Εξι τελικά οι «μνηστήρες» για τις επτά άδειες τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Την περασμένη Πέμπτη κατέθεσαν φάκελο συμμετοχής στον διαγωνισμό που προκήρυξε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι εταιρείες: Ειδήσεις NτοτKομ, Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών Ενημέρωσης (Σκάι), Νέα Τηλεόραση ΑΕ (Star Channel), Alpha Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ (Alpha), Antennα TV ΑΕ (ANT1), Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ («E» TV) και Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ, συμφερόντων Φ. Βρυώνη.
Η διαδικασία της αποσφράγισης των φακέλων θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα παρουσία όλων των αιτούντων –την κάθε αίτηση θα εκπροσωπούν δύο πληρεξούσιοι –και αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου. Το γεγονός ότι ο αριθμός των φακέλων που κατατέθηκαν ήταν μικρότερος από τον αριθμό των αδειών που είχαν προκηρυχθεί σημαίνει ότι οι οριστικοί υπερθεματιστές δικαιούνται από μία άδεια το τίμημα της οποίας θα είναι 35 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, που μεταφράζεται σε 3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο αναλυτικός έλεγχος των φακέλων, διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει από ενάμιση έως και 3 μήνες, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ κ. Ροδόλφο Μορώνη. Η αποσφράγιση θα γίνει με τη σειρά με την οποία έχουν κατατεθεί οι φάκελοι. Αυτό σημαίνει ότι ο πρώτος φάκελος που θα ανοίξει θα είναι του Σκάι, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που κατέθεσε φάκελο συμμετοχής στη διαδικασία.

Μία από τις άδειες παραμένει αδιάθετη και σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης θα επαναπροκηρυχθεί στο εγγύς μέλλον και σίγουρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των οριστικών υπερθεματιστών. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΣΡ, «στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μιας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας. Τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το ΕΣΡ με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο ΕΣΡ σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης του παραπάνω χρονικού ορίου, τυχόν εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου».
Να σημειωθεί ότι στα τέλη Φεβρουαρίου τα κανάλια που εκπέμπουν σήμερα και τα οποία δεν συμμετείχαν στη διαδικασία του διαγωνισμού υποχρεούνται να σταματήσουν να εκπέμπουν το σήμα τους.
Το βέβαιο είναι ότι η διαδικασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών έχει μπει πια στο αυλάκι και εκτός απροόπτων στο ΣτΕ, στο οποίο έχουν καταφύγει οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, μέσα σε εύλογο διάστημα, το τηλεοπτικό τοπίο θα λειτουργεί με συνθήκες απόλυτης νομιμότητας. Απομένει να ξεπεραστεί και ο σκόπελος των κυρίων προσφυγών που έχουν καταθέσει στο ΣτΕ τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίες –όπως υπολογίζεται –θα συζητηθούν στις αρχές Μαρτίου στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ