Οσοι παρακολουθούν από κοντά τα πολιτικά πράγματα της χώρας αισθάνονται το κενό και μαζί το έλλειμμα του πολιτικού συστήματος.
Το φανέρωσε άλλωστε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και τη ρύθμιση του χρέους, όπου περίσσεψαν οι οξύτητες, οι εντάσεις και οι ύβρεις εκατέρωθεν, όπως συνήθως συμβαίνει σε παρακμιακές αρένες.
Λείπουν δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι ωφέλιμες εμπνεύσεις, όπως απουσιάζει και ο ορθός λόγος.
Υπερισχύουν τα υποκριτικά πάθη, οι δήθεν μεγάλες αντιθέσεις, ορίζονται οι ηγεσίες από μικροκομματικούς σκοπούς, χάνουν την ευθυκρισία τους και απομακρύνονται εν τέλει από τους εθνικούς στόχους και σκοπούς, από τα συμφέροντα των πολλών ανθρώπων.
Ετσι εξηγούνται και η απομάκρυνση και η ιδιώτευση των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι τα συλλογικά έχουν καμφθεί, ουδένα ενθουσιάζουν, παρά μόνο μικρές επιθετικές σέχτες.
Θα εκδηλωθεί η αποστροφή των πολιτών στις επερχόμενες εκλογές. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, παρά τα προβλήματα, το ενδιαφέρον είναι μειωμένο και η αποχή πιθανώς να εκτιναχθεί, να ξεπεράσει το 50%.
Υπό αυτή την έννοια το πολιτικό τοπίο, παρά τη σκόνη που σηκώνουν και την ένταση που προκαλούν οι πρωταγωνιστές, παραμένει εν πολλοίς αδιαμόρφωτο ακόμη.
Αυτή τη στιγμή τείνουν να συγκροτηθούν δύο κυρίαρχα μέτωπα και να αναδειχθεί ένα ιδιότυπο υπόγειο ρεύμα.
Το πρώτο –και επικρατέστερο επί του παρόντος –αυτό που συγκροτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο οικοδομείται στη βάση της αντίθεσης στην επίλυση του Μακεδονικού, στην άρνηση των υψηλών φόρων, στην καταδίκη της «αποτυχημένης και ανίκανης Αριστεράς» και στην προοπτική ενός ισχυρού αναπτυξιακού κύματος.
Το δεύτερο –εμφανώς μειοψηφικό, αλλά παρά ταύτα υπολογίσιμο –αυτό που χτίζει ο Αλέξης Τσίπρας, το οποίο στηρίζεται στη θεμελιακή για την Αριστερά άρνηση και απομόνωση της Ακροδεξιάς, στην καταδίκη της διαφθοράς, της διαπλοκής και του παλαιού πολιτικού συστήματος και στην υπεράσπιση των ασθενέστερων τάξεων.
Σε αυτό το διπλό μοτίβο θα στηθεί, κατά τα φαινόμενα, η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Και όπως όλα δείχνουν, θα έχει τα πάντα: χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, διαβολές, υπονομεύσεις, σκάνδαλα, ψεύδη και συνωμοσιολογία.
Με τη διαφορά ότι δίπλα και κάτω από αυτή τη βασική αντίθεση θα αναπτύσσεται το υπόγειο και απολύτως διαβρωτικό ρεύμα της εθνικιστικής ακροδεξιάς αντιπολιτικής, που αναγεννήθηκε στη βάση του Μακεδονικού και ενισχύεται από το αντίστοιχο ρεύμα που έχει ανθήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το οποίο, συνδυαζόμενο με τη γενικότερη ιδιώτευση και απομάκρυνση των πολιτών, μπορεί να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.
Οι βασικοί αντίπαλοι, αφοσιωμένοι όπως είναι στη μάχη της δικής τους επικράτησης, μάλλον υποτιμούν όλο αυτό το υπόγεια αναπτυσσόμενο ρεύμα και κινδυνεύουν να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Είναι νωρίς βεβαίως για ασφαλείς προβλέψεις. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για τη συνέχεια…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ