Πρώτα μάζεψαν «ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών» να χειροκροτούν τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.
Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, πανεπιστημιακοί, σχετικοί ή άσχετοι με το αντικείμενο, αλλά κυρίως φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά ακολούθησε μια «επιστημονική ημερίδα στο ΥΠΕΞ» όπου κάποιοι περισσότερο σχετικοί επιστήμονες άκουσαν τον Κοτζιά και τον Κουίκ προτού δώσουν το «καλώς έχει» στη συμφωνία.
Από επιστημονική άποψη, λένε.
«Η παρουσία μας εδώ δεν έχει κομματικό χαρακτήρα. Στα εθνικά θέματα είμαστε υπεράνω» διευκρίνισε (μάλλον ενοχικά) ένας εξ αυτών.
Δεν θα αμφισβητήσω τη γνώμη, ούτε την επιστημοσύνη κανενός. Αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη να χειροκροτεί ή να απορρίπτει τη συμφωνία, να την αξιολογεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
Δημοκρατία έχουμε. Αλλά «υπεράνω» στη δημοκρατία δεν υπάρχει κανείς.
Η συγκεκριμένη συμφωνία δεν κατέβηκε από το όρος Σινά, ούτε γράφτηκε στην Πάτμο. Είναι δημιούργημα μιας κυβέρνησης, της μισής για την ακρίβεια.
Την απορρίπτει το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης. Διαφωνεί μαζί της μια ευρύτατη πλειοψηφία του ελληνικού λαού –όποιος το αμφισβητεί μπορεί να ζητήσει δημοψήφισμα…
Και η ίδια κυβέρνηση οργανώνει συλλογές υπογραφών και επιστημονικές ημερίδες στήριξης της πολιτικής της.
Είναι απολύτως θεμιτό. Απλώς δεν είναι «υπεράνω».
Υπάρχει έστω ένας Ελληνας που νομίζει ότι η διαφωνία των μεν με τους δε είναι επιστημονικού τύπου, αφορά τη διατύπωση κάποιου άρθρου και τη μετάφραση του όρου nationality;
Είμαι βέβαιος, ούτε ένας.
Οταν λοιπόν ο σεβαστός Μ. Σταθόπουλος παραπονιέται στην ημερίδα του ΥΠΕΞ ότι «ο πολιτικός κόσμος δεν ασχολείται πολύ με το περιεχόμενο της συμφωνίας» για να την πει στη Φώφη που μίλησε «για σόου των Πρεσπών» δίνει την εντύπωση ότι είναι εκτός θέματος. Σε αντίθεση με τη Φώφη.

Διότι ο κόσμος δεν καλείται να κρίνει ένα νομικό κείμενο. Αλλά μια πολιτική.
Την οποία ο καθένας δικαιούται να εγκρίνει, αλλά με την απόλυτη επίγνωση ότι στηρίζει μια συγκεκριμένη επιλογή μιας συγκεκριμένης κυβέρνησης –και μάλιστα ούτε καν ολόκληρης!
Ελπίζω οι καλλιτέχνες και οι επιστήμονες που μετέχουν στην επιχείρηση να έχουν ξεκάθαρη εικόνα του ρόλου τους και όσων η κυβέρνηση ή ο Κοτζιάς τους ζητούν.
Αν συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική να τη στηρίξουν. Μπράβο τους.
Αλλά να μην έχουν την ψευδαίσθηση ότι τη στηρίζουν «υπεράνω» και στο όνομα του λαού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ