Ενας παλαιός και πολύπειρος στα πολιτικά πασόκος μού περιέγραψε το τρέχον πολιτικό σκηνικό και ευθύς αμέσως σας το μεταφέρω: Αυτή τη στιγμή, όπως λέει, ο Αλέξης Τσίπρας ηγεμονεύει πολιτικά. Δηλαδή αναλαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες, κινείται και εντός και εκτός της χώρας, πλην όμως δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει το παραμικρό. Και τούτο συμβαίνει επειδή ο λαός έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς αυτόν.

***
Μου είπε επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει μεν δημοσκοπικά, αλλά εξαντλείται στη διευθέτηση των εσωκομματικών υποθέσεων και έτσι δεν καταφέρνει να εκδηλώσει πρωτοβουλίες ικανές να καταστήσουν τη νίκη του βεβαία και μεγάλη. Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ πέτυχε μια μεγάλη εσωκομματική νίκη επιβάλλοντας στους βουλευτές του την κατάτμηση της Β’ Αθήνας. Ισως αυτό να αποτελεί την αφετηρία για επόμενα μεγάλα βήματα…

***
Για τη Φώφη Γεννηματά ο πολύπειρος στα πολιτικά συνομιλητής μου σημείωσε ότι μετά την αποχώρηση του Σταύρου Θεοδωράκη παλεύει να διατηρήσει ανοιχτό το ΚΙΝΑΛ. Στην προσπάθειά της όμως δεν έχει καταλάβει ότι ανταγωνιστής της δεν είναι ο Τσίπρας, αλλά ο Κυριάκος.

***
Στη θέση αυτή των διαπιστώσεων εξηγείται και η στροφή διαφόρων διανοουμένων και άλλων, όπως για παράδειγμα του Νίκου Μαραντζίδη, οι οποίοι διεκδικούν και προπαγανδίζουν τη δεξιά στροφή του Τσίπρα. Κοινώς ο συνομιλητής μου θεωρεί ότι το πολιτικό περιβάλλον παραμένει ακόμα ρευστό και εν πολλοίς αδιαμόρφωτο.

***
Το αμετακίνητο δίδυμο

Σε ρυθμούς ανασχηματισμού ήδη βρισκόμαστε όπως περιγράφουν οι υπουργοί της κυβέρνησης και για τον λόγο αυτόν θρυλούνται διάφορα. Εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση να αποχωρήσει το δίδυμο του υπουργείου Οικονομικών, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης…

***
Πολλοί είναι αυτοί βεβαίως που επιδιώκουν την απομάκρυνσή τους και σπεύδουν να διαδώσουν ότι δεν είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας να πάει σε εκλογές με υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη. Οπως όμως με διαβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, για τον απλούστατο λόγο ότι θα έδινε πολύ κακό σήμα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις διεθνείς αγορές. Και μετά το «καψώνι» των Γερμανών με τον ΦΠΑ, τα όποια σχέδια για την απομάκρυνση του κ. Τσακαλώτου από την κυβέρνηση πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων.

***
Στουρνάρας στηρίζει Ευκλείδη

Αλλωστε στον ανασχηματισμό ο κ. Τσακαλώτος βρήκε έναν απρόσμενο «σύμμαχο». Τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα που επιθυμεί τη διατήρηση του Ευκλείδη στον θώκο του υπουργείου Οικονομικών, διότι, όπως είπε, είναι το μέλος της κυβέρνησης που δίνει αξιοπιστία στις αγορές και θα ήταν μεγάλη ανατροπή εάν έφευγε.

***
Κι άλλοι πασοκογενείς

Αν λοιπόν δεν υπάρξει έκπληξη Τσακαλώτου, αυτή θα έρθει από τη ζώνη των πασοκογενών. Μεταδίδεται εντόνως ότι υπουργοποιήσιμος είναι ο εσχάτως φανατικός συριζαίος και υβριστής Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για τη θέση της υφυπουργού Παιδείας. Προφανώς πρόκειται για την εφαρμογή του σχεδίου διεμβολισμού του ΠαΣοΚ και της Φώφης Γεννηματά. Αλλωστε ουδέποτε ο κ. Τσίπρας εγκατέλειψε τα σχέδια για σοσιαλδημοκρατική διεύρυνση.

***
Η επένδυση του Ελληνικού

Η μεγάλη επένδυση του Ελληνικού, η οποία θα άλλαζε τα δεδομένα στον τομέα της ανάπτυξης, συνεχίζει να τελεί υπό το βάρος της κυβερνητικής αβελτηρίας και της ελληνικής γραφειοκρατίας. Υποτίθεται ότι στην παρούσα φάση υπερκαλύπτονται οι προθεσμίες και ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα είχαν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες…

***
Αυτή τη στιγμή προετοιμάζονται οι πολεοδομικές μελέτες για τις κατοικίες, τα εμπορικά κέντρα και το πάρκο, με σημαντικότερη αυτή της περιβαλλοντικής μελέτης. Και μετά όλα θα κριθούν από τις προθεσμίες για το κομμάτι του καζίνου, όπου όμως έχουν λόγο και οι επενδυτές. Οι κυβερνώντες, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι έως το τέλος Ιουλίου θα έχει εκκενωθεί ο χώρος από διαφόρους που είναι εγκατεστημένοι εκεί. Ολα αυτά θα προχωρήσουν υπό έναν όρο. Οτι δεν θα μεσολαβήσουν εκλογές. Γιατί όποτε συμβαίνει κάτι τέτοιο, όλες αυτές οι προθεσμίες χάνονται στον εκλογικό κύκλο.

***
Οταν ο Παππάς εκνευρίζει

Eδώ Παππάς, εκεί Παππάς, μα πού (τέλος πάντων) είναι ο Παππάς; Πολλοί αναρωτιούνται τις τελευταίες ημέρες για τον ρόλο του υπουργού στην κυβέρνηση καθώς, απ’ ό,τι μου κελαηδάνε τα πουλιά στην Κουμουνδούρου, ο υπουργός Διαστήματος Νίκος Παππάς πατά καλά τελευταίως τα πόδια του στη Γη. Και εξηγούν ότι μπορεί να εγκαινιάζει μετά μανίας το Internet υψηλών ταχυτήτων, αλλά θεωρούν ότι αυτός ενεπλάκη προσωπικά στην τροπολογία των 16 βουλευτών για τη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές. Και εκτός από τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος έφαγε χοντρό «άδειασμα» και είναι έξαλλος, απ’ ότι μου λένε, και άλλους υπουργούς έχουν αρχίσει να τους ζώνουν τα φίδια για την ηχηρή… επανάκαμψη του κ. Παππά στα κεντρικά πολιτικά θέματα, όπως αυτό των εκλογών.

***
Τα απρόοπτα των εκλογών

Και μια και ο λόγος για εκλογές, σας πληροφορώ ότι μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δ. Τζαννακόπουλος να τις ξορκίζουν και να βεβαιώνουν πως θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2019, ορισμένα όμως στελέχη της Κουμουνδούρου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (μάλλον αυτοί που δεν έχουν καμία ελπίδα να υπουργοποιηθούν) επιμένουν πως οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2018 για να προλάβει η κυβέρνηση τις μειώσεις συντάξεων. Το μόνο που προσθέτουν σε αυτή την ημερομηνία είναι το «σε περίπτωση απροόπτου». Και με τέτοια κυβέρνηση πολλά απρόοπτα μπορεί να συμβούν.

***

Η φιέστα του Τσίπρα

Απ’ ό,τι αφήνουν να διαρρεύσει οι «παπαγάλοι» στον Εθνικό Κήπο, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει μεγάλη φιέστα στην Πνύκα για τον εορτασμό της εξόδου από τα μνημόνια. Μέχρι και τον Μακρόν θέλει να φέρει, λένε οι κακές γλώσσες, ενώ σίγουρη θεωρούν την επίσκεψη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ελπίζοντας ότι δεν θα… τρεκλίζει στον Ιερό Βράχο.To θέμα είναι αν ρώτησαν την τρόικα για το σόου που στήνεται, όχι τόσο για το κόστος του όσο για την ουσία. Διότι, απ’ ότι μου λένε από το Βερολίνο, το πάγωμα της δόσης για μόλις 28 εκατ. ευρώ ήταν η τροχιοδεικτική βολή προς την κυβέρνηση. Και τούτο γιατί «αν συνεχίσει τα επικοινωνιακά σόου και ξεχάσει την ουσία, θα μας βρει μπροστά της» όπως λένε.
14 δισ. κάτω από το στρώμα

Εναν μόλις μήνα πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, δεν τίθεται από κανέναν στην Ευρώπη θέμα αμφισβήτησης της παρουσίας της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ. Και όμως υπάρχουν ακόμη νοικοκυριά που κρατούν τις οικονομίες κάτω από το… στρώμα.

***

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, μιλάμε για ένα ποσό μεταξύ 12 και 14 δισ. ευρώ. Και να ήταν μόνο αυτό; Επιχειρήσεις κρατούν στο εξωτερικό ρευστότητα 10 δισ. ευρώ. Οπως λέει ο κ. Στουρνάρας, «η απειλή του Grexit δεν υφίσταται, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη φέρνουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα».

***
Η επιστροφή των καταθέσεων αποτελεί κομβικό παράγοντα για την άρση των capital controls. O διοικητής παραδέχεται πως υπάρχει ροή καταθέσεων, αλλά όχι τόσο ισχυρή ώστε να προχωρήσει η πλήρης άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Εμβρόντητοι οι βουλευτές όλων των πτερύγων είδαν την Εφη Αχτσιόγλου να μεταμορφώνεται από «άγγελο» σε «αγρίμι». Αφορμή η κριτική του Αθ. Παφίλη, ο οποίος εξόργισε την υπουργό. Τι είπε; Οτι αν ένας εργαζόμενος καταγγείλει κάτι στην Επιθεώρηση Εργασίας μετά τον τρώει το σκοτάδι, δηλαδή χάνει τη δουλειά του. «Τι νομίζετε ότι είμαστε εδώ;» του είπε έξαλλη, κατηγορώντας τον ότι καλεί τους εργαζομένους να μην προσφεύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας!

***

Η προσωπική σκηνοθέτρια του Αλέξη Τσίπρα, Ζωή Χαλιδιά, είναι υπεύθυνη για τα βιντεάκια που περιέχουν τη φράση «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη». Ετσι τελειώνει και το τελευταίο βίντεο του Μαξίμου το οποίο αναφερόταν στη συμφωνία των Πρεσπών. Αν και ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν πάλι τα… ιδιόμορφα αγγλικά του Πρωθυπουργού («Zoran, do you know Prespes?), πολλοί αναρωτήθηκαν: Μα πόσο δίκαιη είναι μια συμφωνία με την οποία διαφωνεί μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ