Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι των φακέλων που κατέθεσαν οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες τόνισε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κ. Ροδόλφος Μορώνης, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσει ακριβώς πότε θα ολοκληρωθούν.
Οπως εξήγησε, όταν θα βγει η απόφαση για το ποιες αιτήσεις έχουν γίνει αποδεκτές τότε οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα μπορούν να υποβάλουν τις όποιες ενστάσεις.
Ο κ. Μορώνης σημείωσε ότι το Συμβούλιο είναι σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες για εταιρείες που έχουν έδρα στο νησί και παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό. Επίσης τόνισε ότι οι εγγυητικές επιστολές που έχουν καταθέσει οι συμμετέχοντες είναι εντάξει.
Στην ερώτηση για το πότε υπολογίζει να προκηρυχθούν οι θεματικές άδειες ο κ. Μορώνης είπε ότι «λογικά πριν το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο».

Διορία μέχρι τις 5 Μαρτίου για το Mega

Οπως υπογράμμισε ο κ. Μορώνης σήμερα είχαν κληθεί στο συμβούλιο τα τρία κανάλια που εκπέμπουν χωρίς να έχουν πάρει μέρος στον διαγωνισμό – Mega, Μακεδονία και ART – δεδομένου ότι σύμφωνα με το άρθρο 14Α του νόμου 5359 οι σταθμοί αυτοί θα πρέπει να σταματήσουν τη λειτουργία τους τρεις μήνες μετά την δημοσίευση της προκήρυξης, δηλαδή στις 28 Φεβρουαρίου. Οπως είπε ο κ. Μορώνης εκλήθησαν επειδή πρόκειται για «σημαντική απόφαση που δεν μπορεί να λάβει το συμβούλιο χωρίς να ακούσει τους ενδιαφερόμενους».
Από τα τρία κανάλια εμφανίστηκαν εκπρόσωποι του Μακεδονία και του ART. Από το Mega έλαβαν επιστολή την οποία υπογράφουν δύο νομικοί, χωρίς να είναι ξεκάθαρο με την εξουσιοδότηση τίνος, στην οποία ενημέρωναν το ΕΣΡ ότι το κανάλι έχει προσφύγει στο ΣτΕ και ως εκ τούτου θεώρησαν ότι δεν υπήρχε νόημα να εμφανιστούν ενώπιον του Συμβουλίου.
Οι εκπρόσωποι του Μακεδονία σημείωσαν ότι κάνοντας χρήση μιας διάταξης, που, όπως τόνισε ο κ. Μορώνης δεν ισχύει πλέον, είχαν δηλώσει ότι θα είναι θεματικό και όχι ενημερωτικό κανάλι. Το ART από την πλευρά του δήλωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει σαν περιφερειακό και όχι σαν εθνικής εμβέλειας κανάλι.
Το Συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 27 Φεβρουαρίου προκειμένου να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτές τις αιτιάσεις των δύο καναλιών και αν θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Επίσης το ΕΣΡ κάλεσε εκ νέου τους εκπροσώπους του Mega να προσέλθουν στο Συμβούλιο προκειμένου να συζητήσουν την υπόθεση. Οπως εξήγησε ο κ. Μορώνης κανονικά η συνάντηση θα έπρεπε να γίνει την 1η Μαρτίου, αλλά λόγω προσωπικών κωλυμμάτων μελών της ολομέλειας αποφασίστηκε η συνάντηση να γίνει στις 5. Πάντως ο κ Μορώνης είπε ότι αν εκείνη την ημέρα προσέλθουν κάποιοι εκπρόσωποι θα πρέπει να έχουν εξουσιοδότηση από το ΔΣ της Τυλέτυπος.
Στην περίπτωση που δε προσέλθουν είναι πολύ πιθανόν εκείνη την ημέρα το ΕΣΡ να πάρει απόφαση για την παύση της λειτουργίας του καναλιού.