«Το Βήμα της Κυριακής» σε ανύποπτο χρόνο –συγκεκριμένα στις 15 Απριλίου του τρέχοντος έτους -, προδιαγράφοντας την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, την παρεπόμενη ρύθμιση του χρέους και την έξοδο από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο, είχε υποστηρίξει, από αυτήν εδώ τη στήλη του κυρίου άρθρου, ότι θα ήταν σκόπιμο η μεταμνημονιακή εποχή (ως ιδιαίτερη, ξεχωριστή και για πολλούς ιδρυτική) να τύχει της κρίσεως του ελληνικού λαού.
Γράφαμε τότε χαρακτηριστικά ότι «θα ήταν εθνικώς ωφέλιμο με την επίσημη λήξη του προγράμματος διάσωσης, τον προσεχή Αύγουστο, να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές και να εκτεθούν προς αξιολόγηση από τους ψηφοφόρους τα όποια εναλλακτικά σχέδια και μοντέλα ανάπτυξης της χώρας στη νέα περίοδο».
Και συμπληρώναμε ότι «από τον προσεχή Αύγουστο και εντεύθεν, στον βαθμό που θα έχει εξασφαλισθεί η έξοδος από τα μνημόνια, η χώρα θα εισέλθει σε προεκλογική περίοδο διαρκείας, με κίνδυνο –στο όνομα της απαλλαγής από τα μνημόνια –να αναπτυχθεί ένα ισχυρότατο κύμα απαιτήσεων και διεκδικήσεων, ικανό να αναιρέσει την επιτευχθείσα με κόπους και θυσίες οκτώ ετών σταθεροποίηση».
Σημειώναμε δε ότι «αν οι εκλογές διεξαχθούν τον Μάιο του 2019 ή πολύ χειρότερα τον Σεπτέμβριο του 2019, οι λεγόμενοι πολιτικοί κίνδυνοι θα πολλαπλασιαστούν και ο εκτροχιασμός της ελληνικής οικονομίας θα καταστεί πιθανός».
Περιττό δε να πούμε ότι οι παραπάνω επισημάνσεις αντανακλούσαν και ανησυχίες στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, τα οποία γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο εύθραυστη παραμένει η οικονομική θέση της χώρας, παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει στον δημοσιονομικό τομέα όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Αλλά πέραν αυτών, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή φανέρωσε με τον πιο ευθύ και καθαρό τρόπο τους πολιτικούς κινδύνους που απορρέουν από μια παρατεταμένη, γεμάτη οξύτητες, προσωπικές ύβρεις και εντάσεις προεκλογική περίοδο.
Για να μην αναφερθούμε στις ήδη εξελισσόμενες ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις, με προεξάρχουσα αυτήν του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο οποίος αμφισβητεί τη συμφωνία των Πρεσπών και αναγγέλλει κάθε τόσο ότι θα διαλύσει τον συνεταιρισμό του με τον Πρωθυπουργό μόλις αυτή έλθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Ολα τα παραπάνω ενισχύουν ακριβώς το επιχείρημα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με την επίσημη λήξη του προγράμματος στις 21 Αυγούστου.
Η εποχή, όπως προαναφέραμε, είναι ιδρυτική και εξ αυτού του λόγου ιδιαιτέρως κρίσιμη.
Μια μακρά περίοδος ύφεσης και καταστροφής τελειώνει και αρχίζει μια νέα, ελπιδοφόρος θέλουμε να πιστεύουμε…
Επανερχόμαστε λοιπόν και υποστηρίζουμε σθεναρά ότι εθνικές εκλογές το φθινόπωρο είναι μια έντιμη και ορθή επιλογή, ταιριαστή προς τις αγωνίες και τις απαιτήσεις των Ελλήνων.
Στο άνοιγμα μιας νέας περιόδου να αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, έντιμα και καθαρά, με τις προτάσεις πλήρως ανεπτυγμένες και τα σχέδια κατατεθειμένα, ποιοι θα αναλάβουν τα ηνία της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή.
Ωστε η χώρα να βαδίσει με ασφάλεια, χωρίς βασανιστικές περιπλοκές και ψηφοθηρικά κόλπα, προς ένα καλύτερο μέλλον.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ