Ξεπουπουλιάσματα

Ζέστη, πολλή ζέστη, διαλυτική· δεν σε αφήνει ούτε να καθίσεις ούτε να κινηθείς –και κυρίως δεν σε αφήνει να συγκεντρωθείς, το μυαλό γίνεται χυλός, δεν μπορείς να σκεφθείς. Θα πρέπει να δείξουν κατανόηση αυτοί που ύστερα από χίλια χρόνια θα διαβάζουν τις σελίδες σου, ημερολόγιό μου.
Αλλά αυτή η θερμική πνευματική διάλυση με οδήγησε σε κάποια ελάχιστη σκέψη: μήπως, για να εξομαλυνθεί το πολιτικό κλίμα, πρέπει να κλείνουν τα κλιματιστικά στη Βουλή στις συζητήσεις, ειδικά όταν πρόκειται να γίνουν μονομαχίες μεταξύ των αρχηγών του έθνους και της φυλής; Να βρεθούν στο καλοκαιρινό κάμα που ζούμε όλοι μας, να δούμε αν θα έχουν το κουράγιο να ξεπουπουλιάζονται, καίτοι φορούν κοστουμάκια, με ή χωρίς γραβάτα.
Βεβαίως, ο Δημήτριος Τζανακόπουλος δεν βρήκε τίποτα ανάρμοστο σε αυτά που έγιναν στη Βουλή την Πέμπτη. Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «είναι καλό να γίνονται τέτοιες συζητήσεις, καθώς αναδεικνύονται τα πολιτικά επιχειρήματα και οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων. Αλλα είναι τα προβλήματα της δημοκρατίας, δεν είναι η έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Τα προβλήματα της δημοκρατίας έχουν να κάνουν με την αδιαφάνεια, με την υπόθαλψη ακροδεξιών πρακτικών, φασιστικών ομάδων. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα της δημοκρατίας».
Στην ελαχίστου εύρους αντίληψή του περί πολιτικής δεν χωράει η ιδέα ότι ο τρόπος που μιλάνε ο ίδιος και το αφεντικό του και ο τρόπος με τον οποίο τούς απαντούν η Μαρία Σπυράκη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προάγουν την αδιαφάνεια –διότι δεν υπάρχει τίποτα πιο αδιαφανές από τις κραυγές που καλύπτουν την ουσία.

Kudu dung-spitting

Ούτε μπορεί να διανοηθεί ότι τέτοιου επιπέδου συζητήσεις υποθάλπουν ακροδεξιές και ακροαριστερές πρακτικές –τις πρακτικές ας πούμε του εν Μαξίμω ενδοξοτάτου και ελλογιμωτάτου Νικολάου Καρανίκα, ο οποίος συνδιαδήλωνε μαζί με τους χρυσαυγίτες εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια το 2011 και τον ανάγκασαν να φύγει από τη διαδήλωση.
Ο Καρανίκας είναι εξίσου επικίνδυνος με τους φασίστες και ο λόγος του Δημήτρη Τζανακόπουλου δημιουργεί καθημερινά και Καρανίκες και φασίστες –αυτή είναι η αλήθεια που προσπαθούν να καλύψουν με αδιαφανείς κραυγές και ύβρεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και το αφεντικό του.
Δεν είναι όμως τέτοιος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μόνο επειδή πρέπει να είναι τσιπρικότερος του Τσίπρα, μήπως και τον βάλει εκλόγιμο στο Επικρατείας. Συμβαίνει τέτοια να είναι η πολιτική και εγκύκλια παιδεία του, για τούτο τέτοια λέει –κουκιά έφαγε, κουκιά μαρτυράει. Η πολιτική για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι πάλη πεχλιβάνηδων αλειμμένων με λάδι –για τούτο οι συνεχείς κατηγορίες για λαδώματα, μίζες, διαπλοκές.
Πολιτική χωρίς λάδι είναι αδιανόητη, όπως βάφτιση χωρίς λάδι –«έχει βάλει λάδι» λέμε για τον νονό, το λάδι έχει γίνει μετωνυμία της βάφτισης –για τούτο και πρέπει να γίνει χωρισμός Εκκλησίας – κράτους, να μην μπερδεύονται τα λαδώματα κληρικών και πολιτικών. Ετσι τα καταλαβαίνει τα πράγματα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος: λαδωμένοι πεχλιβάνηδες είναι οι πολιτικοί.
l Αλλά είναι ίσως καιρός να διευρύνει τους πολιτικούς ορίζοντές του, υπάρχουν και άλλα αγωνίσματα που ταιριάζουν στην αντίληψή του περί πολιτικής –για παράδειγμα, το «Φτύσιμο Κοπριάς Προβάτων», πρόσφατη ιρλανδική προσαρμογή του ευγενούς Kudu dung-spitting, με μακραίωνη παράδοση στη Νότια Αφρική: οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να φτύσουν όσο πιο μακριά μπορούν περιττώματα, τα γνωστά και ως κακαράντζες, από αντιλόπες kudu. Στην ιρλανδική εκδοχή έχουμε κακαρέντζες προβάτων, στην ελληνική πολιτικές κακαρέντζες.
Υπάρχει και το καταπληκτικό άθλημα Γητευτής Σκουληκιών, στο οποίο προσπαθείς να πείσεις τα σκουλήκια να βγουν από το έδαφος –όπως να πείσεις ψηφοφόρους που περιφρονείς βαθύτατα και θεωρείς τη νοημοσύνη τους ισάξια ολιγόχαιτων γαιοσκωλήκων να βγουν από τα σπίτια τους και να σε ψηφίσουν. Η Αγγλίδα Sophie Smith η οποία, το 2009 σε ηλικία μόλις 10 ετών, κατάφερε να βγάλει 576 σκουλήκια κατά τη διάρκεια του World Worm Charming Championships στο Willaston της Αγγλίας και είναι έκτοτε κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ –η Sophie Smith θα μπορούσε να γίνει υπουργός ή και πρωθυπουργός.

Αναπνευστήρες

Υπάρχουν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες Λάσπης –στο Brunsbüttel της Γερμανίας αυτοί. Είναι απολύτως βέβαιο πως η προπόνηση του κ. Τζανακόπουλου του έχει εξασφαλίσει το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα «Φτύσιμο Κακαρέντζας σε Ολυμπιακούς Λάσπης».
l Εμείς, τι κάνουμε εμείς, ημερολόγιό μου; Εμείς για να επιβιώσουμε επιδιδόμαστε στο άθλημα Κολύμβηση με Αναπνευστήρα σε Βάλτο. Στις 26 Αυγούστου θα είμαι στο Llanwrtyd Wells της Ουαλίας· εκεί γίνεται το 33ο World Bog Snorkelling Championships. Χρυσό μετάλλιο εξασφαλισμένο –τέλος οι βουτιές για κεραμίδια στις θάλασσες.
Πού θα τρέχεις εκεί κάτω! Δεν είπαμε ότι θα φτιάξουμε τη Νεφελοκοκκυγία και θα εγκατασταθούμε εκεί; // Το φθινόπωρο, που θα έρθουν τα σύννεφα, Μπούφε. Ιχνος δεν υπάρχει τώρα. // Δεν με λένε Μπούφο, με λένε Bubo bubo. // Μα εσύ είσαι ο Μπούφος μου, γνωριζόμαστε χρόνια! Δεν μπορώ να σε προσφωνώ με το επίσημο ονοματεπώνυμό σου, σαν να είμαι ορνιθολογικό λεξικό! // Σας έκανα την παραχώρηση να μιλάμε στον ενικό και πήρατε θάρρος –δεν γνωριζόμαστε χρόνια, κύριε, η Φιλονόη μάς σύστησε πριν από λίγο καιρό.
Αναρωτιέμαι αν η αμνησία του Μπούφου είναι χειρότερη από αυτήν του «μέσου Ελληνα» που τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα των capital controls και του 3ου μνημονίου έχει ξεχάσει πως ψήφισε «Οχι» και δεν νιώθει καμιά ενοχή ούτε για αυτό ούτε επειδή έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Βέβαια, είχε το μεγάλο καλό εκείνη η τρομερή δοκιμασία ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί πια να πειράξει τα δημοσιονομικά χωρίς την έγκριση των θεσμών –πολύ μου αρέσει αυτός ο περιορισμός της κυριαρχίας των πεχλιβάνηδων, Kudu dung-spitters και Worm Charming Champions, ημερολόγιό μου.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Πρόβα κηδείας για την Ελισάβετ. Φαντάζομαι οι συμμετασχόντες να ήσαν αρκετά νεαρής ηλικίας, ώστε να υπάρχουν και κατά την οψέποτε πραγματική τελετή.
ΣΤΑΥΡΟΣ, GOD SAVE
THE QUEEN

nnn
Με μια καινούργια λογική, / Τη νεφελοκοκκυγική, / Πρόσφατα επινόησες νέα ορολογία. / Που την ονόμασες – γιατί; – νεφελοκοκκυγία. / Ω, τι αδιανόητη βιοτεχνολογία!
Γ.ΚΟΚ., ΑΘΗΝΑ
nnn
Μία ακόμα διάψευση για τον Α. Παπανδρέου: «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» υποστήριζε. Και όμως, γυρίζει – σαν σβούρα, όπως η Γη του Γαλιλαίου!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Αγόρασαν τα εργοστάσια με 0,15 ευρώ το κιλό βερίκοκο και ροδάκινο για μαρμελάδα. Βάλε ζάχαρη και ό,τι άλλο – πώς φτάνει στο έντυπο προσφορών (!) αλυσίδας SM το βαζάκι των 340 γραμμ. 3,49 ευρώ, δηλαδή 10,26 ευρώ το κιλό; Συμπέρασμα; «Φτιάξ’ το μόνος σου».
Ι. Π. ΚΟΡΔΗΣ – ΚΙΑΤΟ
nnn
Παρότι ποταμίσιος ο Σταύρος, δεν έδωσε καθόλου σημασία στη μοίρα των μεγάλων ποταμών. Τιτανοτεράστιος είναι ο Αμαζόνιος, διασχίζει χώρες, περνάει βουνά και λαγκάδια, μέχρι που φτάνει και χύνεται στον Ατλαντικό και τέρμα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
nnn
Προσωπική δημοσκόπηση (διά ζώσης κάλπη) κόλαφος στον δικομματισμό και στις ηγεσίες του! Ερώτηση: Να ενισχυθούν τα μικρά ή τα μεγάλα κόμματα; Απάντηση: Το πλειοψηφικό 40% επιθυμεί τα μικρά. Ερώτηση: Καταλληλότερος πρωθυπουργός; Απάντηση: Κ. Μητσοτάκης 29%, Τσίπρας 22% και «κανένας» 40%!
ΚΡΗΣ-ΑΚΗΣ
nnn
Τα μέχρι τον Ιούλη του ’15 θα τα πληρώνουμε έως το ’60. Το γαμώτο είναι ότι ο Αλέξης, ο Γιάνης, η Ζωή, ο Λαφαζάνης και τα άλλα παιδιά θα χαίρονται και θα αγαλλιάζουν επ’ άπειρον.
Γ. Κ., ΕΥΒΟΙΑ
nnn
Αφού μετά από τέτοιο χαμερπές βρισίδι, και μάλιστα στο πιο ανώτερο επίπεδο (Πρωθυπουργός – Αξιωματική Αντιπολίτευση), λέμε ακόμη μεταξύ μας «καλημέρα», μπορώ να ελπίζω στον λαό μας και στο μέλλον!…
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Περί Σταύρου: Σας πήραμε, σας πήραμε φλουρί κωνσταντινάτο! // Μας πήρατε, μας πήρατε βαρέλι δίχως πάτο!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ