Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας δημοσιογράφος γράφει ένα βαρύγδουπο ρεπορτάζ για το πώς αποφάσισε να αφήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να ξαναβρεί την «ουσία» των ειδήσεων. Πριν από λίγο καιρό οι «New York Times» δημοσίευσαν ένα άρθρο του Φαράντ Μαντζού, ο οποίος περιέγραφε την εμπειρία του μακριά από τα social media και το πόσο ευεργετική ήταν για την ψυχική του υγεία.
«Τον Ιανουάριο μετά τη χρονιά με τις σοβαρότερες ειδήσεις στην πρόσφατη Ιστορία, αποφάσισα να ταξιδέψω πίσω στον χρόνο. Εσβησα τις ειδοποιήσεις μου, βγήκα από το Twitter και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γράφτηκα συνδρομητής σε τρεις έντυπες εφημερίδες (New York Times, Wall Street Journal και San Francisco Chronicler), καθώς και ένα περιοδικό, τον Economist», σημειώνει ο Μαντζού.

Οπως γράφει, η εμπειρία τού άλλαξε τη ζωή. «Πλέον είμαι λιγότερο αγχωμένος και εθισμένος στις ειδήσεις, καλύτερα ενημερωμένος. Ντρέπομαι να πω πόσο ελεύθερο χρόνο έχω. Σε δύο μήνες κατάφερα να διαβάσω πέντε-έξι βιβλία, ξεκίνησα μαθήματα κεραμικής και έγινα καλύτερος σύζυγος και πατέρας. Κατάφερα να φιλτράρω τα διδάγματα σε τρεις απλές συμβουλές: Μάθε τα νέα. Οχι πολύ γρήγορα. Απόφυγε τα σόσιαλ μίντια» επισημαίνει.

Το άρθρο του Μαντζού έγινε αφορμή για μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν τα κοινωνικά μέσα στην καθημερινότητα των χρηστών και για την ευκολία με την οποία διαδίδονται ψευδείς ειδήσεις μέσω αυτών.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι το άρθρο αυτό ήταν ακόμη μία περίπτωση fake news. Κι αυτό γιατί στο διάστημα που ο Μαντζού ισχυρίστηκε ότι απείχε από τα social media έκανε καθημερινά αναρτήσεις στο… Twitter.
Οπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τον προσωπικό του λογαριασμό στη συγκεκριμένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μαντζού ούτε μία μέρα δεν είχε περάσει χωρίς να γράψει κάτι στο Twitter.
«Απόφυγε τα σόσιαλ μίντια. Αυτός είναι ο σημαντικότερος κανόνας. Αφότου άρχισα να διαβάζω εφημερίδες για κάποιες εβδομάδες, συνειδητοποίησα ότι δεν είναι οι εφημερίδες τόσο σπουδαίες, απλώς τα σόσιαλ μίντια είναι πολύ κακά. Δεν χρειάζεται να διαβάζει κανείς μια έντυπη εφημερίδα για να αποκτήσει καλύτερη σχέση με την ενημέρωση. Αλλά, για το όνομα του Θεού, πρέπει να σταματήσει να αντλεί τις ειδήσεις από το Twitter και το Facebook. Μακροπρόθεσμα όλοι μας θα κερδίσουμε» κατέληγε το άρθρο του Μαντζού.
Δεν είναι κακή ιδέα να κάνει κάποιος ένα μικρό διάλειμμα από τα social media. Ούτε είναι κακό να περιγράψει την εμπειρία του από αυτή την αποχή. Αλλά το να καλεί τους αναγνώστες να αποφεύγουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ώρα που ο ίδιος κάνει καθημερινά χρήση τους είναι τουλάχιστον υποκρισία.
Και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο «μακροπρόθεσμα όλοι μας χάνουμε».

HeliosPlus