«Σε πολύ λίγες ημέρες» θα είναι έτοιμη η προκήρυξη για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, διαβεβαίωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς, παρουσιάζοντας την τροπολογία με τις τελευταίες νομοτεχνικές βελτιώσεις στη Βουλή. Ομως τα πράγματα μπορεί να καθυστερήσουν λίγο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της προκήρυξης είναι έτοιμο, αλλά το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο θα το εξετάσει και πάλι ενδελεχώς σε συνεδρίαση της Ολομέλειας, μέσα στις επόμενες ημέρες για τις τελευταίες λεπτομέρειες. Στη συνέχεια θα δοθεί για μετάφραση που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου μία εβδομάδα. Αν η μετάφραση έχει ολοκληρωθεί γύρω στις 15 Νοεμβρίου, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Συμβούλιο θα καθυστερήσει για λίγο τη δημοσίευσή της, δεδομένου ότι 45 ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση πρέπει να γίνει ο διαγωνισμός και το Συμβούλιο δεν θα ήθελε να συμπέσει με τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οπότε στην καλύτερη περίπτωση, με το πιο αισιόδοξο σενάριο και αν δεν προκύψουν άλλα εμπόδια, είναι ασφαλές να πούμε ότι ο διαγωνισμός θα γίνει τις πρώτες εβδομάδες του 2018.
Σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε τελικά την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν σήμερα και οι οποίοι δεν θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό ή θα συμμετάσχουν ανεπιτυχώς θα έχουν ένα περιθώριο τριών μηνών για να κατεβάσουν τα ρολά. Επίσης με την τροπολογία καταργείται η κατηγορία «ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου» και επανακαθορίζονται η νομική μορφή και η έδρα των εταιρειών που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό. Η τροπολογία προβλέπει ότι θα μπορούν να πάρουν μέρος μόνο Ανώνυμες Εταιρείες που έχουν έδρα στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή σε χώρα που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Να σημειωθεί ότι όταν πριν από λίγο καιρό είχαμε ρωτήσει υψηλότατο στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας αν θα υπάρξουν νομοτεχνικές παρεμβάσεις και βελτιώσεις στον «νόμο Παππά», μας είχε απαντήσει ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται και ότι «αυτό είναι που ζητούν η ΝΔ και οι καναλάρχες». Τελικά υπήρξαν παρεμβάσεις και μάλιστα πολύ σημαντικές.
Από την πλευρά της η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης καταψήφισε την τροπολογία και καταλόγισε στον κ. Παππά τακτικές προχειρότητας. Επίσης ζήτησε θεσμικές εγγυήσεις διαφάνειας και ουσιαστικό έλεγχο του Πόθεν Εσχες των συμμετεχόντων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν τα απείρου κάλλους φαινόμενα με τα «βοσκοτόπια», που είχαν παρουσιαστεί στον διαγωνισμό που τελικά ακυρώθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος(!) σημείωσε ότι οι βελτιώσεις που ζητούνται προβλέπονται από τον «νόμο Παππά». Ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να αποτρέψει όσα τραγελαφικά συνέβησαν στον προηγούμενο διαγωνισμό.
Μπορεί ο πολιτικός χώρος της Κεντροαριστεράς να ζει στον πυρετό της ανάδειξης του νέου αρχηγού, αλλά οι πολίτες δεν φαίνεται να παρακολουθούν τα δρώμενα με κομμένη την ανάσα. Χαρακτηριστική είναι η πολύ μικρή τηλεθέαση που έκανε η πρώτη τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ2 την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, το ντιμπέιτ έκανε τηλεθέαση μόλις 1,3%, γεγονός που σημαίνει ότι το παρακολούθησαν 137.000 τηλεθεατές. Τη Δευτέρα θα μεταδοθεί η δεύτερη τηλεμαχία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ