«Η Πολιτεία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να στηριχτεί ο Τύπος. Όποια πρόσθετα βάρη προκύψουν από την υποχρέωση στήριξης του ασφαλιστικού Ταμείου θα συζητηθούν. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πρωτοβουλίες στήριξης όπως αυτές που έχουν ληφθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης», έγραψε την Παρασκευή το πρωί ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ Νίκος Παππάς στο Twitter. .
Την ίδια στιγμή κύκλοι του υπουργείου ΨΗΠΤΕ σημειώνουν ότι «η στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ και η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα στήριξης του Τύπου και διατήρησης της απασχόλησης στις επιχειρήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Όπως επισημαίνουν η κυβέρνηση εδώ και καιρό έχει μπει στη συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Προσθέτουν ότι στο πλαίσιο της συζήτησης οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών κατέθεσαν μία σειρά από αιτήματα. Σύμφωνα με το υπουργείο μεταξύ των άλλων ζήτησαν τα εξής:
1. Να αποσυρθεί η ΕΡΤ από τις διαφημίσεις.
2. Να χρεώνονται δορυφορικές πλατφόρμα και ΕΡΤ με 3 € ανά συνδρομητή το μήνα (δηλαδή γύρω στα 36 εκατομμύρια € το χρόνο), τα οποία θα πιστώνονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί.
3. Να καταργηθεί η εισφορά 1,5% υπέρ του κινηματογράφου.
4. Να μειωθεί ο κατώτατος αριθμός εργαζομένων ανά κανάλι από 400 στους 300.
5. Να υπολογίζονται στον αριθμό των εργαζομένων και όσοι εργάζονται σε εταιρείες υπεργολάβους των καναλιών.
6. Να αρθεί κάθε περιορισμός σε σχέση με την προέλευση κεφαλαίων.
7. Να μηδενιστεί ο φόρος διαφήμισης.
Οι ίδιοι κύκλοι λένε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτά τα αιτήματα και υπενθυμίζουν ότι από το φόρο διαφήμισης έχουν ήδη εισπραχθεί 90 – 100 εκατομμύρια.
Υπογραμμίζουν επίσης ότι η ρύθμιση της μείωσης του φόρου θα ισχύει από 1η Απριλίου και θα αφορά στους σταθμούς που θα έχουν αδειοδοτηθεί και θα λειτουργούν μετά το διαγωνισμό του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Εάν καθυστερήσει η αδειοδότηση, καθυστερεί και η μείωση του φόρου.
Στόχος της παρέμβασης, όπως εξηγούν, είναι να στηριχτεί ο ΕΔΟΕΑΠ, να μην υπάρξει θέμα με τη βιωσιμότητα των καναλιών και το επίπεδο της απασχόλησης, το οποίο είναι δεσμευτικό από το νόμο στα 400 άτομα τουλάχιστον.
Το Δημόσιο, τονίζουν, θα ωφεληθεί από τα χρήματα που θα καταβληθούν για τις άδειες, καθώς και από τις επιπλέον εισφορές που θα εισπράξει και τους φόρους από την αύξηση της απασχόλησης στα πανελλαδικά κανάλια (όπου αυτή τη στιγμή εργάζονται περίπου 1.800 άτομα και θα αυξηθούν στα 2.800 μετά την αδειοδότηση).
Τέλος, αναγγέλλουν ότι ανάλογα μέτρα θα ληφθούν για την στήριξη των μέσων ενημέρωσης και στο διαδίκτυο και στο ραδιόφωνο αλλά και στον έντυπο Τύπο. Αρχίζει ένας εντατικός, συμπαγής και σύντομος διάλογος με τους ενδιαφερόμενους και θα καταλήξουμε πολύ σύντομα.