Τον τελευταίο καιρό περνώ συχνά από την Πατησίων καθώς και έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, πρώην ΑΣΟΕΕ. Το περπάτημα δεν με εμποδίζει να δω και τι γίνεται και στον προαύλιο χώρο της σχολής. Απ έξω έχει στηθεί ένα τεράστιο παζάρι από αλλοδαπούς –με την ανοχή σίγουρα των ημεδαπών. Στην πραμάτεια τους μπορείς να βρεις όποια «μαιμού» θες. Από τσάντες και παπούτσια, μέχρι πορνοταινίες και λαθραία τσιγάρα.
Η πραμάτεια βρίσκεται στο πεζοδρόμιο, όμως το στοκ το βλέπεις μέσα απ’ τα κάγκελα της σχολής. Μέχρι τώρα ήξερα πως ο χώρος ενός Πανεπιστημίου ήταν για να διακινούνται ιδέες και γνώσεις. Θα μου πεις για νέο μας το λες; Εγώ το παρατήρησα τώρα, ενώ το πρόβλημα υπάρχει σχεδόν μια δεκαετία, από την αρχή της κρίσης.
Τα μικρά μαγαζιά δεν μπορούν να αντισταθούν στη λαίλαπα από φόβο μήπως την επομένη δουν την επιχείρηση τους «λαμπόγυαλο» απ’ το «κύκλωμα». Εντάξει. Ομως οι επιστολές και τα έγγραφα των πρυτανικών αρχών προς την αστυνομία είναι αρκετά;
Δεν ξέρω.
Το Μάρτη του 2014, για παράδειγμα, τα ΜΑΤ δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τους μικροπωλητές να κάνουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους. Το μόνο που μάλλον επεδίωξαν, ήταν ένα κυνηγητό με αντιεξουσιαστές και το κλείσιμο της σχολής. Σήμερα, Ιούλιος του 2018 η αστυνομική κλούβα στεκόταν έξω απ το Αρχαιολογικό Μουσείο, μπας και το σκάσει κανένας αμφορέας.
Η κρατική εξουσία δεν είναι ικανή να βαθμολογήσει την φορολογική ηθική του πολίτη. Αν σε αντιμετωπίζει από φύση και θέση σαν κλέφτη, ο πιο εύκολος τρόπος είναι η κομπίνα. Το απαγορευμένο είναι και ελκυστικό. Πολλές είναι οι φορές που το κρατικό γρανάζι βοηθάει το παρεμπόριο ή ακόμα και το λαθρεμπόριο με τις χαμηλές ποινές, τους μηχανισμούς του σε διάλυση και τους ελέγχους ανύπαρκτους.
Το πεζοδρόμιο της ΑΣΟΕΕ, δεν καταβάλει ΦΠΑ, τέλη, δασμούς, ενοίκια.
Θα είναι πάντα ένα υγιές εμπόριο που αρρωσταίνει τον επιχειρηματία.