Στον Ουάιλντερ Πένφιλντ, νευροχειρούργο και πρωτοπόρο στον τομέα του, είναι αφιερωμένο το σημερινό Google Doodle, με αφορμή την 127η επέτειο από τη γέννησή του.

Ο Ουάιλντερ Πένφιλντ επέκτεινε τις μεθόδους και τις τεχνικές χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο, ενώ συνεισέφερε στη χαρτογράφηση των λειτουργιών διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου.

Με σπουδές σε Οξφόρδη και Πρίνστον, πίστευε ότι η μελέτη της ιατρικής ήταν «ο καλύτερος τρόπος να γίνει ο κόσμος ένα καλύτερο μέρος».

Το 1934 ίδρυσε το Νευρολογικό Ινστιτούτο του Μόντρεαλ και μέχρι το 1950 πειραματίστηκε με τη χρήση ηλεκτρικών ερεθισμάτων για τη θεραπεία της επιληπτικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο, ενώ ο ασθενής ήταν πλήρως ξύπνιος.

Μαζί με τον συνάδελφό του, Χέρμπερτ Τζάσπερ, εφηύραν τη διαδικασία του Μόντρεαλ, βάσει της οποίας κατέστρεφαν νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο ασθενών με επιληψία, προκειμένου να εμποδίσουν τις επιληπτικές κρίσεις. Πριν την επέμβαση, διέγειραν τον εγκέφαλο με ηλεκτρόδια, ενώ οι ασθενείς είχαν τις αισθήσεις τους.

Στις μελέτες του, ο Πένφιλντ διαπίστωσε ότι με τη διέγερση του κροταφικού λοβού με ηλεκτρικά ερεθίσματα, παραγόταν ένας συνδυασμός ψευδαισθήσεων, ονείρων και μνήμης.

Διαπίστωσε επίσης ότι θα μπορούσε να προκληθεί ανάκληση μνήμης από την τόνωση ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου, όπως και από διαφορές μυρωδιές, μεταξύ άλλων και αυτή του καμένου τοστ (που απεικονίζεται στο σημερινό Doodle).

Η έρευνα του επεκτάθηκε και στο φαινόμενο του deja vu. Σήμερα, το όνομά του έχει δοθεί σε δρόμους του Μόντρεαλ, καθώς και σε σχολεία και πανεπιστήμια.