Τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του τομέα των ΜΜΕ συζήτησαν πρόσφατα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Ν. Παππάς και εκπρόσωποι των ενώσεων του κλάδου. Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι η χώρα μας κινείται στην κατεύθυνση λήψης μέτρων που θα στηρίξουν τον Τύπο. Οι επαφές θα συνεχιστούν. Οπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση μετά την άκρατη δαιμονοποίηση του Τύπου αλλάζει ρότα και δείχνει διαθέσιμη να στηρίξει με κάποιον τρόπο επιχειρήσεις που όχι μόνο απασχολούν εκατοντάδες εργαζομένους, αλλά παίζουν και σημαντικό ρόλο στη λειτουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Είναι νωρίς ακόμη για να χαρούμε, αλλά οποιεσδήποτε ανάλογες πρωτοβουλίες είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αρκεί να μην περιορίζονται στα φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα.
Το ΔΣ της ΕΡΤ αποφάσισε την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού και των υποδομών στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, δίνοντας το πράσινο φως για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τις προμηθεύτριες εταιρείες και να αποφασιστεί το απαιτούμενο κόστος. Προς αναβάθμιση είναι το κεντρικό σύστημα διαχείρισης και επεξεργασίας του AVID της ΕΡΤ3, τα στούντιο της ΕΡΤ και τα συστήματα μείξης εικόνας και ήχου. Το αγωνιώδες ερώτημα των τηλεθεατών είναι τι χρειάζονται οι αναβαθμίσεις όταν το πρόγραμμα που παράγει η δημόσια ραδιοτηλεόραση παραμένει απογοητευτικά φτωχό.
Ενα tweet που παρέμεινε για ελάχιστο χρόνο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Cumhuriyet» ήταν αρκετό για να καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση ο Ογκούζ Γκιουβέν, διευθυντής της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας. Ο Γκιουβέν αντιμετώπιζε την κατηγορία της διασποράς τρομοκρατικής προπαγάνδας και ότι με το συγκεκριμένο tweet υπονόμευσε τον αγώνα της τουρκικής κυβέρνησης κατά των υποστηρικτών του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν. Την ίδια στιγμή περισσότεροι από δέκα δημοσιογράφοι και διοικητικά στελέχη της εφημερίδας δικάζονται σε μια ξεχωριστή υπόθεση, στην οποία οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι η εφημερίδα «καταλήφθηκε» από υποστηρικτές του Γκιουλέν και ζητούν βαρύτατες ποινές. Φαινόμενα σαν αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς είναι πλέον εμφανές ότι η Τουρκία, τουλάχιστον όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, έχει επιστρέψει στον Μεσαίωνα.
Εκατοντάδες ιστοσελίδες καταγράφουν με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού τι ακριβώς πληκτρολογούν κάθε φορά που επισκέπτονται τους ιστότοπους αυτούς οι χρήστες του Διαδικτύου. Την πρακτική αυτή ακολουθούν μεταξύ άλλων η Samsung, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το δίκτυο CBS News, η εφημερίδα «Telegraph» κ.ά. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του Πανεπιστημίου Πρίνστον. Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές η νομιμότητα αυτής της δραστηριότητας είναι αμφίβολη από τη στιγμή που γίνεται χωρίς τη γνώση και συναίνεση των χρηστών. Επίσης εκφράζονται ανησυχίες για το γεγονός ότι η καταγραφή αυτή μπορεί να περιλαμβάνει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως ιατρικό απόρρητο και στοιχεία πιστωτικών καρτών, γεγονός που καθιστά τους επισκέπτες αυτών των ιστοσελίδων ευάλωτους σε περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης. Με λίγα λόγια, οτιδήποτε πληκτρολογείτε όσοι είστε συνδεδεμένοι στο Internet μπορεί και θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σας. Καλωσορίσατε στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ