Αν νομίζετε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε ξαφνικά γνώμη και αποφάσισε να ψηφίσει την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και του Υπολοίπου Αττικής χωρίς να εξασφαλίσει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μάλλον δεν είστε καλά πληροφορημένοι. Γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ μπορεί να μην το έλεγε δημόσια, αλλά πάντοτε ήταν υπέρ της κατάτμησης τουλάχιστον της Β’ Αθήνας. Υπέρ όταν ήταν στην κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και τώρα που είναι στην αντιπολίτευση.
nnn
Πίεσε ώστε να εξασφαλίσει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά δεν τα κατάφερε. Ωστόσο, όπως λέει, ανέδειξε το θέμα και θα εξακολουθήσει να το κάνει. Φτάνει όμως μονάχα αυτό; Δηλαδή να αναδεικνύει συνεχώς ένα θέμα το οποίο έθετε ως προϋπόθεση για να ψηφίσει την κατάτμηση; Και εν συνεχεία να καλέσει έναν-έναν τους βουλευτές της Β’ Αθήνας και του Υπολοίπου Αττικής για να τους ανακοινώσει την απόφασή του; Οχι βεβαίως, υπάρχουν και άλλες αιτίες, τις οποίες τις συμπυκνώνω στην εξής φράση: «Αλλο ένας βουλευτής να πάρει 150.000 σταυρούς και άλλο να πάρει 20.000 με την κατάτμηση της περιφέρειας». Θα σας έλεγα στη λέξη «βουλευτής» και τι όνομα να βάλετε, αλλά κωλύομαι διότι υποσχέθηκα πως δεν το γράψω, αν και θα έχετε καταλάβει.
nnn
Η πλάκα είναι ότι οι βουλευτές της ΝΔ, έως ότου τους φωνάξει και τους το ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν είχαν ιδέα τι θα ψήφιζαν. Σε δεινότερη θέση βρέθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης, που τη μια έλεγε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει την τροπολογία της κατάτμησης μόνο εάν η κυβέρνηση έφερνε την τροπολογία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και την άλλη (αφού δεν είχε οδηγίες) δεν έπαιρνε θέση. Εως ότου του τηλεφώνησε Τετάρτη βράδυ (στο ημίχρονο του αγώνα Αγγλία – Κροατία) ο πρόεδρος του κόμματος και του είπε: «Εμείς είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων και η κατάτμηση αποτελεί μεταρρύθμιση, πώς να το κάνουμε. Αναδείξαμε το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και θα το αναδεικνύουμε συνεχώς». Ετσι άλλαξαν οι γαλάζιες θέσεις.
Οι γαλάζιοι Βόρειοι και Νότιοι

Οι ειδήσεις όμως από την αλλαγή στάσης της ΝΔ ήλθαν αμέσως μετά. Ως εκ θαύματος όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συμφώνησαν με τη θέση του αρχηγού τους, με την αιτιολογία ότι «αυτό συμφέρει και το κόμμα». Μεταξύ μας, δεν ξέρω αν συμφέρει ή όχι τους περισσότερους, οι οποίοι –να σημειώσω –έχουν κάνει και… δημοσκόπηση για να καταλήξουν σε ποια περιφέρεια θα προτιμούσαν να πάνε. Χωρίστηκαν λοιπόν σε Βόρειους, Νότιους, Ανατολικούς και Δυτικούς!
nnn
Σύμφωνα με αυτοσχέδιους καταλόγους που βγήκαν ξαφνικά στο καφενείο της Βουλής, Βόρειοι θα είναι οι Δένδιας ή Χατζηδάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Κουμουτσάκος (ένα μεγάλο ερωτηματικό για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη), Νίκη Κεραμέως, Γιάννης Παπαθανασίου (που επανέρχεται), Νίκος Κωστόπουλος (πάλι), Βασίλης Ξυπολυτάς και Κώστας Καρανίκας, ενώ δεν έχει αποφασίσει ακόμα η Αννα Καραμανλή.
Από δήμαρχοι βουλευτές
Στον νότιο τομέα: Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Σοφία Βούλτεψη, Ντόρα Πάλλη Πετραλιά, Διονύσης (Νιόνιος) Χατζηδάκης (δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου που φημίζεται για το σλόγκαν «πιο μητσοτακικός πεθαίνεις»), ο δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού Μιχάλης Σταυριανουδάκης, οι Τάσος Γαϊτάνης, Σάκης Ιωαννίδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αν και ορισμένοι επιμένουν ότι οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να προηγείται στη Δυτική Αττική, όπως και τον Μάκη Γιακουμάκο.
nnn
Να σημειώσω ότι οι παραπάνω κατάλογοι βγήκαν αυθαιρέτως στη Βουλή από γαλάζιους βουλευτές και δεν είναι επίσημοι. Αλλωστε, τι νομίζουν; Οτι οι βουλευτές θα αποφασίσουν μόνοι τους σε ποια περιφέρεια θα εκλεγούν ή εάν θα είναι υποψήφιοι; Ο,τι πει το κόμμα ή, καλύτερα, ό,τι πει ο αρχηγός. Κάτι που γνώριζε η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία λίγο πριν συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έλεγε: «Αν μου πει ο πρόεδρος να πάω στα βόρεια, θα πάω, αν μου πει στα νότια, επίσης θα πάω, και αν μου πει πήγαινε σπίτι σου, τρέχοντας θα πάω!».

Ο Τσίπρας, η Μελάνια και η Μπριζίτ
Δεν είχε την ευκαιρία να τη συναντήσει στον Λευκό Οίκο, τότε που συνάντησε τον πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ούτε βεβαίως η σύντροφός του Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα που πήγε μαζί του. Η Μελάνια απουσίαζε και η κυρία Μπαζιάνα, φορώντας τότε ένα κομψό λευκό ταγέρ με μαύρη ζώνη, συναντήθηκε με τη… δεύτερη «Πρώτη Κυρία» Κάρεν Πενς, σύζυγο του αντιπροέδρου Μάικ Πενς. Ούτε όμως τώρα που συγκεντρώθηκαν όλες οι σύζυγοι (και σύντροφοι) πρωθυπουργών στο ΝΑΤΟ η κυρία Μπαζιάνα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τη Μελάνια. Γιατί απλούστατα δεν πήγε. Πήγε όμως, όπως είναι γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία).
nnn
Η Μελάνια έκλεψε τις εντυπώσεις. Και ο Ντόναλντ Τραμπ την καμάρωνε στο κοκτέιλ πάρτι που δόθηκε για τους ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ντυμένη στα λευκά (με λευκή διάφανη Elie Saab) τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω της. Ελάχιστοι όμως είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν μαζί της. Οι υπόλοιποι την είδαν από μακριά. Ο κ. Τσίπρας πάντως, αν και η Μελάνια στην οικογενειακή φωτογραφία βρέθηκε μπροστά του, έδειξε να ενθουσιάζεται και να χαίρεται με μια άλλη «Πρώτη Κυρία», την Μπριζίτ Μακρόν.

Μπλόκαρε τον Ανδρουλάκη ο Τραμπ

Τώρα θα σας περιγράψω πως ο Τραμπ και ο Ερντογάν… μπλόκαραν τον δραστήριο ευρωβουλευτή της «Ελιάς» Νίκο Ανδρουλάκη. Η οικία του κ. Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες βρίσκεται στην Avenue Louise, όπου βρίσκεται και το ξενοδοχείο Stangerberger, το οποίο επέλεξε ο Σουλτάνος Ερντογάν για να μείνει μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ και την τουρκική αντιπροσωπεία. Πολύ κοντά από την οικία Ανδρουλάκη βρίσκεται, στην διεύθυνση Boulevard de Waterloo και το ξενοδοχείο The Hotel όπου διάμενε ο ιδιόρρυθμος πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγος του Μελάνια. Καταλαβαίνετε τώρα τι ακολούθησε. Μια μεγάλη περίμετρος γύρω από την οικία Ανδρουλάκη νέκρωσε. Και ο ευρωβουλευτής για να κινηθεί στις Βρυξέλλες χρησιμοποιούσε μόνον ένα ποδήλατο.

nnn

Ηταν η πρώτη φορά που θα ανέβαινε στην έδρα ο Κώστας Ζουράρις, ως αντιπρόεδρος της Βουλής και εμφανίστηκε στη Βουλή, μ΄ένα μαύρο μπλουζάκι, μαύρο γιλέκο από πάνω και… «ακάλτσωτος», δηλαδή, με μαύρα σανδάλια χωρίς κάλτσες. Ετσι θα εμφανίζεται συνεχώς, όπως λέει, αδιαφορώντας τι λένε οι άλλοι γι΄αυτόν. Οπως μου είπε του έκαναν εντύπωση οι… πρακτικογράφοι της Βουλής. Του έφεραν οι άνθρωποι τα πρακτικά της ομιλίας του για να τα διορθώσει (μήπως και έκαναν λάθος με τα ελληνικά που χρησιμοποιεί) και αυτός τα βρήκε άψογα, χωρίς να κάνει καμία διόρθωση. Πρόβλημα βεβαίως θα έχουν οι «μεταφράστριες» της νοηματικής γλώσσας. Αλλά θα τα καταφέρουν.

nnn

Μας ταράξατε στο ηθικό πλεονέκτημα

Πάντως της ΝΔ καθόλου δεν άρεσε το εργασιακό «βόλεμα» της Ράνιας Αντωνοπούλου και η προαγωγή του Κώστα Ζουράρη στην αντιπροεδρία της Βουλής: «Μας ταράξατε στο ηθικό πλεονέκτημα» αναφέρει ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας την «ακαταλληλότητα» των ανθρώπων που διορίζει σε σημαντικές θέσεις».

nnn

Ο Παναγούλης πάει Κίνημα

Επίκειται μεταγραφή ανεξάρτητου βουλευτή στο Κίνημα Αλλαγής. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι Στάθης Παναγούλης (που είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρώην υφυπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου) έχει «κλείσει» με το Κίνημα Αλλαγής και αναμένεται λίαν συντόμως και συνάντησή του με την Φώφη Γεννηματά. Εν αναμονή της συνάντησης ψηφίζει ότι ψηφίζει και το κίνημα Αλλαγής.


nnn

Οταν οι Συριζαίοι βραβεύουν έναν… Μητσοτάκη

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς παρουσία και της Ρένας Δούρου βράβευσε σε ειδική τελετή τον Αλκιβιάδη Μητσοτάκη. Του απένειμε το τρίτο Βραβείο Innovation Stage: Ledapp – rethink lighting. Ο Αλκιβιάδης Μητσοτάκης έχει στενή συγγένεια με την οικογένεια του προέδρου της ΝΔ, καθώς ο πατέρας του ήταν πρώτος εξάδελφος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο της απονομής των Athens Startup Awards 2018 για καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις, που διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

HeliosPlus