Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μεριμνήσουν να υποβάλουν μέχρι την Πέμπτη 11/1/2018 και ώρα 15.00 στο Πρωτόκολλο του ΕΣΡ τον φάκελο των δικαιολογητικών της υποψηφιότητάς τους σφραγισμένο με ίδια μέσα. Μαζί με τον σφραγισμένο φάκελο πρέπει να καταθέσουν μεταξύ άλλων εγγυητική επιστολή ύψους 3,5 εκατ. ευρώ και παράβολο υπέρ του Δημοσίου ύψους 30.000 ευρώ.
Η Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας χαρακτηρίζει ιδιαίτερα θετική εξέλιξη τα αποτελέσματα της διεθνούς διαπραγμάτευσης με την οποία διευθετήθηκαν οριστικά τα θέματα συχνοτήτων μεταξύ της Ελλάδας και όμορων χωρών. Ομως επισημαίνει ότι το γεγονός ότι στη χώρα μας κατοχυρώθηκαν επτά πολυπλέκτες σημαίνει ότι η χωρητικότητα του φάσματος υπερβαίνει τους αριθμούς αδειών που κατά καιρούς έχουν αποφασισθεί (από 4 ως 7). Η Ενωση κάνει αναφορά στις δυνατότητες που θα παρέχουν οι νέες τεχνολογίες και σημειώνει ότι το φάσμα θα μπορεί να χωράει τουλάχιστον 18 κανάλια εθνικής εμβέλειας. Είμαστε βέβαιοι ότι το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας διαφωνεί.
Περισσότερα από 90 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο από τον φόρο τηλεοπτικής διαφήμισης από το 2015 μέχρι και σήμερα, ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αδειοδότηση των διαστημικών δραστηριοτήτων. Συμπλήρωσε ότι η μείωση του φόρου διαφήμισης θα ισχύσει για τους αδειοδοτημένους σταθμούς, από την 1η Απριλίου 2018. Αναφερόμενος στις διαστημικές δραστηριότητες είπε μάλιστα ότι «τους καταξιωμένους επιστήμονες της χώρας θα εμπιστευτούμε. Σε όλα τα επίπεδα». Το περίεργο είναι ότι όσον αφορά τον αριθμό των αδειών δεν έδωσε καμία σημασία στους έλληνες επιστήμονες και χρειάστηκε τη βοήθεια ειδικών από τη Φλωρεντία.
Προκήρυξη για την παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος μετάδοσης και εκμετάλλευσης του ραδιοτηλεοπτικού της προγράμματος στιςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικήςδημοσίευσε ηΕΡΤ. Η σύμβαση παραχώρησης θα αφορά το τηλεοπτικό πρόγραμμα«ERTWorld»,καθώς και τα πέντε ραδιοφωνικά προγράμματα,Φωνή της Ελλάδας, Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο ΠρόγραμμακαιΕΡΑ Σπορ,ενώ η διάρκειά της θα είναι τρία χρόνια με δικαίωμα παράτασης. Κρίσιμο ερώτημα: ποιο ακριβώς πρόγραμμα θα μεταδίδεται στην Αμερική. Μήπως πριν από την παραχώρηση της εκμετάλλευσης πρέπει να φροντίσει για την παραγωγή προγράμματος;
Μιλώντας στο Stanford Graduate School of Business, ο Chamath Palihapitiya, πρώην στέλεχος του Facebook, τόνισε ότι τα κοινωνικά δίκτυα έχουν φέρει ανεπανόρθωτες ζημιές στον κοινωνικό ιστό. «Νομίζω ότι δημιουργήσαμε τα εργαλεία που καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό. Οι βραχυπρόθεσμες, ενθουσιώδεις λούπες ανατροφοδότησης που δημιουργήσαμε καταστρέφουν τη λειτουργία της κοινωνίας. Κανένας πολιτικός διάλογος, καμία συνεργασία. Μόνο παραπληροφόρηση και ανακρίβειες. Και δεν είναι μόνο πρόβλημα των Αμερικανών –δεν μιλάω για τις διαφημίσεις των Ρώσων. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα» σημείωσε. Επίσης πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά των χρηστών στα δίκτυα αυτά είναι προγραμματισμένη. Αναφερόμενος στα fake news είπε ότι είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. «Φανταστείτε ότι διάφοροι «βαλτοί» μπορούν να χειραγωγήσουν μεγάλες μάζες του πληθυσμού. Είναι πραγματικά τραγικά τα πράγματα» κατέληξε. Οποιος έχει και την παραμικρή επαφή με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αναγνωρίζει ότι ο κ. Palihapitiya δεν έχει άδικο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ