Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης διοργάνωσε εκδήλωση για την παρουσίαση -προβολή του ντοκιμαντέρ: «Πόντος. Μνήμες στην ομίχλη του παρελθόντος», το οποίο δημιουργήθηκε με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο οποίος ανέφερε: «Η σημερινή εκδήλωση αναδεικνύει το ρόλο της Πολιτείας για τη διάσωση και ανάδειξη της μνήμης του λαού μας», ενώ σχετικά με το ντοκιμαντέρ σημείωσε: «Ιστοριογραφία, προσωπικές ιστορίες και βιώματα συνθέτουν το τελικό αποτέλεσμα ενός έργου, το οποίο προβληματίζει και συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο μακριά από εθνικιστικές κραυγές. Μέσα από το ντοκιμαντέρ, ακολουθούμε τα ίχνη ενός σημαντικού τμήματος του παροικιακού ελληνισμού, των Ποντίων, που εκδιώχτηκε από τους γενέθλιους τόπους του. Συμμετέχουμε σε ένα ταξίδι στο παρελθόν, κατά το οποίο διασταυρώνονται επιστημονικές μελέτες με προσωπικές μαρτυρίες και το αντικειμενικό βλέμμα με τεκμήρια από επίσημα αρχεία».
Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία στήριξης των οπτικοακουστικών έργων, που πρόσφατα παρουσίασε το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ, τονίζοντας ότι «η δική μας συμβολή στη δημιουργία ενός τόσο σημαντικού έργου, όπως το ντοκιμαντέρ που θα παρακολουθήσουμε σήμερα, συνδυάζεται με τη στρατηγική που έχουμε χαράξει ως Υπουργείο και ήδη υλοποιούμε. «Εγκαινιάζει» την πρωτοβουλία μας για την ενίσχυση οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ, με τις παραγωγές αυτές να αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας. Έχουμε μια μοναδική ιστορία, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές, προσπάθεια στην οποία μπορεί να συμβάλλει ο κλάδος των οπτικοακουστικών παραγωγών».
Κατά το δικό του χαιρετισμό, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Λευτέρης Κρέτσος, υπογράμμισε: «Το ντοκιμαντέρ ξεκινάει από την ανάγκη αναζήτησης της αλήθειας, με σκοπό να ανοίξει νέους δρόμους κατανόησης σε όσους περισσότερους θεατές γίνεται. Η συμβολή μας στη δημιουργία του συγκεκριμένου έργου μάς κάνει περήφανους και οφείλω να ευχαριστήσω τους δημιουργούς του που μας προσέφεραν ένα έργο-υπόδειγμα στον αγώνα αναζήτησης ιστορικής ταυτότητας».
Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Πόντος. Μνήμες στην ομίχλη του παρελθόντος», Γιώργος Ντεμίρ, τόνισε: «Όταν για πρώτη φορά πήγα στον Πόντο, μου έκανε εντύπωση ότι πολλοί άνθρωποι μιλούσαν μεταξύ τους μια γλώσσα, η οποία μου φαινόταν οικία μεν, αλλά δεν την καταλάβαινα. Και μου έκανε εντύπωση, επίσης, ότι, αν και άνθρωποι από δύο διαφορετικές χώρες, συμπεριφέρονταν σα να γνωρίζονταν για χρόνια. Οι δύο αυτοί λαοί, μέσα από την κοινή τους γλώσσα, ανακάλυπταν και μια κοινή μνήμη-κληρονομιά. Ο δεσμός τους αυτός με έκανε να σκεφτώ για τη συνύπαρξη στο παρελθόν, για τα αίτια που προκάλεσαν τη μεταξύ τους απομάκρυνση. Το έργο μας έχει στόχο την αντικειμενική και επιστημονική προσέγγιση, αποφεύγοντας κάθε εθνικιστική προκατάληψη. Ήταν σημαντικό να αναδείξουμε τόσο το εσωτερικό κοινωνικό πλαίσιο όσο και συγκεκριμένους λόγους και αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία του ποντιακού ελληνισμού».
Στην ομιλία του, ο σεναριογράφος-δημοσιογράφος, Βαγγέλης Αρεταίος, σημείωσε: «Το ντοκιμαντέρ δίνει μια νέα διάσταση στα γεγονότα, καθώς καταγράφεται η «ποντιακή εξαίρεση». Αυτό το ανθρωπολογικό και πολιτισμικό φαινόμενο, το οποίο ξεπερνάει τα σύνορα και τις εθνικές οντότητες. Στην Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι μιλούν ανοιχτά και περιγράφουν την πραγματικότητα πολύ καθαρά».
Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων-χαιρετισμών, το πολυπληθές κοινό -το οποίο απάρτιζαν και εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων- παρακολούθησε το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, τη μουσική του οποίου συνέθεσε η Ευανθία Ρεμπούτσικα και την παραγωγή έκανε η εταιρεία NewİDeas Production και οι Στέλιος Γιανσακίδης και Κώστας Πουσκιούλογλου.
Στην εκδήλωση παρέστη ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.