Ακριβοθώρητη στην Περιφέρεια Αττικής η Ρένα Δούρου. Σεμνή η ίδια και χαμηλοβλεπούσα, ωστόσο η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει σε διάφορα που δεν θεωρούνται και τόσο διαφανή. Και εξηγούμαι…
nnn
Μου αναφέρουν τελευταίως την περίπτωση ενός διαγωνισμού προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού νοσοκομείων στην Περιφέρεια Αττικής, ήτοι μαγνητικών τομογράφων και άλλων ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων και των περίφημων κυκλότρων, που είναι μηχανήματα παραγωγής ραδιενεργού υλικού τα οποία χρησιμοποιούνται για τα medical Pet που ανιχνεύουν κακοήθεις όγκους.
nnn
Ο διαγωνισμός για την προμήθεια των παραπάνω ιατρικών υλικών ύψους 40 εκατ. ευρώ διενεργείται από την Περιφέρεια Αττικής και τις περιφερειακές Υγειονομικές Υπηρεσίες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός αυτός προωθήθηκε με απόφαση του υπουργού Υγείας (Διοίκηση Πρώτης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής) την 31η Αυγούστου 2017 και με την απόφαση αυτή συγκροτήθηκε πενταμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία και θα προετοίμαζε τις τεχνικές προδιαγραφές της διακήρυξης του διαγωνισμού. Στον κατάλογο των μελών της επιτροπής φιγουράρουν, απ’ ό,τι μου λένε, πρόσωπα συνδεδεμένα με συγκεκριμένους προμηθευτές, εγχώριους και πολυεθνικούς. Κι εδώ ακριβώς αρχίζουν τα… παράξενα.
nnn
Κάποια στιγμή καταρτίστηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού, αλλά η διαβούλευση διήρκεσε μόλις 15 ημέρες. Κατατέθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, ενστάσεις, αμφισβητήσεις και διάφορα άλλα, πλην όμως… άπαντα αγνοήθηκαν.
nnn
Η υποψία που υπάρχει εξαρχής στους περισσότερους των διαγωνιζομένων ήταν ότι οι προδιαγραφές ήταν φωτογραφικές υπέρ συγκεκριμένων προμηθευτών. Ακολούθησαν προσφυγές κατά της Περιφέρειας Αττικής και άλλα τινά, αλλά και πάλι ακάθεκτοι οι επιτελείς της κυρίας Δούρου και του κ. Πολάκη συνέχισαν τις διαδικασίες. Και κατέληξαν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Να σκεφτείτε ότι αποκλείστηκαν ακόμα και φθηνότερες προσφορές…
nnn
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι μία από τις προμηθεύτριες εταιρείες για τα κύκλοτρα αντικρίζεται με αμερικανική εταιρεία, η οποία ζήτησε να ενταχθεί στο καθεστώς προστασίας έναντι των πιστωτών. Κοινώς ο συνεταίρος της ελληνικής εταιρείας που παίρνει τον διαγωνισμό χρεοκόπησε. Τώρα πώς θα εκτελέσει την προμήθεια μια χρεοκοπημένη εταιρεία είναι ένα ερώτημα.
nnn
Παρά ταύτα, η Περιφέρεια επιμένει να θεωρεί την παραπάνω εταιρεία αξιόπιστη. Η υπόθεση θα κριθεί, όπως αντιλαμβάνεστε, στα δικαστήρια και ίσως θα είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία του ηθικού πλεονεκτήματος για την κυρία Δούρου και τον κ. Πολάκη.
Νόμος… Πουλάκη
Δόξα μεγάλη κέρδισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης από τον νόμο για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενας νόμος που έχει αναστατώσει τους δήμους και τις περιφέρειες όλης της χώρας και όχι μόνο. Αναστάτωσε και τους βουλευτές κυρίως της Β’ Αθηνών με την κατάτμηση της χαώδους αυτής περιφέρειας…
nnn
Οφείλω, ωστόσο, μια διευκρίνιση. Ο συγκεκριμένος νόμος φέρει τη σφραγίδα του Κώστα Πουλάκη, γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος έδωσε μάχη για να τον περάσει. Πρέπει συνεπώς να καταχωριστεί ως «νόμος Πουλάκη» και όχι ως «νόμος Σκουρλέτη». Να σημειώσω επίσης ότι ο κ. Πουλάκης είναι υπέρμαχος της επόμενης αλλαγής, της κατάργησης του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές. Και απ’ ό,τι μαθαίνω, αυτή βρίσκεται στον δρόμο και έρχεται παρά τις διαφωνίες ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (όσοι έχουν απομείνει) που λένε, εάν καταργηθεί ο σταυρός, ποιος θα τρέχει για να φέρνει ψήφους;
Ερχεται Τζουμάκας
Ας πάμε τώρα στα του ανασχηματισμού ο οποίος, όπως μαθαίνω, δεν θα αργήσει να γίνει. Αλλά τι είδους ανασχηματισμό θα κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν θεωρεί ότι πρέπει να μείνουν αμετακίνητοι τουλάχιστον… έξι πρωτοκλασάτοι υπουργοί; Δηλαδή οι Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Καμμένος, Κοτζιάς, Αχτσιόγλου και Τζανακόπουλος. Θα ανασχηματίσει δηλαδή την κυβέρνησή του και θα την ονομάσει «εκλογική» μόνο και μόνο για να αντικαταστήσει την κυρία Κονιόρδου ή για να επαναφέρει τον Νίκο Φίλη; Και επιπλέον όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι εάν αλλάξει υπουργό ή υφυπουργό που προέρχεται από τους ΑΝΕΛ, θα του φύγει, δηλαδή θα ανεξαρτητοποιηθεί, και τότε κινδυνεύει η κυβερνητική συνοχή; Ή νομίζετε ότι θα κάνει ανασχηματισμό για να δημιουργήσει αυτόνομο υπουργείο Βιομηχανίας; Είχε την (πασοκογενή πάλι) Θεοδώρα Τζάκρη (τη θυμάστε; Που έλεγε ότι θα κάνει και πάλι τα φουγάρα των βιομηχανιών να λειτουργούν, ωστόσο την καρατόμησε).
nnn
Μετά τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Γιάννη Ραγκούση, θέση στον ανασχηματισμό αναζητεί και ο… Στέφανος Τζουμάκας. Τελευταίως εθεάθη στην περιοχή των Λεγραινών, σε απόσταση αναπνοής από το Σούνιο, όπου περνά τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ετσι με τη διεκδίκηση από τον Στέφανο Τζουμάκα μιας θέσης στην κυβέρνηση αναμένεται να εμπεδωθεί σε όλη του τη διάσταση η σοσιαλδημοκρατική στροφή του «Μεγάλου Τιμονιέρη» Πρωθυπουργού μας. Θα γελάσουμε…
Διαίρει και βασίλευε
Αναστάτωση επικρατεί τελευταίως, όπως μαθαίνω στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών ή, όπως σήμερα ονομάζεται, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Αιτία; Η αναγόρευση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος σε κοινωνικό εταίρο. Αυτό σημαίνει ότι θα συμμετέχει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και σε γενικότερα θέματα βιομηχανικής πολιτικής. Ρόλο που έως τώρα διατηρούσε ω αποκλειστικά ο ΣΕΒ..
nnn
Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΒ, παρουσία και του προέδρου Θόδωρου Φέσσα, ο βιομήχανος κ. Γιώτης (με τη γνωστή ομώνυμη βιομηχανία) επιτέθηκε, όπως έμαθα στην Ελληνική Παραγωγή (σχήμα που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του διευθύνοντος συμβούλου της Βιοχάλκο Μιχ. Στασινόπουλου), την οποία κατηγόρησε ότι άνοιξε την κερκόπορτα αμφισβήτησης του ηγετικού ρόλου του ΣΕΒ, τόσο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση όσο και σε θέματα βιομηχανικής πολιτικής. Να σημειώσω ότι ο κ. Στασινόπουλος απουσίαζε…
nnn
Εκπρόσωποι της Ελληνικής Παραγωγής απάντησαν ότι χωρίς την Ελληνική Παραγωγή η βιομηχανία δεν θα ήταν στο προσκήνιο όπως είναι τώρα. Σημειωτέον ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος είναι από τα πρώτα μέλη της Ελληνικής Παραγωγής. Βεβαίως ο κ. Τσίπρας έχει πετύχει τον σκοπό του. Εφαρμόζει και στους βιομηχάνους το δόγμα «διαίρει και βασίλευε». Τι θα γίνει στον ΣΕΒ; Είναι άλλη υπόθεση. Οι συγκρούσεις είναι μπροστά.
Τι απέγινε η Καντίτσα;
Την Τρίτη θα δοθεί η καθιερωμένη δεξίωση στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου για την 44η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, και ξέρετε τι θυμήθηκα; Την Καντίτσα Σάνκο, κομμώτρια από τη Σιέρα Λεόνε, μετανάστρια, την οποία έφερε το 2008 ο Αλέξης Τσίπρας (έτσι, για να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους αρχηγούς) στο Προεδρικό Μέγαρο. Τι απέγινε σήμερα η Καντίτσα; Εφυγε οριστικά από την Ελλάδα, δεν άντεξε τη γραφειοκρατία και ζει μονίμως στο Λονδίνο.

Ο Καμμένος που… ξεχνά

Κοντή μνήμη πρέπει να έχει ο Πάνος Καμμένος, και στη χώρα τού «Δεν Ξεχνώ», τη μαρτυρική Κύπρο, ξέχασε τις εποχές που έβριζε τους πολιτικούς του αντιπάλους και τους χαρακτήριζε «προδότες». Τώρα ο ίδιος, ως υπουργός Αμυνας, εκπροσωπώντας μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό στη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, έσπευσε να καταθέσει μηνύσεις κατά όσων τον γιούχαραν ή αποδοκίμασαν, δείχνοντας ότι βρίσκεται σε πίεση.
nnn
Θα έπρεπε, όμως, να γνωρίζει ότι ως δημόσιο πρόσωπο είναι εκτεθειμένος στην κριτική, ακόμη και στην υπερβολική, πολύ περισσότερο όταν κινείται έτσι όπως κινείται εναντίον των αντιπάλων του. Ειδικά όταν ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα εριστικός εντός και εκτός Βουλής.
nnn
Οι μηνύσεις που κατέθεσε δείχνουν την αντιδημοκρατική κουλτούρα του μιας και ούτε στη χούντα δεν έσπευδαν στα αστυνομικά τμήματα για τις αποδοκιμασίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ