Ηταν μια όμορφη καλοκαιρινή βραδιά στην πρεσβευτική κατοικία του Τζέφρι Πάιατ (φωτογραφία), την ώρα που στην κυβέρνηση πελαγοδρομούσαν με τους Ρώσους, τον Κοτζιά και τον Λαβρόφ. Η αμερικανική πρόσκληση έλεγε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον αμερικανό πρεσβευτή να υποδεχθεί τους καλεσμένους στην εκδήλωση για τον εορτασμό της δημοσίευσης του καταλόγου τέχνης στην πρεσβεία καθώς και της εγκατάστασης του γλυπτού Horizon που επιμελήθηκε ο Κώστας Βαρώτσος. Περίπου 150 άτομα από τον χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων, του εφοπλισμού και της τέχνης τίμησαν την εκδήλωση «Art in Embassies».
nnn
Ομως, εκείνο που είχε ιδιαίτερη σημασία (κι απ’ ό,τι μου λένε οι πληροφοριοδότες μου στην πρεσβεία σχολιάστηκε ιδιαίτερα) ήταν μια συμβολική κίνηση του κ. Πάιατ. Η έκθεση συνοδεύτηκε από την προβολή της ταινίας «The Post», στην οποία παίζουν μεταξύ άλλων η Μέριλ Στριπ και ο Τομ Χανκς. Πρόκειται για μία πολιτική ταινία, σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Αφορά την κρίσιμη απόφαση που καλείται να πάρει η ιδιοκτήτρια και ο αρχισυντάκτης της «Washington Post» σχετικά με τη δημοσίευση των διαβόητων «Φακέλων του Πενταγώνου». Κι όπως είπαν αρκετοί από τους παρευρισκομένους, ο κ. Πάιατ δεν επέλεξε τυχαία αυτή την ταινία, μιας και η ελευθερία του Τύπου –και στην Ελλάδα –δεν είναι και τόσο δεδομένη…
nnn
Ε, το να μην κάνει κάποια παρέμβαση ο αμερικανός πρεσβευτής στα του Τύπου θέματα θα μου έκανε εντύπωση. Εβαλε μπροστά τη Μέριλ Στριπ και τον Τομ Χανκς με την περίφημη ταινία και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε (τώρα, μεταξύ μας, όλοι κατάλαβαν!).


Ο απογοητευμένος Αντρέι

Αντιθέτως, ο Αντρέι Μάσλοβ, ο ρώσος πρεσβευτής στην Ελλάδα, δεν έκανε καμία δεξίωση, δεν πρόβαλε καμία ταινία, δεν κάλεσε κόσμο στο σπίτι του, απλώς έδειξε την πικρία του για όσα συμβαίνουν στις ελληνορωσικές σχέσεις χαρακτηρίζοντας «απογοητευτική» την κίνηση της Ελλάδας να απελάσει τους ρώσους διπλωμάτες. Σημείωσε μάλιστα ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών διένυαν μέχρι τότε μια περίοδο «πρωτοφανούς ακμής». Και όμως, ο ρώσος πρεσβευτής θα μπορούσε να προβάλει και αυτός καμιά ταινία αφού, ας μην ξεχνάμε, διανύουμε το «Αφιερωματικό έτος Ρωσία – Ελλάδα 2016, το κοινό Ετος Τουρισμού 2017/2018, στενές επαφές αρμόδιων υπουργείων, επιχειρηματιών και κοινωνίας των πολιτών».

Τι Λαβρόφ, τι Πέινς

Τώρα θα πείτε, ενοχλήθηκαν στην κυβέρνηση που ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κ. Λαβρόφ δεν πρόκειται να έρθει τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα; Αν ενοχλήθηκαν λέει; Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά εκεί στο Μαξίμου ότι η έλευση του κ. Λαβρόφ στην Αθήνα σήμαινε και την προετοιμασία της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα (μετά από πρόσκληση του ίδιου του κ. Πούτιν). Αλλά στο Μαξίμου ζουν όπως φαίνεται στον κόσμο τους. Θεωρούν ότι οι επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων δεν πρόκειται να επηρεάσει την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα να υπάρξουν επιπτώσεις στον τουρισμό και ότι έως τις εκλογές θα πάνε όλα καλά. Κι αν δεν πάνε; Δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα χέρια. Αντί να περιμένουν να έλθει ο Λαβρόφ στην Αθήνα, θα προσπαθήσουν να φέρουν τον αμερικανό αντιπρόεδρο Πέινς στη Θεσσαλονίκη. Ας μην ξεχνάμε ότι στη ΔΕΘ τιμώμενη χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.


Τα μαύρα Audi του Τσίπρα

Είναι εντυπωσιακή η αστυνομική συνοδεία που διαθέτει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν μετακινείται. Δύο ή τρία μαύρα Audi μεγάλου κυβισμού με φιμέ τζάμια βρίσκονται στο πρωθυπουργικό κομβόι, μαζί με ένα αμερικανικής κατασκευής θηριώδες τζιπ, μοτοσικλετιστές, περιπολικά και αυτοκίνητα με συμβατικές πινακίδες της Ασφάλειας. Ολα αυτά, για λόγους ασφαλείας, λένε, κινούνται με υπερβολική ταχύτητα. Και όταν δεν μετακινείται; θα πείτε. Μια βόλτα από την Ηρώδου Αττικού εάν σας επιτραπεί να κάνετε θα το διαπιστώσετε. Δεν είναι μόνον οι κλούβες των ΜΑΤ (και μία επιπλέον τώρα στην αρχή του Ζαππείου), ούτε και οι αστυνομικοί που κάθονται δεξιά και αριστερά του Εθνικού Κήπου, αλλά και οι λεγόμενοι… μυστικοί. Βρίσκονται παντού, αναμεμειγμένοι μέσα σε τουρίστες και μέσα στον Εθνικό Κήπο για να φρουρούν τον ηγέτη.


Αποδοκιμασίες για τον Καμμένο

Στον αστυνομικό σταθμό του Αγίου Δομετίου Κύπρου μετέβη το πρωί της Παρασκευής ο Πάνος Καμμένος για να καταγγείλει ότι δέχθηκε ύβρεις από τρία πρόσωπα (Ελλαδίτες) στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής τελετής στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Ο κ. Καμμένος, που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την τουρκική εισβολή, μετείχε και στην τελετή για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Μάνας των Αγνοουμένων, με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής. Σύμφωνα με πληροφορίες η παρουσία του έλληνα ΥΠΕΘΑ στην εκδήλωση εξόργισε κάποιους από τους παρευρισκομένους, οι οποίοι αποδοκίμασαν τον κ. Καμμένο για τη συμφωνία των Πρεσπών.


Το νυχτερινό τηλεφώνημα στον Σταύρο

Ηταν την Παρασκευή το πρωί μια συνεδρίαση της Βουλής για κοινοβουλευτικό έλεγχο. Το Ποτάμι κατέθεσε μία ερώτηση για την απεξάρτηση από τα πλαστικά. Περισσότερο ενδιαφέρον όμως είχαν οι παρουσίες των βουλευτών του Ποταμιού δίπλα στον Στ. Θεοδωράκη. Εκείνο που διαπίστωσα ήταν ότι το κλίμα ήταν βαρύ, παρά το γεγονός ότι ο κ. Θεοδωράκης τους ενημέρωσε ότι ο Γρ. Ψαριανός νύκτωρ του τηλεφώνησε και ζήτησε συγγνώμη.
***
Τα νεότερα για τον Παναγούλη

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Στάθης Παναγούλης, για την ακρίβεια το ενδεχόμενο επιστροφής του στο ΠαΣοΚ, που προκαλεί αντιδράσεις. Η ιστορία έχει βάθος, δύο χρόνων. Για να καταλάβετε τότε, γραμματέας του ΠαΣοΚ ήταν ο Στέφανος Ξεκαλάκης. Μόλις πληροφορήθηκε τα σενάρια για τον Παναγούλη, μου αφηγούνται πρόσωπα που γνωρίζουν τα μυστικά της Χαρ.Τρικούπη, πήγε στο γραφείο της Φώφης Γεννηματά της έδειξε τα δημοσιεύματα με τις δηλώσεις του για τις κρεμάλες λέγοντας ότι «δεν μπορούν να επιστρέψουν στο ΠαΣοΚ οι υβριστές του». Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν, δημόσια, και από στελέχη όπως οι Δημήτρης Καρύδης και

***
Η Ντέπυ Γκολεμά και ο Χαρδαβέλλας

Και τώρα θα πείτε; Έχει λήξει αυτή η ιστορία ή θα επανέλθει κάποια στιγμή το φθινόπωρο. Οι πηγές μου στη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει θέμα αυτή τη στιγμή υποψηφιότητας του κ. Παναγούλη. Εως όμως τις εκλογές βλέπουμε. Γιατί υπάρχει και ένα θέμα με την υποψηφιότητα στην Β΄Πειραιώς. Οι πράκτορές μου υποστηρίζουν ακόμα ότι δεν θα είναι υποψήφια ούτε η Ντέπυ Γκολεμά (όσες δηλώσεις μετανοίας κι αν κάνει) και το μόνο όνομα που δεν συναντά (έως τώρα) αντιδράσεις είναι αυτό του Κώστα Χαρδαβέλλα. Κρατάω πάντως επιφυλάξεις. Διότι γνωρίζω ότι υπάρχουν και άλλες απόψεις που θεωρούν ότι οι υποψηφιότητες αυτές σηματοδοτούν την επιστροφή όσων κάποτε έβαλαν κατά της κεντροαριστεράς και τώρα την θεωρούν ως τη μόνη λύση. Λέω λοιπόν να περιμένω μέχρι το φθινόπωρο.

HeliosPlus