Τις αντιδράσεις του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Νίκος Παπαουλάκης είναι ταυτόχρονα και σύμβουλος της Αννας Ασημακοπούλου, τομεάρχου Ψηφιακής Πολιτικής της ΝΔ. Πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι είναι «προφανές το ασυμβίβαστο» και θεωρούν «αυτονόητη» την κίνηση πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον του από την Ανεξάρτητη Αρχή.

***

«Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ένα αντίστοιχο ΕΣΡ, έναν συνήγορο αν θέλετε του Πολίτη για το Διαδίκτυο και βέβαια και για τον Τύπο. Υπάρχουν πρωτοσέλιδα, τα οποία πράγματι προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, προάγουν τον σεξισμό και προτρέπουν τον κόσμο σε βία» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λ. Κρέτσος. Πάντως ξεκαθάρισε ότι «η Πολιτεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρέμβει επί του περιεχομένου».

***

Μιλώντας για πρωτοσέλιδα που προάγουν τη ρητορική του μίσους: ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έστειλε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελεύθερη Ωρα» της περασμένης Τετάρτης. Ο υπουργός κάνει αναφορά στον αντιρατσιστικό νόμο, προκειμένου η Εισαγγελέας να πράξει τα δέοντα. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε με τίτλους: «Ψηφίστηκε ο νόμος-έκτρωμα από 148 ανώμαλους», «Βουλή-Τραβεστί», «Ξύλο στην κάθε αδελφή» και άλλα τέτοια πρωτόγονα και μισαλλόδοξα.

***

Το 2020 το 50% της παρακολούθησης τηλεόρασης θα γίνεται σε οθόνες κινητών συσκευών (tablets, smartphones, laptops), ποσοστό αυξημένο κατά 85% σε σχέση με το 2010. Επίσης η εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality) θα χρησιμοποιείται από έναν στους τρεις καταναλωτές. Ο χρόνος που αφιερώνουμε στην παρακολούθηση περιεχομένου είτε τηλεόρασης είτε βίντεο ανέρχεται πλέον στις 30 ώρες την εβδομάδα, το οποίο αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Αυτά, μεταξύ άλλων, προκύπτουν από την 8η ετήσια έρευνα του ConsumerLab της Ericsson, το οποίο καταγράφει τις βαθιές αλλαγές που έχουν ήδη επέλθει και θα επέλθουν στο άμεσο μέλλον σχετικά με τον τρόπο που καταναλώνουμε οπτικό περιεχόμενο.

***

Με το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ συναντήθηκε την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το προεδρείο της Ενωσης κατέθεσε στον κ. Μητσοτάκη την πρότασή του για τη διάσωση του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ). Δεν υπήρξαν πάντως δεσμεύσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το φλέγον ζήτημα που απασχολεί όλους τους δημοσιογράφους. Να σημειωθεί ότι ήδη δημοσιογράφοι έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλοντας την αδιαφορία και τον εμπαιγμό κυβέρνησης και εργοδοτών όσον αφορά το παρόν και το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ.

***

Εκδηλώσεις μείζονος σημασίας, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κοινό σε εθνικό επίπεδο, θα μεταδίδονται τηλεοπτικά δωρεάν. Η ΓΓ Ενημέρωσης αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο στην κατάρτιση καταλόγου εκδηλώσεων. Ο συγκεκριμένος κατάλογος θα διασφαλίζει ότι συγκεκριμένες αθλητικές, αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις αυξημένου ενδιαφέροντος θα μεταδίδονται υποχρεωτικά από τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης πανελλαδικής εμβέλειας, ώστε να εξασφαλίζεται η ευρεία πρόσβαση του ελληνικού κοινού στα γεγονότα αυτά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ