Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έβαλε, αυτή τη φορά, τα πράγματα σε μια σειρά. Πίσω από τη μεγάλη διαμάχη που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση για το αν θα κοπούν ή όχι οι συντάξεις τον Ιανουάριο, και αν και κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου αναβάλλοντας την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, ο πρώην υπουργός μίλησε καθαρά.
Είπε στη Βουλή:
«Το μέτρο της περικοπής των ονομαστικών συντάξεων δεν χρειάζεται. Και δεν χρειάζεται γιατί νομοθετήθηκε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παράλληλα με ένα άλλο, πολύ πιο βαρύ μέτρο στο οποίο σπανίως αναφερόμαστε: το πάγωμα των συντάξεων».
Εχει δίκιο, καθ’ όσον στις μελέτες βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος οι εκτιμήσεις των θεσμών ανεβάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του παγώματος των συντάξεων ως το 2022 στο 2,8% του ΑΕΠ, που είναι πολύ μεγαλύτερο από το δημοσιονομικό όφελος (1,5% του ΑΕΠ) της ονομαστικής περικοπής από τον Ιανουάριο του 2019.
Ο κ. Βενιζέλος, κατ’ εξοχήν πολιτικό ον, μιλώντας στη Βουλή μετά την κατάθεση της πρότασης νόμου και της τροπολογίας για την κατάργηση της προβλεπόμενης στον νόμο Κατρούγκαλου περικοπής της προσωπικής διαφοράς, κατέστησε σαφές ότι πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών.
Υποστήριξε ότι «η επόμενη περίοδος είναι δυστυχώς ναρκοθετημένη» για τις επόμενες κυβερνήσεις, θυμίζοντας το δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί και βασίζεται στην παραδοχή ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης από τώρα ως το 2060 θα είναι 1%-1,2% του ΑΕΠ και στα πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2,2% ως το 2060.
Ωστόσο, παρά τη σκληρή κριτική του, έδωσε στην κυβέρνηση το μεγάλο επιχείρημα στην επαναδιαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους για τις συντάξεις. Και αυτό λέει: ας παγώσουν οι παλιές συντάξεις ακόμα και πέρα από το 2022 αντί να κοπούν το 2019 και να δίνονται εκλογικά «δωράκια» στους συνταξιούχους από τα τερατώδη πλεονάσματα της λιτότητας.
Αρα η κυβέρνηση μπορεί να πάει στη διαπραγμάτευση και με επιχειρήματα και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτικών δυνάμεων για το μέλλον των συντάξεων. Και ας μην είναι δική της ιδέα…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ