Υστερα από μήνες ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε την Κουμουνδούρου για να συζητήσει με τους συντρόφους του πώς θα πάνε στις εκλογές, με ποια πολιτική και ποιες παροχές θα συνοδεύσουν τα πανηγύρια για το τέλος του Μνημονίου.
Την ίδια μέρα ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους δικηγόρους όλης της χώρας, δηλαδή το πραγματικό κίνημα της… γραβάτας, στους οποίους παρουσίασε όσο πιο αναλυτικά μπορούσε το οικονομικό του πρόγραμμα. Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον ότι και οι δύο αρχηγοί δεν βλέπουν τίποτε άλλο στον ορίζοντα παρά τις κάλπες που έρχονται…
Ομως αυτή η εξέλιξη κρύβει παγίδες για την οικονομία αφού και οι δύο γνωρίζουν πολύ καλά ότι ακόμη και μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις είναι τόσες που πολύ δύσκολα η όποια κυβέρνηση θα μπορεί να κινηθεί χωρίς την έγκριση των θεσμών και των αγορών.
Σε αυτή την αντιπαράθεση υποσχέσεων ο κ. Τσίπρας βιάζεται να προαναγγείλει φιλολαϊκά μέτρα όπως η αύξηση των μισθών ή η αναστολή της περικοπής των συντάξεων, όπως ακριβώς έκανε με τον ΦΠΑ στα νησιά, γεγονός το οποίο ήδη προβληματίζει τους δανειστές που παρακολουθούν την εξέλιξη του προγράμματος.
Αλλά και ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τους δικηγόρους που ξεσηκώθηκαν πρώτοι για τη διπλή φορολογία (μέσω κλίμακας και ασφαλιστικών εισφορών) κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου αλλάζοντάς τα όλα…
Τι είπε;
Η ΝΔ θα παρουσιάσει ένα διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με υποχρεωτικά επαγγελματικά ταμεία τα οποία θα έχουν συμπληρωματικό ρόλο στην κύρια ασφάλιση. Υποσχέθηκε ότι στο νέο σύστημα θα είναι μειωμένες οι εισφορές και έδωσε ραντεβού στη Θεσσαλονίκη για τις λεπτομέρειες.
Ακόμη, υποσχέθηκε ότι θα ελαφρύνει τους φόρους με μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, θα ξανασχεδιάσει τη φορολογική κλίμακα, θα μειώσει τον ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, θα καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος και θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ.
Με λίγα λόγια και ο κ. Τσίπρας θέλει να τα δώσει όλα και ο κ. Μητσοτάκης θέλει να τα αλλάξει όλα.
Και οι δύο όμως πρέπει να θυμούνται πού βρέθηκε η χώρα την επομένη του εκλογικού θριάμβου του Γιώργου Παπανδρέου το 2009…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ