Λέξεις της χρονιάς για το 2017 ανακήρυξε το σκωτσέζικο λεξικό Collins τον όρο «fake news» και πως να μην το έκανε αφού το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Την εξάπλωσή τους ευνοούν σε μεγάλο βαθμό και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από τα οποία ο καθένας μπορεί να διαδώσει την οποιαδήποτε «είδηση» και αυτή να αναπαραχθεί σε χρόνο dt.
Μεγάλος επικριτής των «fake news» δεν είναι άλλος από τον 45ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ. Η εμμονή του με τα αντιπολιτευόμενα μέσα που συνεχώς «διαστρεβλώνουν» τα λεγόμενά του κυριαρχεί σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του, παρά το γεγονός πως η εκλογή του οφείλεται σε έναν βαθμό και σε αυτά.
Τους τελευταίους μήνες την ίδια τακτική ακολουθεί και η ελληνική κυβέρνηση. Πάντα μας άρεσε να υιοθετούμε ξένες εκφράσεις στον καθημερινό μας λόγο προς χάριν εντυπωσιασμού. Ετσι, από την προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης περάσαμε στα «fake news» –όσο να πεις δίνουν άλλη χάρη. Από τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής μέχρι τους υπουργούς και τους βουλευτές η ορολογία των ψευδών ειδήσεων βρίσκεται συχνά-πυκνά μέσα στις δηλώσεις τους. Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εντάξει στην επίσημη ιστοσελίδα του ειδική σελίδα στην οποία αναρτά όλα τα «fake news» που σχετίζονται με τη δράση και τις αποφάσεις του υπουργού.
Πιο πρόσφατο επεισόδιο είναι αυτό της περασμένης Τετάρτης, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής δήλωσε ότι δεν θέλει να αποφύγει τη συζήτηση της ερώτησης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με τους χειρισμούς του υπουργού Εθνικής Αμυνας και κυβερνητικού του εταίρου Πάνου Καμμένου στην υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Αντιθέτως, ζητεί μετάθεση της συζήτησης για αύριο Δευτέρα, καθώς την ημέρα που είχε οριστεί έλειπε στο Παρίσι για να παραλάβει το βραβείο «πολιτικού σθένους». Επίσης απέδωσε την αρχική «λανθασμένη» εντύπωση που δόθηκε περί «απόδρασής του» σε μια ακόμα «κωμική επιχείρηση παραπληροφόρησης», την ενορχήστρωση της οποίας θεωρεί ότι είχε αναλάβει η Νέα Δημοκρατία και μερίδα του Τύπου.
Σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στη διάδοση ψευδών ειδήσεων μέσω του Διαδικτύου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε, στα μέσα του μήνα, τη συγκρότηση task force, ενώ θέτει το ζήτημα σε δημόσια διαβούλευση έως τα μέσα Φεβρουαρίου του 2018 με σκοπό να συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με τις δράσεις που θα μπορούσαν να αναληφθούν ώστε να δοθούν στους πολίτες μέσα για να εντοπίζουν τις αξιόπιστες και επαληθευμένες πληροφορίες. Η διατύπωση απόψεων αφορά τρεις βασικούς τομείς: την έκταση του προβλήματος, την αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ήδη λάβει οι πλατφόρμες, οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την καταπολέμηση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων στο Διαδίκτυο καθώς και τις πιθανές μελλοντικές δράσεις για την ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών σε αξιόπιστες και επαληθευμένες πληροφορίες αλλά και την πρόληψη της διάδοσης της παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο.
Η πρώτη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων, στην οποία θα μετέχουν πανεπιστήμια, διαδικτυακές πλατφόρμες, μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, αναμένεται να γίνει τον προσεχή Ιανουάριο, ενώ τον Μάρτιο θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης και της έρευνας του Ευρωβαρομέτρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ