Κριτική δέχεται ήδη και στο εσωτερικό της χώρας, ο νόμος για τους «πράκτορες του εξωτερικού», που αφορά τα ξένα ΜΜΕ που λειτουργούν στην Ρωσία. Ο νόμος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη ρωσική βουλή την περασμένη εβδομάδα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο όλα τα ξένα ΜΜΕ στη Ρωσία να ενταχθούν σ’ αυτή την κατηγορία.

Η ρωσική εφημερίδα Vedomosti αναφέρεται στην κριτική που άσκησε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρά τον Ρώσο πρόεδρο, καθώς, όπως γράφει, ενώ θεωρεί ότι το μοναδικό κριτήριο για να καταχωρηθεί κάποιο ξένο ΜΜΕ στην κατηγορία των «πρακτόρων του εξωτερικού» είναι η οικονομική χρηματοδότηση, στο σχετικό πόρισμά του για τον νόμο επισημαίνει ότι «είναι εντελώς προφανές ότι κάθε ΜΜΕ χρηματοδοτείται από ξένες πηγές». Με δεδομένη την ασάφεια αυτή του νόμου που ψηφίσθηκε από την ρωσική Δούμα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προτείνει στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) να απορρίψει το νομοσχέδιο με την μορφή που το ενέκρινε η Δούμα, ώστε υποστεί περαιτέρω τροποποιήσεις.

Κατά την άποψη μάλιστα του μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ιλιά Σαμπλίνσκι, ο νέος νόμος θα επιδεινώσει την θέση των ξένων ΜΜΕ και αποτελεί «ένα ακόμη βήμα πίσω προς την σοβιετική εποχή». Ο βουλευτής Αλεξάντρ Βερχόφσκι που είναι και μέλος του Συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι με βάση το κριτήριο της «χρηματοδότησης από το εξωτερικό», θα πρέπει να ενταχθούν όλα τα ξένα ΜΜΕ στον νόμο αυτό.

Η εφημερίδα Kommersant στο άρθρο της πάνω στο ίδιο θέμα, επικαλείται την άποψη του μέλους του Συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθηγητή της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Μόσχας Ιβάν Ζασούρσκι, ο οποίος επισημαίνει ότι στην Ρωσία η λειτουργία των ξένων ΜΜΕ ρυθμίζεται πιο σκληρά απ’ ό,τι στις ΗΠΑ. «Στην Ρωσία –λέει ο Ζασούρσκι– το ποσοστό των ξένων που εργάζονται στα ΜΜΕ περιορίζεται στο 20%» επισημαίνοντας ότι «η απάντησή μας είναι ανισομερής ως προς τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ (εν σχέσει με το RT και Sputnik-σ.σ) καθώς εμείς για δύο ΜΜΕ υιοθετούμε περιορισμούς για όλα τα ξένα ΜΜΕ».