Οπερα της Κυριακής
«Λουίζα Μίλερ» (Luisa Miller) ΒΟΥΛΗ, 22.00
Η «Λουίζα Μίλερ» (Luisa Miller) είναι όπερα σε τρεις πράξεις του ιταλού συνθέτη Τζουζέπε Βέρντι. Είναι γραμμένη πάνω σε ιταλικό λιμπρέτο του Σαλβαντόρε Καμαράνο, βασισμένο στο θεατρικό έργο «Ραδιουργία και έρως» («Kabale und Liebe») του Φρίντριχ Σίλερ. Η όπερα ανέβηκε για πρώτη φορά (παγκόσμια πρεμιέρα) στο Τεάτρο Σαν Κάρλο στη Νάπολι, στις 8 Δεκεμβρίου 1849. Η «Λουίζα Μίλερ» ήταν η 15η όπερα του Βέρντι και σημειώνει τη λήξη της πρώιμης περιόδου του συνθέτη.
Στο Τιρόλο, στις αρχές του 18ου αιώνα, ο ανέντιμος κόμης Βάλντερ θέλει να δώσει στον γιο του Ροντόλφο ως σύζυγο την ανιψιά του, τη δούκισσα Φεντερίκα, αλλά ο Ροντόλφο είναι ερωτευμένος με τη Λουίζα, κόρη του γέρου στρατιώτη Μίλερ. Ο κόμης, για να δώσει λύση σε αυτή την κατάσταση, κλείνει τον Μίλερ στη φυλακή. Η Λουίζα, για να σώσει τον πατέρα της, γράφει στον Ροντόλφο ότι αγαπά κάποιον άλλο. Ενώ ο Ροντόλφο ετοιμάζεται να παντρευτεί τη Φεντερίκα, η Λουίζα, της οποίας ο πατέρας επιτέλους ελευθερώθηκε, αποκαλύπτει την αλήθεια στον εραστή της. Δηλητηριάζονται και οι δύο.


Ξένες ταινίες
«Επιχείρηση: Argo» («Argo») STAR, 00.15
Καθώς η επανάσταση στο Ιράν το 1979 φτάνει στην κορύφωσή της, μια ομάδα ιρανών στρατιωτών εισβάλλει στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και κρατά ομήρους 52 Αμερικανούς. Μέσα στον πανικό, έξι καταφέρνουν να διαφύγουν και να βρουν καταφύγιο στην κατοικία του καναδού πρεσβευτή. Γνωρίζοντας ότι είναι θέμα χρόνου να εντοπιστούν και να θανατωθούν, ο ειδικός πράκτορας της CIA Τόνι Μέντεζ (Μπεν Αφλεκ) καταστρώνει ένα επικίνδυνο σχέδιο προκειμένου να τους φυγαδεύσει με ασφάλεια από τη χώρα. Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και αποτελεί το χρονολόγιο μιας επικίνδυνης αποστολής διάσωσης έξι Αμερικανών που διαδραματίζεται στα παρασκήνια της κρίσης του Ιράν. (ΗΠΑ, 2012, 107′)
«Happy Christmas» ANT1, 23.30
Τα Χριστούγεννα έρχονται και η Τζένι (Αννα Κέντρικ) χρειάζεται ένα μέρος για να μείνει μετά τον χωρισμό της. Ευτυχώς, ο αδελφός της Τζεφ (Τζόι Σουόνμπεργκ) και η σύζυγός του Κέλι (Μέλανι Λίνσκι) μπορούν να τη φιλοξενήσουν. Λίγο μετά την άφιξη και την εγκατάσταση της Τζένι στο σπίτι τους στο Σικάγο, η ειδυλλιακή ζωή της οικογένειας γίνεται άνω-κάτω. Η Τζένι ξεκινά μια επιπόλαιη σχέση με τον νεαρό που προσέχει τον μικρό ανιψιό της. Συγχρόνως, η τάση της για αλκοόλ και φαγητό εμποδίζουν τις προσπάθειές της να βάλει σε τάξη τη ζωή της. (ΗΠΑ, 2014, 78′)

HeliosPlus