Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ο έλεγχος των φακέλων όσων έχουν συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Στόχος να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ως τις 4 Μαΐου οπότε και εκδικάζονται στο ΣτΕ οι προσφυγές της ΕΙΤΗΣΕΕ, του Mega, του Star, του Alpha, του ΣΚΑΪ και του ΑΝΤ1. Τα χρονικά όρια είναι στενά, καθώς μεσολαβούν οι διακοπές του Πάσχα, αλλά εκπρόσωποι της Ανεξάρτητης Αρχής εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα προλάβουν να έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο πριν από τη συζήτηση των ενστάσεων.

Η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου σε συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη με τα σωματεία δημιουργών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την άμεση ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ. Επίσης ανακοίνωσε τη σύσταση στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) ειδικής υπηρεσίας έκτακτης διαχείρισης δικαιωμάτων για διάστημα ως και δύο χρόνια. Οι δημιουργοί θεωρούν αυτές τις εξελίξεις θετικές, ενώ επισημαίνουν ότι αν η εποπτεία είχε ασκηθεί από το 2009 η αγορά πνευματικών δικαιωμάτων σήμερα δεν θα είχε καταρρεύσει.

Οι «10 Μικροί Μήτσοι» επιστρέφουν στη μικρή οθόνη, αυτή τη φορά στον ΑΝΤ1. Η εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου θα κάνει πρεμιέρα τοΣάββατο 31 Μαρτίου στις21.00, με ένα επεισόδιο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει ένα best off της κωμικής σειράς όταν αυτή προβαλλόταν στο Mega.
Με ανακοίνωσή του το Facebook δηλώνει «σοκαρισμένο» που εξαπατήθηκε από τη βρετανική εταιρεία Cambridge Analytica. Οπως έγινε γνωστό, η συγκεκριμένη εταιρεία παρανόμως απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών της πλατφόρμας και με τη βοήθεια στοχευμένων διαφημίσεων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ. Πιο σοκαρισμένοι φαίνεται ότι είναι οι ίδιοι οι χρήστες του Facebook, οι οποίοι αρχίζουν και κλείνουν μαζικά τα προφίλ τους, ιδίως μετά την αποκάλυψη ότι οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας εδώ και χρόνια γνώριζαν τη δράση της Cambridge Analytica και δεν έκαναν τίποτε για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κρατάει προς το παρόν σιγήν ιχθύος, ενώ η τιμή των μετοχών της εταιρείας έχει καταγράψει πρωτοφανή πτώση.
Η Google θα διαθέσει 300 εκατ. δολάρια μέσα στην επόμενη τριετία με στόχο να ενισχύσει ποιοτικά το επίπεδο της δημοσιογραφίας. Η ενίσχυση θα δοθεί στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας Google News Initiative, η οποία έρχεται να επεκτείνει την ήδη εξελισσόμενηπρωτοβουλία Digital News Initiative, που χρηματοδοτεί καινοτομίες ψηφιακής δημοσιογραφίας στην Ευρώπη. Η Google News Initiative θα εστιάσει σε τρεις προτεραιότητες:στην ανάπτυξη και ενίσχυση της ποιοτικής δημοσιογραφίας, στην ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων βιώσιμης ανάπτυξης των ΜΜΕ και στην ενίσχυση των ειδησεογραφικών ομίλων μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας. Οπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η Google, «ενώ οι απαιτήσεις για ποιοτική δημοσιογραφία είναι υψηλότερες από ποτέ, ο κλάδος βρίσκεται υπό πίεση, καθώς οι εκδόσεις σε όλον τον κόσμο αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ