Επειτα από το φραστικό λάθος (;) του αρμόδιου επιτρόπου για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ο οποίος άνοιξε θέμα «αναδιάρθρωσης» των συνόρων Ελλάδας και Αλβανίας μετά τη συμφωνία που θα υπογραφεί, ερωτήματα δημιουργεί η τοποθέτηση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία). Συγκεκριμένα: Σε ερώτηση που του έγινε στη συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις συνομιλίες που έχουν ανοίξει με τα Τίρανα, ο Πρωθυπουργός απάντησε επί λέξει: «Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων, το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση. Θέματα τα οποία όμως, ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει». Τι εννοούσε άραγε ο Πρωθυπουργός όταν αναφέρθηκε σε… σύνορα;
nnn
Κάποιοι πίσω από τις δηλώσεις αυτές του Πρωθυπουργού διακρίνουν μια πρόθεση να υπάρξει αλλαγή των θαλάσσιων συνόρων που συνδέεται με την ΑΟΖ και την ακτογραμμή και ότι δεν έχει σχέση με τα χερσαία σύνορα. Υπήρξαν ωστόσο και στελέχη της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για… «μυστική διπλωματία» και ζήτησαν ενημέρωση, ενώ «καρφιά» έπεσαν στο Διαδίκτυο με μηνύματα που αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας άνοιξε θέμα συνόρων.
Αγορά 12 αεροσκαφών

Μπορεί να ζητούνται ισοδύναμα για το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, να υπάρχουν εξαγγελίες για αυστηρή επιτήρηση μετά το τέλος των μνημονίων, αλλά τα εξοπλιστικά προγράμματα προχωρούν, όπως με πληροφορούν. Θέλετε ένα παράδειγμα; Σύμβαση για την αγορά 12 αεροπλάνων (και συναφούς εξοπλισμού) υπέγραψε η Πολεμική Αεροπορία με την ιταλική εταιρεία Tecnam. Πρόκειται για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη P2002JF (τα πρώτα με τα οποία πετούν οι Ικαροι) που θα αντικαταστήσουν τα απαρχαιωμένα T-41D που έχουν υπηρετήσει για περισσότερο από 50 χρόνια την Πολεμική Αεροπορία. Ηταν, ειπώθηκε, μια επιβεβλημένη αγορά, με την οποία συμφώνησε και η ΝΔ.

Πού πάνε τη νύχτα τα Super Puma

Αλίευσα μια ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού (και με το ένα πόδι ήδη στη ΝΔ) Γιώργος Αμυράς προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Υγείας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Τι λέει αυτή η ερώτηση; Οτι «πετάνε τα εναέρια μέσα διάσωσης για λόγους άλλους από αυτούς για τους οποίους έχουν αγοραστεί». Δηλαδή; θα πείτε. Ποιοι πετούν με τα Super Puma, τα Σινούκ και τα C-130 (ενεργειοβόρα και θορυβώδη, όπως κάποτε τα χαρακτήρισε ο Χρήστος Σαρτζετάκης); Και για ποιον σκοπό;
nnn
Ο κ. Αμυράς ζητεί να μάθει πόσες ημερήσιες και νυχτερινές πτήσεις έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία τρία χρόνια από και προς την Ικαρία καθώς και την αιτιολογία που αναγραφόταν στο σχέδιο πτήσης. Σκοπός της ερώτησης του βουλευτή του Ποταμιού είναι να γίνει γνωστό «εάν πραγματοποιήθηκαν πτήσεις για λόγους… αναψυχής ή εξυπηρέτησης υψηλών προσώπων, με το Δημόσιο να πληρώνει τον λογαριασμό από την τσέπη του λαού», όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην ερώτηση. Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε, εάν βεβαίως υπάρξουν απαντήσεις.

Ενας καρχαρίας στη Βουλή

Ο κ. Αμυράς όμως έχει κάποιες… απορίες που δεν τις έχει ένας συνηθισμένος βουλευτής. Για παράδειγμα, έπεσε στα χέρια του μια φωτογραφία ενός πολιτικού που ψάρεψε μαζί με κάποιον φίλο του έναν… καρχαρία. Βλέποντας τον καρχαρία και όχι τον πολιτικό ο κ. Αμυράς ανακάλυψε ότι το συγκεκριμένο είδος καρχαρία (κοινή ονομασία «εξαβράγχιος» ή «αλεπόσκυλος») θεωρείται από περιβαλλοντικές οργανώσεις και από την Ευρωπαϊκή Ενωση προστατευόμενο είδος και η αλίευσή του απαγορεύεται αυστηρά. Και τι έκανε νομίζετε ο βουλευτής; Εστειλε (προτού καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή) τη φωτογραφία του καρχαρία και του πολιτικού που τον ψάρεψε στη Διεύθυνση Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ρωτώντας τι είδους καρχαρίας είναι αυτός κι αν προστατεύεται. Η απάντηση τον απογοήτευσε, καθ’ ότι επισήμως το υπουργείο τού απάντησε πως δεν διακρίνεται τόσο καλά το είδος του καρχαρία και συνεπώς δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει. Αλλά ο κ. Αμυράς επέμεινε. Αφαίρεσε, όπως έλεγε σε πηγαδάκι βουλευτών στη Βουλή, το πρόσωπο του πολιτικού από τη φωτογραφία και την έστειλε πάλι στο υπουργείο. Και, ω του θαύματος, οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Αλιείας τον αναγνώρισαν ως προστατευόμενο είδος!
Αλλεργικός στις… κωλοχτύπες

Η ιστορία που θα σας περιγράψω λαμβάνει χώρα σε ένα από τα ωραιότερα νησιά των Κυκλάδων, το οποίο πολλοί αγάπησαν, άλλοι πέρασαν εκεί πολλά καλοκαίρια και ένας πολιτικός (πρωτοκλασάτος κι αυτός) το ερωτεύτηκε, τόσο που συχνά το επισκέπτεται. Πώς ταξιδεύει στο νησί δεν ξέρω, αν και κυκλοφορούν πολλές φήμες για αυτά τα ταξίδια. Ο συγκεκριμένος πολιτικός προτιμά μια ψαροταβέρνα η οποία φημίζεται για τις φρεσκότατες κωλοχτύπες της και τις αστακομακαρονάδες της, καθώς και για τα γεμιστά καλαμάρια. Μόνο που όταν πηγαίνει στην ψαροταβέρνα ο πολιτικός δεν τρώει τίποτε απ’ αυτά. Λέει, όπως με διαβεβαιώνει ο ταβερνιάρης, ότι είναι αλλεργικός στις κωλοχτύπες. Και τι νομίζετε πως τρώει; Πίσω από την ταβέρνα (το όνομά της βρίσκεται στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου) υπάρχουν… κότες ελευθέρας βοσκής που κάνουν φρεσκότατα αβγά. Οι κότες αυτές έγιναν… οι αγαπημένες του πολιτικού και παραγγέλνει κάθε φορά αντί για κωλοχτύπες… αβγά με πατάτες. Καμιά φορά αλλάζει και διαιτολόγιο και παραγγέλνει αβγά με σπαράγγια και φέτα.

Οι Βόρειοι και οι Νότιοι και τα γραφεία τους

Τρέχουν και δεν προλαβαίνουν οι βουλευτές της ΝΔ που πολιτεύονται στη Β’ Αθήνας και στο Υπόλοιπο (Περιφέρεια) Αττικής. Άλλου που έγιναν (ξαφνικά Βόρειοι) να κάνουν δημοσκοπήσεις (η χαρά των δημοσκόπων) για να δουν σε ποια περιοχή έχουν περισσότερη αναγνωρισιμότητα (και πέραση) και άλλοι (που έγιναν ξαφνικά Νότιοι ή… Δυτικοί) για να ενοικιάσουν γραφεία. Μου λένε ότι ένας βουλευτής (που εκλέγεται χρόνια στην Β’ Αθηνών) έλεγε σε συναδέλφους του: «Έκλεισα το γραφείο μου στο Κολωνάκι και νοίκιασα ένα ωραιότατο γραφείο στο Περιστέρι, δίπλα από το Δημαρχείο και ένα άλλο στο Αιγάλεω. Όχι νομίζετε πως θα περιμένω τι θα αποφασίσουν οι δημοσκοπήσεις».

nnn

Ο… στενοχωρημένος βουλευτής

Και όμως υπάρχει ένας βουλευτής της ΝΔ που ψήφισε βεβαίως την κατάτμηση της Β’ Αθήνας αλλά με μισή καρδιά. Δεν τον συμφέρει, λέει και είναι τελευταίως πολύ στενοχωρημένος. Αν τον πιάσεις από τη μύτη θα σκάσει, όπως μαρτυρούν οι συνάδελφοί του. Και ξέρετε γιατί; Επειδή εάν έμενε ενιαία η Β’ Αθηνών θα μπορούσε να φτάσει και τους 150.000 σταυρούς. Ενώ τώρα (με το σπάσιμο της Β’ Αθήνας), εάν πιάσει τους 20.000 θα είναι ευχαριστημένος. Με 150.000 σταυρούς όμως θα είχε διαφορετική παρεμβατικότητα στο κόμμα του. Καταλάβατε τώρα γιατί στενοχωριέται; Μία άλλη γαλάζια άρχισε από χθες τα τηλεφωνήματα για να ενημερώσει το «κοινό» της ότι «κατεβαίνει στα Νότια» ώστε να μην την… χάσουν.

nnn

Ο Μόσκο και ο Βαρουφάκης

Τη συζήτησή του με αξιωματούχο της τρόικας θέλησε να μεταφέρει στο Twitter ο ταλαντούχος Γιάνης Βαρουφάκης, με στόχο να αποδομήσει τον Πιέρ Μοσκοβισί σχετικά με το ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων.

Ο πρώην τσάρος της Οικονομίας (που στοίχισε δισ. στον ελληνικό λαό) και επικεφαλής σήμερα του ΜέΡΑ 25 γράφει στο tweet του ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τροϊκανό αξιωματούχο στην οποία ο δεύτερος του είπε «πρώτος απ’ όλους έπρεπε να ξέρεις ότι ό,τι λέει ο Μόσκο καίγεται άμεσα», με τον Βαρουφάκη να απαντά «πράγματι». Όπου «Μόσκο» βάλτε Μοσκοβισί.

HeliosPlus