Διανύουμε μία ιστορική συγκυρία, κατά την οποία γίνεται προσπάθεια με πρωτοφανή προχειρότητα να επιβληθεί, ερήμην των γιατρών, ένα Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, το οποίο προβλέπει φθηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες για τους ασθενείς και εμποδίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη επιλογή γιατρού.
Παρεμποδίζεται η πρόσβαση των ασθενών στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας, το οποίο για να επιβιώσει οδηγείται πλέον αναγκαστικά στη μετανάστευση. Οι έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι αποτελούν το δυνατό χαρτί της Ελλάδας και την ελπίδα για ανάκαμψη, παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς και στηρίζουν με επιτυχία τα υγειονομικά συστήματα των άλλων χωρών.
Στην πραγματικότητα το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ανεργία και την οικονομική κρίση που μαστίζει τον κλάδο και να εξαναγκάσει τον ιατρικό κόσμο να συνεργαστεί με απαξιωτικές αμοιβές.
Οπως ήταν αναμενόμενο, ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στις απαράδεκτες αυτές συνθήκες εργασίας που καταδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού τόσο απέναντι στον επιστήμονα όσο και απέναντι στον πολίτη.
Το μήνυμα που στέλνουμε είναι σαφές: ο έλληνας γιατρός δεν απειλείται ούτε εκβιάζεται. Είναι αξιοπρεπής και θα αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσής του.
Ο δε ασθενής δεν είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Με το νέο σύστημα οι ασθενείς θα μπλέξουν σ’ έναν δαίδαλο γραφειοκρατίας και τελικά θα εξαναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στον εξειδικευμένο γιατρό. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι είμαστε υπέρ του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος ωστόσο θα παρακολουθεί τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς χωρίς να παρεμποδίζει την πρόσβασή του στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας που έχει γίνει ανάρπαστο στις άλλες χώρες.
Ο ΙΣΑ έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και πρόκειται να κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να προασπίσει τη δημόσια υγεία και το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των μελών του να εργάζονται και να αμείβονται αξιοπρεπώς.
Παράλληλα έχει συγκροτήσει μέτωπο με τους Συλλόγους των ασθενών και τις Επιστημονικές και Επαγγελματικές Ενώσεις. Ολοι μαζί θα αγωνιστούμε για ένα υψηλού επιπέδου σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα καλύπτει ισότιμα όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας, και θα αντιμετωπίζει με σεβασμό τον ιατρικό κόσμο, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας προς όφελος του ασθενούς και της δημόσιας υγείας.
Ο κ. Γιώργος Πατούλης είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ