Το όραμα της Ελλάδας για τον τομέα των Τηλεπικοινωνιών και των ICT, καθώς και τις ενέργειες που γίνονται για την υλοποίησή του, παρουσίασε στο Συμβούλιο της ITU ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας.

Ο κ. Μαγκλάρας είχε διαδοχικές συναντήσεις με το γενικό γραμματέα κ. Houlin Zhao και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα κ. Malcolm Johnson της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, ενόψει της εκ νέου υποψηφιότητας της Ελλάδας για το Συμβούλιο της ITU.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο έλληνας αξιωματούχος, αναφέρθηκε στην πρόσφατη ίδρυση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, καθώς και του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος, στην έμφαση που δίνει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, στη στόχευση της Ελλάδας να είναι στην πρωτοπορία στην εφαρμογή της τεχνολογίας 5G και στα δίκτυα NGAs και στην πρόθεση να διοργανωθεί Διεθνές Συνέδριο της ITU στην Αθήνα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων υπενθύμισε τις προκλήσεις τις οποίες θέτει ηγεωμορφολογία της Ελλάδας κατά την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, όπως είναι τα πολυάριθμα και αραιοκατοικημένα νησιά, οι δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές, τριπλασιασμός του «πληθυσμού» κατά την τουριστική περίοδο, αλλά και τις δημόσιες επενδύσεις τις οποίες προσφάτως αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση για τον τομέα αυτό.

Καταλήγοντας, ο κ. Μαγκλάρας ζήτησε από τους δύο επικεφαλής της ITU, τη στήριξη της ελληνικής υποψηφιότητας και τόνισε ότι η Ελλάδα, εφόσον επανεκλεγεί, θα είναι ένα πλήρως ενεργό μέλος τουΣυμβουλίου.

Από την πλευρά του ο κ. Johnson χαρακτήρισε ευπρόσδεκτες τόσο την εκ νέου υποψηφιότητα της χώρας μας όσο και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα των
τηλεπικοινωνιών, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν για επανεκλογή ενός μέλους, λόγω των διαφόρων συσχετισμών δυνάμεων κατά την ψηφοφορία, ζήτησε όμως από τον κ.
Μαγκλάρα να προβάλει όλες τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Συμβουλίου, το οποίο διεξάγεται στη Γενεύη από 17 έως 27 Απριλίου.

Ο γενικός γραμματέας της ITU κ. Zhao επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον κ. Μαγκλάρα και εξέφρασε, από τις πρώτες στιγμές της συνάντησης, την πλήρη στήριξή του προς την ελληνική υποψηφιότητα για πολλούς λόγους, όπως είπε: οικονομικούς, κοινωνικούς, γεωπολιτικούς κ.ά.

Υπενθύμισε την προσωπική του φιλία προς τη χώρα μας και αναφέρθηκε σε παλαιότερες επισκέψεις του στην Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα το θαυμασμό του για τα επιτεύγματά της, παρά την κρίση, καθώς και για την επιτυχία του Έλληνα Πρωθυπουργού να την οδηγήσει ξανά στην ανάπτυξη.Υποσχέθηκε μάλιστα να επισκεφθεί επισήμως τη χώρα μας το συντομότερο δυνατό.