Η φήμη που διατρέχει τις τελευταίες ημέρες το αθηναϊκό κέντρο και πηγάζει από τις εταιρείες ερευνών και από εκείνες που συνδέονται με την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι ότι οι εκλογές (εθνικές) θα διεξαχθούν στις 14 Οκτωβρίου 2018…
nnn
Δεν έχω επιβεβαιώσει ακόμη τη φήμη αυτή ούτε την αντιμετωπίζω ως πληροφορία, αλλά αυτό που μπορώ να σας βεβαιώσω είναι ότι οι παραπάνω εταιρείες και εμπλεκόμενες με τον έναν ή άλλον τρόπο στην εκλογική διαδικασία εργάζονται με γνώμονα αυτή τη φήμη. Και εξηγούμαι…
nnn
Ερευνητές, δημοσκόποι, αναλυτές και τεχνικοί ηλεκτρονικών συστημάτων είναι προσανατολισμένοι στη συγκεκριμένη ημερομηνία. Αν σε όλα αυτά υπολογίσουμε και το κλίμα πόλωσης και τις προσωπικές αντεγκλήσεις που κυριάρχησαν στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, τότε μπορεί να πει κανείς ότι η φήμη αποκτά υπόσταση.

Ενα είδος Τσοβόλα…
Η δεύτερη φήμη που διατρέχει το αθηναϊκό κέντρο τούτες τις ημέρες έχει να κάνει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο υπουργός Οικονομικών είναι το πρόσωπο που διαχειρίστηκε την τέταρτη αξιολόγηση, την έξοδο από τα μνημόνια και τη ρύθμιση του χρέους. Ως εκ τούτου έχει πολλές συμπάθειες και περισσότερες… αντιπάθειες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
nnn
Τελευταίως λοιπόν όσοι δεν τον συμπαθούν τον εμφανίζουν ως τον… εκσυγχρονιστή του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι δηλαδή σαν τον Κώστα Σημίτη του ΠαΣοΚ στα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου. Και γι’ αυτό μεταδίδουν ότι δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με τον Ευκλείδη στο υπουργείο Οικονομικών.
nnn
Στη βάση αυτών των αντιλήψεων, φημολογείται ότι στον επερχόμενο ανασχηματισμό του προσεχούς Σεπτεμβρίου ο «μεγάλος τιμονιέρης» Αλέξης Τσίπρας θα θελήσει να τον αντικαταστήσει με πρόσωπο το οποίο δεν είναι υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας και θα ταιριάζει πιο πολύ στο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ…
nnn
Κατά αναλογία αναζητούν ένα είδος… Τσοβόλα της εποχής μας. Στο πλαίσιο των ίδιων φημολογιών η αναζήτηση νέου υπουργού Οικονομικών για τη μεταμνημονιακή εποχή καταλήγει στη Λούκα Κατσέλη. Καταγράφω τη φημολογία για λόγους απλώς διασκεδαστικούς. Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Τσίπρας τα έχει τάξει όλα στην κυρία Κατσέλη αλλά ως τώρα τίποτε δεν της προσέφερε.

Ο Ευκλείδης, η Τόνια και η Φωτεινή
Στο μεταξύ και περιμένοντας τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενισχύει το πολιτικό του γραφείο. Από τα τέλη Μαΐου μέχρι και σήμερα δύο κυρίες προστέθηκαν στο δυναμικό του. Η αρχή έγινε με την Αντωνία (Τόνια) Τσίτσοβιτς, πολιτική επιστήμονα, μεταφράστρια και επιμελήτρια εκδόσεων. Οπως προκύπτει από το βιογραφικό της, από το 1981 ως το 2000 έζησε στην Ιταλία, ήταν μέλος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της ομάδας αριστερών Ιταλών στην Ελλάδα «Bellaciao». Ακολούθησε τις τελευταίες ημέρες η απόσπαση της Φωτεινής Τζιαχρήστα, η οποία είναι εφοριακός με έντονη συνδικαλιστική δράση, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Οικονομικών. Λέτε να βλέπει πρόωρες εκλογές λίαν συντόμως ο κ. Τσακαλώτος και σπεύδει να οργανώσει το πολιτικό του γραφείο;
nnn
Εάν όμως μετακινηθεί ο Ευκλείδης από το υπουργείο Οικονομικών, πού άραγε θα τον στείλει ο κ. Τσίπρας; Πιθανότατα σπίτι του, θα πείτε, αλλά τέτοια «αδειάσματα» δεν θέλει και δεν επιθυμεί ο υπουργός Οικονομικών. Είναι πολύ πιθανόν να τον μετακινήσει σε άλλο υπουργείο, αλλά σε ποιο; Ισως στο Εξωτερικών που κάποτε το ήθελε. Αλλά εάν θα υπάρξει τέτοια μετακίνηση, μάλλον για… τιμωρία πρόκειται. Πρώτα απ’ όλα, θα έχει να διαχειριστεί τη συμφωνία των Πρεσπών, δεύτερον τη συμφωνία με την Αλβανία, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την κυπριακή ΑΟΖ και βεβαίως τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Αφήστε που ο Νίκος Κοτζιάς δεν εγκαταλείπει το υπουργείο με τίποτα. Εάν τον αναγκάσουν να αποχωρήσει, δεν μπορώ να προβλέψω αν θα συνεχίσει να υπάρχει κυβερνητική συνοχή.

ΦΠΑ και συντάξεις
Στο Μέγαρο Μαξίμου εδώ και καιρό, όπως με πληροφορεί ένα από τα γνωστά πουλάκια που κατοικοεδρεύουν στην Ηρώδου Αττικού, τρομάζουν στην ιδέα ότι μπορεί να πάνε σε εκλογές με «κουτσουρεμένες» κύριες και επικουρικές συντάξεις. Και ψάχνουν εναγωνίως διέξοδο στο αδιέξοδο που οι ίδιοι δημιούργησαν ψηφίζοντας τις μειώσεις για να εξασφαλίσουν την «καθαρή» έξοδο.
nnn
Στο πλαίσιο αυτό ανέλαβε πρωτοβουλία ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντας να πείσει την Ανγκελα Μέρκελ. Από τις Βρυξέλλες διέρρευσαν πληροφορίες ότι στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός αποδεχόμενος τις επιστροφές προσφύγων ζήτησε ως «δώρο» να παγώσουν οι περικοπές στις συντάξεις. Εισέπραξε όμως αρνητική απάντηση και τελικά αρκέστηκε στο «δωράκι» της εξάμηνης παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ σε νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Το βέβαιο είναι ότι το αίτημα θα τεθεί εκ νέου.

Στη Μύκονο μια Τετάρτη της ΔΕΗ
Την περασμένη Τετάρτη έγιναν στο κοσμοπολίτικο νησί των ανέμων –μετά βαΐων και κλάδων –τα επίσημα εγκαίνια της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Μυκόνου με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Και ήταν όλοι τους εκεί: ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκου, ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κούκας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης και πολλοί άλλοι.
nnn
Καταγράφηκε όμως μια ηχηρή απουσία: του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη. Παρότι εκλήθη, τελικά αποφάσισε να μην πάει. Ο λόγος; Οι κακές γλώσσες λένε ότι οι κλυδωνισμοί στις σχέσεις Παναγιωτάκη – Σταθάκη έχουν τελευταία δυναμώσει. Αιτία οι αλλαγές στο ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ (100% θυγατρικής της ΔΕΗ). Ο κ. Παναγιωτάκης ήθελε την απομάκρυνση του καθηγητή Νίκου Χατζηαργυρίου από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς, όπως υποστηρίζουν παλιοί ΔΕΗτζήδες, είχε σηκώσει αυτόνομο μπαϊράκι. Ωστόσο τελικά η γενική συνέλευση του μετόχου (ΔΕΗ) αποφάσισε την παραμονή του ως προέδρου. Οσο για την κάλυψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου, θα γίνει ύστερα από δημόσια προκήρυξη. Ανθρωποι που γνωρίζουν λένε ότι έβαλε το χεράκι τουο Γιώργος Σταθάκης. Και έπεται συνέχεια…

Στο κατώφλι της γελοιότητας
Τελευταίως η Ντόρα Μπακογιάννη ομιλεί για τον Πάνο Καμμένο με λόγια… δανεισμένα από τον πατέρα της Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: «Στην πολιτική», έλεγε συχνά ο πρώην πρωθυπουργός, «έχουν επιβιώσει άνθρωποι που έχουν κάνει λάθη. Εχουν επιβιώσει άνθρωποι που έχουν πει ψέματα. Εχουν επιβιώσει κακοί πολιτικοί, λαϊκιστές. Ενα είδος δεν έχει ποτέ επιβιώσει. Αυτό που έχει διαβεί το κατώφλι της γελοιότητας».


«Και εμείς κομμουνιστές είμαστε…»
Για μεγάλη κινητοποίηση ετοιμάζεται το ΠΑΜΕ την ερχόμενη εβδομάδα στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά. Μόνο που υπάρχουν πολλές απορίες για τον λόγο της κινητοποίησης…

nnn
Το σωματείο των εργαζομένων διεκδικεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και για τον σκοπό αυτόν είχε οριστεί συνάντηση με τη διοίκηση της DPort (υπεργολάβου εταιρείας της COSCO) για τις 11 Ιουλίου. Αιφνιδιαστικά όμως προκηρύχθηκε απεργία για τις 12, οπότε η συνάντηση τινάχθηκε στον αέρα. Ο μέσος μισθός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στον Σταθμό είναι 1.600 ευρώ, τη στιγμή που στην υπόλοιπη αγορά είναι κάτω από 600.
nnn
Προσφάτως κινέζος μεγαλοεπιχειρηματίας επισκέφθηκε το λιμάνι και αναρωτήθηκε προς τι όλη η αναταραχή. Ελαβε την απάντηση ότι πρόκειται για τους… κομμουνιστές του ΠΑΜΕ. Και διερωτήθηκε: «Καλά, κι εμείς κομμουνιστές είμαστε, αλλά τα λιμάνια δεν νεκρώνουν»…

***

Η παρουσία στην αμερικανική πρεσβεία δημάρχων νήσων του Βορείου Αιγαίου, όπως της Χίου και της Σάμου, που δέχονται πρόσφυγες, είχε τη σημασία της. Τους προσκάλεσε ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ στη δεξίωση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Ηθελε να τους ευχαριστήσει, όπως και το έκανε. Διαβεβαίωσε μάλιστα πως καθώς η Ελλάδα αρχίζει να ανακάμπτει, οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την πορεία της με κάθε μέσο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε επενδύσεις.

***

Δεν πέρασαν και πολλές ημέρες από τον αποκλεισμό της Πορτογαλίας από το Μουντιάλ και από τη θλίψη που έδειχνε στις φωτογραφίες ο Κριστιάνο Ρονάλντο καταφθάνει με ιδιωτικό αεροσκάφος στην Καλαμάτα και από εκεί με ελικόπτερο στο πολυτελές Costa Navarino. Και όλα αυτά μετά τη φημολογούμενη μεταγραφή τού αιώνα στο Πιεμόντε για λογαριασμό της Γιουβέντους. Μαζί του βρίσκεται η εντυπωσιακή σύντροφός του Τζορτζίνα Ροντρίγκεζ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ