Οι έντονες διαμαρτυρίες του φαρμακευτικού κλάδου για την ταλαιπωρία που υπέστησαν ασθενείς αλλά και φαρμακοποιοί από τη βεβιασμένη σύμβαση που υπεγράφη με τον ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων αποδεικνύουν την αναγκαιότητα εφαρμογής νέων τεχνολογιών σε όλο το σύστημα της φαρμακευτικής περίθαλψης.
Επίσης, όμως, αναδεικνύει το μέγεθος της προσφοράς των φαρμακοποιών προς την πολιτεία σε όλες τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και μηχανογράφησης του συστήματος. Στη χώρα μας, στα χρόνια της κρίσης, των μνημονίων, των άκριτων περικοπών, συντελέστηκε ένας μεγάλος άθλος με την ουσιαστική και καθοριστική βοήθεια των φαρμακοποιών: η ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ενα έργο που «προηγμένες» χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Με δέος οι γερμανοί φαρμακοποιοί ακούν από την ελληνική αντιπροσωπεία στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Οργάνου των Φαρμακοποιών (PGEU) τις αναφορές για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τον συνεχή εμπλουτισμό της με νέες λειτουργίες και ελέγχους από τον ΕΟΠΥΥ (π.χ. ιατροτεχνολογικά προϊόντα).
Σε εξέλιξη όμως βρίσκονται ακόμη μεγαλύτερες πρωτοβουλίες, όπως η ηλεκτρονική διασύνδεση των νοσοκομείων, η οποία προχωρεί ταχύτατα, αλλά και ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας του ασθενούς.
Η Υγεία λοιπόν και το φάρμακο μηχανογραφούνται και αυτό έχει τις εξής θετικές επιπτώσεις: διαφάνεια, έλεγχος των δαπανών και άμεση πληροφόρηση όλων των επαγγελματιών Υγείας (ιατρών, ιδιωτών και νοσοκομειακών φαρμακοποιών) για την παροχή της βέλτιστης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας.
Είναι διακριτή πλέον η τάση σε όλα τα σύγχρονα συστήματα Υγείας να επικεντρωθούν στον ασθενή και όχι στις περικοπές, που πανευρωπαϊκά δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Η αποτελεσματικότητα των συστημάτων Υγείας λοιπόν θα εξαρτηθεί από την πληροφορία –και προφανώς από τη σωστή αξιοποίησή της -, η οποία όμως μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. Οι Φαρμακοποιοί είναι εξοικειωμένοι πια με τη χρήση των νέων και αναγκαίων τεχνολογιών και λόγω της ουσιαστικής θέσης τους στην αλυσίδα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελούν κόμβο συλλογής και διάθεσης των απαραίτητων πληροφοριών προς όλους όσοι εμπλέκονται στο σύστημα Υγείας.
Η επόμενη μέρα στην Υγεία ανήκει λοιπόν και στην τεχνολογία, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον φαρμακοποιό.
Ο κ. Απόστολος Βαλτάς είναι α’ αντιπροέδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ