Η αποκάλυψη του σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται ο παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν χάρισε στους «New York Times» και στο «New Yorker» το βραβείο Πούλιτζερ.
Η ανακοίνωση των βραβείων, που αποτελούν την ύψιστη διάκριση για τους δημοσιογράφους, πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.
Η Τζόντι Κάντορ και η Μέγκαν Τουόχι της εφημερίδας «New York Times» και ο Ρόναν Φάροου του περιοδικού «New Yorker» τιμήθηκαν για τα ρεπορτάζ τους που οδήγησαν στην πτώση τού μέχρι πρότινος παντοδύναμου Γουάινστιν, ο οποίος πλέον κατηγορείται για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμούς.
Οι αποκαλύψεις αυτές οδήγησαν και στη δημιουργία του κινήματος #MeToo κατά της βίας και της παρενόχλησης εναντίον των γυναικών, ενώ χάρη στα άρθρα των δύο αμερικανικών εντύπων, πολλά θύματα του παραγωγού βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν και πλέον περισσότερες από εκατό γυναίκες τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση ή βιασμό.

«Times» και «Washington Post» στην κορυφή

Επίσης οι «Times» μαζί με την «Washington Post» έλαβαν το βραβείο για το ρεπορτάζ εθνικής σημασίας σχετικά με την κάλυψη της έρευνας για τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.
Η «Washington Post» τιμήθηκε επίσης με το Πούλιτζερ ερευνητικής δημοσιογραφίας για το ρεπορτάζ της σχετικά με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο γερουσιαστή της Αλαμπάμα Ρόι Μουρ, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικα κορίτσια.
Μεταξύ άλλων, δύο βραβεία Πούλιτζερ κέρδισε και το πρακτορείο Reuters: ένα για την αποκάλυψη των διασυνδέσεων του προέδρου των Φιλιππινών με την αστυνομία της χώρας στον «πόλεμο» που είχε ανοίξει ο πρώτος απέναντι στους εμπόρους ναρκωτικών, ενώ έλαβε τιμητική διάκριση για το φωτογραφικό ρεπορτάζ της κρίσης των προσφύγων Ροχίνγκια στη Μιανμάρ και στο Μπανγκλαντές.
Στην κατηγορία «επεξηγηματικό ρεπορτάζ» βραβεύτηκαν δημοσιογράφοι από την εφημερίδα «The Arizona Republic» και από το δίκτυο «USA Today Network» για ένα έργο πολυμέσων που επικεντρώθηκε στις «δυσκολίες και τις ακούσιες συνέπειες της εκπλήρωσης της υπόσχεσης του προέδρου Τραμπ να κατασκευάσει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό» ανέφερε η επιτροπή Pulitzer. Η σειρά των ιστοριών είχε μια ισχυρή ψηφιακή παρουσία που περιελάμβανε κείμενο, βίντεο, podcasts, ακόμη και εικονική πραγματικότητα.

Η φωτογραφία που σοκάρει

Στην κατηγορία της «κριτικής» βραβείο Πούλιτζερ έλαβε ο 67χρονος Jerry Saltz του περιοδικού «New York», το οποίο έλαβε και το πρώτο του δημοσιογραφικό βραβείο. Ο κ. Saltz ξεχώρισε για την «κωμική και συχνά τολμηρή του προοπτική στην εικαστική τέχνη στην Αμερική», συμπεριλαμβανομένων των αναλύσεων των πολιτικών υπογείων στην Μπιενάλε Whitney, στο Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Whitney και τη διαρκή επιρροή του Michelangelo –μια αδιάφορη ματιά στη δική του καριέρα ως «αποτυχημένου καλλιτέχνη».
Το βραβείο φωτογραφίας επικαιρότητας έλαβε ο Ryan Kelly από την εφημερίδα «The Daily Progress» του Σάρλοτσβιλ, ο οποίος απαθανάτισε τη στιγμή που αυτοκίνητο πέφτει πάνω σε πλήθος διαδηλωτών, τον περασμένο Αύγουστο, και τα κορμιά που εκτινάσσονται στον αέρα. Από την επίθεση πέθανε μια γυναίκα και άλλοι 16 τραυματίστηκαν.
Τα βραβεία Πούλιτζερ (http://www.pulitzer.org/prize-winners-by-year/2018) απονέμονται από το 1917 και κάθε χρόνο βάσει της επιθυμίας του εκδότη Τζόζεφ Πούλιτζερ. Η 17μελής επιτροπή αποτελείται από προηγούμενους νικητές, διακεκριμένους δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς.

HeliosPlus