Την ώρα που η δημόσια τηλεόραση έχει ελάχιστες νέες παραγωγές στο πρόγραμμά της και βασίζεται κυρίως σε επαναλήψεις, βάζει στο συρτάρι εκπομπές που δεν έχουν προβληθεί, και μάλιστα τις έχει πληρώσει, επειδή οι καλεσμένοι δεν αρέσουν στη διοίκηση και στους πολιτικούς προϊσταμένους. Οπως αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες η δημοσιογράφος κυρία Εύη Κυριακοπούλου, με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, επτά από τις δώδεκα εκπομπές που είχε γυρίσει για την ΕΡΤ και τις οποίες είχε πληρωθεί θα τις φάει το σκοτάδι ή θα ανέβουν κάποια στιγμή στο web TV της δημόσιας τηλεόρασης, που είναι σχεδόν το ίδιο. «Είμαι 17 χρόνια στην ΕΡΤ. Εχω περάσει απ’ όλες τις κυβερνήσεις και από όλες τις διοικήσεις. Δεν έχω ποτέ ξανά στο παρελθόν βιώσει κάτι ανάλογο» σημειώνει η κυρία Κυριακοπούλου μιλώντας στο «Βήμα».

«Ποτέ δεν μου είχε ζητηθεί καμία λίστα»

Η κυρία Κυριακοπούλου δεν υπήρξε ποτέ έμμισθη υπάλληλος της ΕΡΤ. «Εκανα πάντα σύμβαση για 12-14 εκπομπές τον χρόνο (σ.σ.: «Η ζωή είναι αλλού» και «Επί τούτω») και για αυτές πληρωνόμουν και μόνο. Ποτέ δεν μου είχε ζητηθεί καμία λίστα καλεσμένων και ποτέ δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Αυτές που γύριζα, αυτές και προβάλλονταν» λέει. Να σημειωθεί ότι οι εκπομπές της ήταν συνεντεύξεις με ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών οι οποίες στρέφονταν κυρίως στο έργο τους και στη ζωή τους και σχεδόν καθόλου στις πολιτικές τους τοποθετήσεις.
Στα τέλη του 2016 υπέγραψε σύμβαση για 12 εκπομπές, τις οποίες παρέδωσε τον Μάιο του 2017 και για τις οποίες πληρώθηκε. Αμέσως μετά άρχισαν να προβάλλονται και ως τις 6 Ιουνίου είχαν μεταδοθεί συνεντεύξεις με τον συνθέτη Διονύση Σαββόπουλο, τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη, τη συνθέτρια Λένα Πλάτωνος, τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Νίκο Καραθάνο και τον συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη. Τότε από τη Διεύθυνση Προγράμματος ενημερώθηκε ότι η μετάδοσή τους θα διακοπεί για το καλοκαίρι και οι υπόλοιπες θα προβληθούν από τον Σεπτέμβριο. Οι επτά συνεντεύξεις που δεν είχαν προλάβει να μεταδοθούν ήταν με την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, τον σκιτσογράφο Ανδρέα Πετρουλάκη, τον καθηγητή της Οξφόρδης Στάθη Καλύβα, τον φιλόσοφο Στέλιο Ράμφο, την κωμικό Κατερίνα Βρανά, την τραγουδίστρια Μελίνα Τανάγρη και τον γιατρό Στρατή Παττακό.
Οταν πέρασε ο Σεπτέμβριος και οι εκπομπές παρέμεναν στο σκοτάδι, προσπάθησε να μάθει τον λόγο. «Αρχισα να παίρνω τηλέφωνο τον τότε πρόεδρο (Δ. Τσακνή), τον διευθύνοντα σύμβουλο, τον διευθυντή Προγράμματος, τον υποδιευθυντή Προγράμματος. Εφαγα πόρτα από όλους. Δεν έβγαιναν καν στο τηλέφωνο να μου δώσουν κάποια εξήγηση» αναφέρει. Ο μόνος με τον οποίο κατάφερε να επικοινωνήσει ήταν ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Χρήστος Λεοντής, ο οποίος και ξαφνιάστηκε όταν άκουσε ότι παραμένουν στο συρτάρι εκπομπές που έχει πληρώσει η ΕΡΤ και τη διαβεβαίωσε πως θα μιλούσε με τον διευθυντή Προγράμματος και θα επικοινωνούσε ξανά μαζί της. «Σε τρεις ημέρες με πήραν τηλέφωνο από το γραφείο του κ. Λεοντή και μου ανακοίνωσαν ότι η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε να μην προβληθούν στο πρόγραμμα οι εκπομπές, χωρίς καμία αιτιολογία. Απλά κάποια στιγμή θα ανεβούν στο αρχείο που λέγεται web TV».


Δικαιολογίες και προσπάθεια απαξίωσης

Εξοργισμένη, αλλά και νιώθοντας εκτεθειμένη απέναντι στους ανθρώπους οι οποίοι της είχαν παραχωρήσει συνέντευξη, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το γεγονός στα social media. Η απάντηση της ΕΡΤ ήταν ότι η εταιρεία έχει δικαίωμα να προβάλλει τις εκπομπές που πληρώνει σε όποιο Μέσο επιθυμεί –τηλεόραση ή Διαδίκτυο. Αμέσως μετά άρχισαν τα επικριτικά σχόλια σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και sites για το υψηλό κόστος της παραγωγής. Να θυμίσουμε ότι το κόστος είχε εγκριθεί από τη δημόσια τηλεόραση και εκτός αυτού είχαν ήδη προβληθεί πέντε εκπομπές. «Το κόστος ήταν 6.300 ευρώ το επεισόδιο. Η αμοιβή η δική μου ως παρουσιάστριας και αρχισυντάκτριας ήταν περίπου 500 ευρώ το επεισόδιο. Θέλω να επισημάνω ότι αυτή τη στιγμή προβάλλεται στην ΕΡΤ εκπομπή συνεντεύξεων, ωριαία όπως και η δική μου, που στοιχίζει 9.000 το επεισόδιο» τονίζει η κυρία Κυριακοπούλου και προσθέτει ότι μια τηλεοπτική εκπομπή έχει αυξημένο κόστος. «Αν τη γυρίζαμε για το web TV, θα είχε πολύ χαμηλότερο κόστος».
Προφανώς τα ονόματα που δεν άρεσαν στη διοίκηση της ΕΡΤ ήταν των Ράμφου, Καλύβα και Πετρουλάκη. Τους υπόλοιπους τους… έφαγε η μαρμάγκα γιατί θα ήταν πολύ εμφανές να κόψουν μόνο αυτούς τους τρεις. Ωστόσο η δημόσια τηλεόραση έχει καθήκον να προβάλλει όλες τις απόψεις και να ενισχύει τον πλουραλισμό. Επίσης όταν πληρώνει παραγωγές με χρήματα των φορολογουμένων δεν είναι ιδιαίτερα φρόνιμο να τις θάβει. «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι εγώ δεν κάνω μια πολιτική εκπομπή. Με αυτούς τους ανθρώπους δεν μιλήσαμε για πολιτική, ούτε καταφέρθηκαν εναντίον της κυβέρνησης. Αν αυτοί ενόχλησαν τους κυβερνώντες σε άλλες δημόσιες τοποθετήσεις τους, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Στη δική μου εκπομπή δεν ενόχλησαν αυτά που είπαν, αλλά ενόχλησαν σαν ονόματα» σημειώνει η κυρία Κυριακοπούλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ