Με τα fake news να πρωταγωνιστούν όλο και περισσότερο στη δημόσια συζήτηση για τα ενημερωτικά μέσα αλλά και την ποιότητα της ενημέρωσης, η Ευρώπη εμφανίζεται αποφασισμένη να υψώσει εμπόδια στη διάδοση των ψευδών ειδήσεων και την παραπληροφόρηση μέσω του Διαδικτύου. Το φαινόμενο απειλεί σε κομβικά σημεία τη λειτουργία της δημοκρατίας και έχει σαφείς επιπτώσεις στη διαστρέβλωση της αντίληψης που έχουν οι πολίτες για τη σύγχρονη πραγματικότητα. Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2017 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητούσε από την Επιτροπή να προβεί σε εις βάθος ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και του νομικού πλαισίου όσον αφορά τις ψευδείς ειδήσεις και να εξετάσει τη δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης για τον περιορισμό της διάδοσης και της εξάπλωσης των fake news. Η Ευρώπη ανησυχεί ιδιαίτερα για την επιρροή της ρωσικής προπαγάνδας που είναι πιθανόν να επηρεάσει εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες, θέμα που συζητήθηκε αναλυτικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη.
Πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε τα 39 μέλη της ομάδας δράσης, η δημιουργία της οποίας είχε αποφασιστεί μετά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Τα μέλη της ομάδας είχαν την πρώτη τους συνεδρίαση την περασμένη Δευτέρα. Στην ομάδα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, μέσων ενημέρωσης και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Πρόεδρος της ομάδας ορίστηκε η καθηγήτρια Μανταλέιν ντε Κοκ Μπούνινγκ από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, η οποία ειδικεύεται στον τομέα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.
«Μέσω συλλογικής προσπάθειας και ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ πλατφορμών, μέσων ενημέρωσης, κοινωνίας των πολιτών, ακαδημαϊκών κύκλων και δημοσιογράφων, καθώς και του δημόσιου τομέα, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε αποτελεσματικές δράσεις για την καταπολέμηση της επιδημίας ψευδών πληροφοριών και παραπληροφόρησης online» σημείωσε η επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία Μαράγια Γκάμπριελ.
Αποστολή της νεοσύστατης ομάδας δράσης είναι η χάραξη ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διασποράς ψευδών ειδήσεων, τον οποίο θα παρουσιάσει μέσα στον επόμενο Απρίλιο. Τα μέλη της θα έχουν επίσης συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα όπως η εκτίμηση για την έκταση του φαινομένου.
Επίσης θα διερευνήσουν τον ρόλο και τις ευθύνες των ενδιαφερόμενων μερών και θα αποτυπώσουν τη διάσταση που έχουν πάρει τα fake news σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα θα εξετάσουν τα θέματα που διακυβεύονται και θα διατυπώσουν συστάσεις.
Οσον αφορά τις συστάσεις, η ομάδα θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες. Κατ’ αρχήν θα διερευνηθεί η έκταση του προβλήματος, καθώς επίσης και ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες και τα εμπλεκόμενα μέρη αντιλαμβάνονται τον όρο «ψευδείς ειδήσεις». Επίσης, κατά πόσο έχουν επίγνωση της έκτασης που έχει πάρει η παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο και κατά πόσο αυτή η επίγνωση έχει επηρεάσει την εμπιστοσύνη τους στα μέσα ενημέρωσης.
Επιπροσθέτως, θα αξιολογηθούν τα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα οι διάφορες πλατφόρμες ενημέρωσης, οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί αλλά και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ταυτόχρονα η ομάδα θα διατυπώσει συστάσεις για πιθανές μελλοντικές δράσεις ενίσχυσης της πρόσβασης των πολιτών σε αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης, αλλά και πρόληψης της παραπληροφόρησης στις ψηφιακές λεωφόρους του Internet.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ