από metereologos.gr
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
 
 

Ο γιατρός δεν απειλείται και δεν εκβιά­ζεται

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Διανύουμε μία ιστορική συγκυρία, κατά την οποία γίνεται προσπάθεια με πρωτοφανή προχειρότητα να επιβληθεί, ερήμην των γιατρών, ένα Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, το οποίο προβλέπει φθηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες για τους ασθενείς και εμποδίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη επιλογή γιατρού.

Παρεμποδίζεται η πρόσβαση των ασθενών στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας, το οποίο για να επιβιώσει οδηγείται πλέον αναγκαστικά στη μετανάστευση. Οι έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι αποτελούν το δυνατό χαρτί της Ελλάδας και την ελπίδα για ανάκαμψη, παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς και στηρίζουν με επιτυχία τα υγειονομικά συστήματα των άλλων χωρών.

Στην πραγματικότητα το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ανεργία και την οικονομική κρίση που μαστίζει τον κλάδο και να εξαναγκάσει τον ιατρικό κόσμο να συνεργαστεί με απαξιωτικές αμοιβές.
Οπως ήταν αναμενόμενο, ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στις απαράδεκτες αυτές συνθήκες εργασίας που καταδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού τόσο απέναντι στον  επιστήμονα όσο και απέναντι στον πολίτη.

Το μήνυμα που στέλνουμε είναι σαφές: ο έλληνας γιατρός δεν απειλείται ούτε εκβιάζεται. Είναι αξιοπρεπής και θα αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσής του.

Ο δε ασθενής δεν είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Με το νέο σύστημα οι ασθενείς θα μπλέξουν σ' έναν δαίδαλο γραφειοκρατίας και τελικά θα εξαναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στον εξειδικευμένο γιατρό. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι είμαστε υπέρ του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος ωστόσο θα παρακολουθεί τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς χωρίς να παρεμποδίζει την πρόσβασή του στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας που έχει γίνει ανάρπαστο στις άλλες χώρες.

Ο ΙΣΑ έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και πρόκειται να κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να προασπίσει τη δημόσια υγεία και το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των μελών του να εργάζονται και να αμείβονται αξιοπρεπώς.

Παράλληλα έχει συγκροτήσει μέτωπο με τους Συλλόγους των ασθενών και τις Επιστημονικές και Επαγγελματικές Ενώσεις. Ολοι μαζί θα αγωνιστούμε για ένα υψηλού επιπέδου σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα καλύπτει ισότιμα όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας, και θα αντιμετωπίζει με σεβασμό τον ιατρικό κόσμο, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας προς όφελος του ασθενούς και της δημόσιας υγείας.  

Ο κ. Γιώργος Πατούλης είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Οι άσπρες μπλούζες... | 17/07/2018 11:57
  Απαξιωτικά πληρώνεται το σύνολο της κοινωνίας. Το κομμα που στηρίζετε φρόντισε για αυτό.
  Kostas
  απάντηση00
   
   
  Πρωιν ασθενής . | 16/07/2018 17:36
  Μετα την διάγνωση γίνεται πελάτης και εκεί αρχίζει η εκμευταλευση του και η λεηλασία του ..στην ποιο βάρβαρη κερδοσκόποικη ανθρωποβηομηχανια .πρεπει να καταργήθη ο όρκος του Ιπποκράτη ..ολοι τους θα πέσουν στην μαχαλά και στην κονομά .
  Christos
  απάντηση00