Ενας Ελληνας, ήταν τελικά ο εγκέφαλος της μεγαλύτερης κομπίνας που έγινε ποτέ υποκλοπής προγραμμάτων από τις συνδρομικές τηλεοράσεις όλης της Ευρώπης. Τον αναζητούσαν όλες οι ευρωπαϊκές αστυνομίες εδώ και μήνες και τελικά συνελήφθη στη Βουλγαρία, με συνδρομή της ελληνικής, ισραηλινής και κυπριακής αστυνομίας. Ο πατριώτης μας (το όνομά του οποίου δεν έχει ακόμα ανκοινωθεί) στο κόλπο – μαμούθ με τα πειρατικά τηλεοπτικά προγράμματα, συνελήφθη με… πολυεθνική επιχείρηση στις 9 Ιανουαρίου. Πρόκειται για επιχείρηση που είχε εξ αρχής ψηλό διεθνές ενδιαφέρον, αφού αφορούσε δύο από τα πλέον προηγμένα διεθνώς τεχνολογικά προϊόντα κωδικοποίησης και κρυπτογράφησης ραδιοτηλεοπτικού σήματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σε κυπριακές εφημερίδες καθοριστικό ρόλο στη διαπίστωση και αποκάλυψη των τεχνικών παραμέτρων του πολύ καλά καμουφλαρισμένου κυκλώματος είχε μικρή ομάδα Κύπριων ειδικών υψηλά καταρτισμένων σε θέματα ψηφιακής ασφαλείας, που εργάστηκαν για λογαριασμό των παρόχων και των κατόχων των πνευματικών δικαιωμάτων.
Συγκεκριμένα, για την ανακάλυψη, παρακολούθηση και την τελική επιχείρηση, εργάστηκαν πέραν της ομάδας των Κύπριων ειδικών και των ειδικών των κατόχων τηλεοπτικών δικαιωμάτων που υποκλέπτονταν, η Αστυνομία Κύπρου, το Τμήμα Πληροφορικής της Ελληνικής Αστυνομίας, η Μονάδα Πάταξης της Εγκληματικότητας στον Κυβερνοχώρο της Βουλγαρικής Αστυνομίας (που είχε και την περισσότερη δουλειά στην πράξη), η Υπηρεσία Διερεύνησης Εγκλημάτων Πληροφορικής της Ολλανδίας, η Europol, η Eurojust και η Ένωση Καταπολέμησης της Πειρατείας Ραδιοτηλεοπτικών Δικαιωμάτων (Audiovisual Anti-Piracy Alliance – AAPA), μέλη της οποίας, εκτός από τη Nova και τον Sky (τους τελευταίους μήνες δυναμικά μπήκε στην καταπολέμηση της πειρατείας και η Cytavision), που ήταν και τα κύρια «θύματα» του συγκεκριμένου κυκλώματος τηλεοπτικής πειρατείας, συμμετείχε ενεργά και ο οργανισμός Irdeto.

Σύλληψη 3 ατόμων για παροχή παράνομης συνδρομητικής τηλεόρασης

Η Irdeto, παρέχει τις τελευταίες δεκαετίες παγκόσμια τα συστήματα κωδικοποίησης ραδιοτηλεοπτικών σημάτων στην καταπληκτική πλειοψηφία των παρόχων, αφού τα συστήματά της θεωρούνται από τα πλέον ασφαλή στον κόσμο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το συγκεκριμένο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε διαπιστώθηκε από νωρίς ότι είχε καταφέρει να εξουδετερώσει κάποια από τα συστήματα ασφαλείας, ώστε, πέραν της μετάδοσης του τηλεοπτικού σήματος, να μην είναι δυνατόν να διαπιστωθεί εύκολα αν κάποιο τηλεοπτικό σήμα μεταδίδεται με εξουσιοδότηση του παρόχου ή όχι.
Για τον λόγο αυτό και η ίδια η Irdeto, που είναι και μέλος του AAPA, έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της ανακοίνωση για την πολυεθνική επιχείρηση της 9ης Ιανουαρίου. Πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι από κοντά παρακολούθησε όλη την ετοιμασία και εξέλιξη της επιχείρησης και δεύτερος διεθνής οργανισμός κατασκευής συσκευών και λογισμικού διαδικτύου και ασφαλείας, αφού υπήρχαν υποψίες για εξουδετέρωση και δικού της υψηλής τεχνολογίας εξιδεικευμένου μικροεπεξεργαστή. Επίσης, από κοντά παρακολούθησαν τεχνικές πτυχές της τεχνολογίας του συγκεκριμένου κυκλώματος και ομάδα Ισραηλινών που εξειδικεύονται σε λύσεις ασφάλειας υψηλής τεχνολογίας και διαθέτουν τέτοια μέρη συστημάτων στους επηρεαζόμενους παρόχους –θύματα της πειρατείας.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, πέραν της ανακοίνωσης για την εξάρθρωση του μεγα-κυκλώματος, η AAPA, διά του αντιπροέδρου της Μάρκ Μουλρέτι, τόνισε τη συμβολή της ελληνικής Nova και της Irdeto στην αποκάλυψη και εξάρθρωση του κυκλώματος. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά και να υποστηρίζουμε τους συνεργάτες μας και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την ανίχνευση, την ανάλυση, τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση όλων των τύπων πειρατείας», καταλήγει σχετική δήλωση του ιδίου. Η AAPA δημοσιοποίησε και φωτογραφίες από υποστατικά στα οποία βρέθηκε σχετικός εξοπλισμός.
Το κύκλωμα, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, είχε δίκτυο που διένειμε συνολικά παράνομα συνδρομητικό τηλεοπτικό περιεχόμενο σε πάνω από 500.000 τελικούς αποδέκτες που πλήρωναν €10 έως €20 μηνιαίως, δηλαδή δημιουργούσε παράνομο τζίρο που ξεπερνά τα €5 εκατ. μηνιαίως. Το διεθνές κύκλωμα διένειμε παράνομα, σχεδόν 1.200 τηλεοπτικά κανάλια, περιλαμβανομένων μερικών από των πλέον δημοφιλών στην Ευρώπη, όπως τα μπουκέτα των Sky UK, Sky Italia, Sky DE και Bein Sports.