ΣΤΟ «ΒΗΜΑ της Κυριακής» (Ανάπτυξη) της 3ης Ιουνίου 2018 καθώς κάλπαζε η προσμονή του Μουντιάλ οι προβλέψεις –ειδημόνων και μη –μέχρι τις στοιχηματικές προοπτικές, και τα σχετικά δημοσιεύματα πολλαπλασιάζονταν γοργά, έπεσε στο τραπέζι ένα ενδιαφέρον κείμενο για τη βαρύγδουπη πρόβλεψη της περιώνυμης και περιβόητης, για πολλούς και διαφόρους λόγους, ελβετικής τράπεζας UBS. Ενας, εκτενώς σχολιασμένος, πίνακας από το ειδικό τμήμα της των προβλέψεων για τις 32 εθνικές ομάδες.
ΕΡΓΑΛΕΙΟ η τεχνική της προσομοίωσης, τουτέστιν η επεξεργασία μέσω του υπολογιστή όλων των δεδομένων, παραμέτρων και παντός στοιχείου, σχετιζομένων με τον στόχο. Μέθοδος διαδεδομένη ήδη σε διαφορετικά επίπεδα και για πολλούς θαυματουργή! (όσο και αν ο όρος θεωρείται μοντέρνος, η λέξη προσομοίωση «μαρτυρείται» κατά τον διαπρεπή γλωσσολόγο καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη από το 1880, μετάφραση την ξένης λέξης Simulation).
Ο ΠΙΝΑΚΑΣ των 32 με οροφή το 100 κάλυπτε το ποσοστό ενδεχόμενης επιτυχίας από μεγάλο διψήφιο αριθμό μέχρι το 0. Κατηγορίες προσομοίωσης τρεις: Νικήτρια ομάδα, φιναλίστ, ημιτελικός. Και τώρα που έπεσε η αυλαία στα ρωσικά γήπεδα ας συγκρίνουμε τα γεγονότα με τις προβλέψεις της προσομοίωσης.
ΦΥΣΙΚΑ προέχουσα η αναφορά στην Κροατία, που με πείσμα και δυναμισμό διεκδίκησε το τρόπαιο από την αναμφίβολα κορυφαία και επάξια πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία. Την είχε πετάξει την Κροατία στη 19η θέση με το ελάχιστο 0,02%(;) μαζί με άλλες τέσσερις ομάδες (Σερβία, Σενεγάλη, Ισλανδία, Ν. Κορέα). Στην κατηγορία «φιναλίστ» τη λογάριαζε 20ή και στους ημιτελικούς 16η.
Η ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΡΙΑ Γαλλία ήταν εκτός τετράδας, στην πέμπτη θέση με 7,3%, έναντι 24% της Γερμανίας, 19,8% της Βραζιλίας, 16,1% της Ισπανίας και 8,50% της Αγγλίας (πέμπτη θέση για τη Γαλλία και στις άλλες δύο κατηγορίες). Για το Βέλγιο, που κέρδισε με το σπαθί του την εκτίμηση όλων, η πρόβλεψη της προσομοίωσης από τη UBS ήταν η έκτη θέση (με χαμηλό ποσοστό 5,30%).
Η ΑΓΓΛΙΑ με την τέταρτη θέση (8,50%) ήταν η μοναδική ακριβής πρόβλεψη στην ελβετική προσομοίωση. Βέβαια καταγράφεται η παταγώδης αποτυχία ως προς την τριάδα κορυφής (Γερμανία, Βραζιλία, Ισπανία) που έμειναν στο περιθώριο της Ιστορίας. Εξω έπεσαν και οι προβλέψεις για τη Ρωσία (την ήθελε 12η). Το απόλυτο μηδέν ο προσομοιωτής το χάρισε σε τέσσερις ομάδες (Αίγυπτος, Τυνησία, Κόστα Ρίκα, Σαουδική Αραβία) ενώ είχε αδικήσει την Ιαπωνία με 0,1% και στην προτελευταία θέση ενώ η ικανότερη εκπρόσωπος της Ασίας άφησε καλές εντυπώσεις. Σε σχετικά υψηλή θέση με κριτήριο τις εμφανίσεις η «παλιομοδίτικη» Πολωνία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ