Η πρόσφατη κυβερνητική κρίση στη Γερμανία για το Μεταναστευτικό δεν υπήρξε κεραυνός εν αιθρία, ιδιαίτερα για όσουςστα μέσαΔεκεμβρίουτου2017προσγειωθήκαμε στο Μόναχο.Η υποδοχή μας ήταν κυριολεκτικά ψυχρή. Κατεβήκαμε από το αεροπλάνο σε μια πίστα αεροδρομίου που ήδη είχε πιάσει χιόνι. Επρεπε ναεπιβιβαστούμεσε λεωφορείαπου μας οδήγησαν στην άλλη άκρη του αεροδρομίου, προκειμένου να υποστούμε έλεγχο διαβατηρίων, καίτοι η Ελλάδα είναι μέλος της ζώνης τουΣένγκεν. Λίγες μέρες πριν, στη Βουλή, καυτηρίαζα τους ταπεινωτικούς ελέγχουςπου επιβλήθηκανστα γερμανικά αεροδρόμιαγιατους ταξιδιώτεςαπό την Ελλάδα που τους αντιμετώπιζανωςευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Βρεθήκαμε στη Γερμανία,αρχικάστην πρωτεύουσα της Βαυαρίας και ακολούθως στο Βερολίνο,μια μικρή ομάδα βουλευτώντης αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακαδημαϊκώνκαι δημοσιογράφων, προσκεκλημένοι τουιδρύματος «ΧανςΖάιντελ» του CSU, τηςΧριστιανοκοινωνικήςΕνωσης,στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελληνογερμανικός πολιτικός διάλογος ελλήνων και γερμανών βουλευτών και διαμορφωτών γνώμης».Σταπρώταχρόνια της κρίσηςπερίσσεψε ηκαχυποψία ανάμεσα σε Ελληνες και Γερμανούς, στην οποία επένδυσαν δυνάμεις του λαϊκισμού και στις δύο χώρες.Στόχος του προγράμματος,η αλληλοκατανόηση κοινοβουλευτικών και διαμορφωτών γνώμης στις δύο χώρες.
Στο τριήμερο σφιχτό πρόγραμμα είχαμε συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες,όπως τον γνωστό στην Ελλάδα τότευφυπουργό Ανάπτυξης της Ομοσπονδιακής κυβέρνησηςJoachimFuchtel. Οι πλέον όμως ενδιαφέρουσες συνεργασίες ήταν με ηγετικά στελέχη του CSU κυρίως όσον αφορά το Μεταναστευτικό, όπως επίσης καιτο πρωινό εργασίας –φυσικά μεμπρέτσελ –με τη Διεύθυνση της μεγάλης κυκλοφορίαςεφημερίδαςτης Δεξιάς«Münchner Merkur», οιαπόψεις τηςοποίαςμόνο αδιάφορους δεν αφήνουν τουςΧριστιανοκοινωνιστές.
Στις συναντήσεις που είχαμε,μεταξύ άλλων,μετον έμπειρο αντιπρόεδρο του Βαυαρικού Κοινοβουλίουκαιπρώην υπουργόReinholdBlocklet, τον πρόεδρο καιτοναντιπρόεδρο της ΚΟ τουCSUThomasKreuzerκαιFlorian Herrmann, τον αναπληρωτή γενικό γραμματέαMarkus Blume,εισπράξαμε τη βαθύτατη δυσαρέσκεια των βαυαρών πολιτικών για τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούσεο κυβερνητικός συνασπισμός που στήριζαν. Οταν στις πρώτες συναντήσεις θέσαμε το ζήτημα των ταξιδιωτικών ελέγχων που και οι ίδιοι υπέστημεν,οι απαντήσεις που λάβαμεενίσχυσαν τις υποψίεςμας ότιεπεβλήθησανσε μεγάλο βαθμό για εσωτερική κατανάλωση, με άλλοθιβέβαιαελληνικές πλημμέλειες, προκειμένου να διασκεδαστούνοι φοβίεςτων γερμανών πολιτών. Ηδη, το Μεταναστευτικό και η«χαλαρή»αντιμετώπισή του την οποία καταλογίζουν στηνΑνγκελα Μέρκελ, όπως και η γενικότερη στροφή της στο Κέντρο, θεωρείται ότιστοίχισαν στις εθνικές εκλογές στοCSUτην απώλεια,για πρώτη φορά μετά τονπόλεμο,της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βαυαρία.Την περίοδο της μεγάλης μεταναστευτικής κρίσης 2015-16 από τη Βαυαρία πέρασαν περισσότερο από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, κάτι που επηρέασε την ψυχολογία των πολιτών και ενίσχυσε επικίνδυνα το ακροδεξιόξενοφοβικόAfD, που δεν θα ήθελαν να εδραιωθεί σταδεξιά τηςΧριστιανοκοινωνικήςΕνωσης.
Πιο αποκαλυπτική ήταν η επίσκεψή μαςστα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας«Münchner Merkur».Οελληνικής καταγωγήςαρχισυντάκτης Γιώργος Αναστασιάδηςμάς είπε ότι αν και έπαψε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα να είναι πρωτοσέλιδη είδηση, τη θέση της πήραν οι μεταναστευτικές ροές,για τις οποίες όμωςενοχοποιείται ηΕλλάδα!Μας περιέγραψε εικόνες από γειτονιές που μετατρέπονται σε γκέτο μεμαντιλοφορούσεςμουσουλμάνες, όπως πέριξ τουσταθμού του Μονάχου, υποστηρίζοντας με πάθος ότι αλλοιώνεται η ιστορική ταυτότητα της πόλης και γενικότερα της χώρας.
Αν η μεγάλη αυτή εφημερίδαδιερμηνεύει και τα πιστεύω της πλειοψηφίας των πολιτών τηςΒαυαρίας,τότε εύκολα εξηγείταιόχι μόνο το παρ’ ολίγον διαζύγιο στη γερμανική Κεντροδεξιά, αλλάκαιη ψήφισηαπό την τοπική κυβέρνησητου «Kreuzpflicht», της«υποχρέωσηςτου Εσταυρωμένου», που προβλέπει την τοποθέτησηαπό την 1ηΙουνίουτου Εσταυρωμένου στις εισόδους όλων των δημόσιων κτιρίων.
ΟδρΜάξιμος Χαρακόπουλος είναι αναπληρωτήςτομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος γιαθέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ