Επέλεξα να παρακολουθήσω στο Netflix το «Our souls at night», τη νέα πολυσυζητημένη ταινία με την Τζέιν Φόντα και τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Η διαδικτυακή πλατφόρμα (που έκανε και την παραγωγή του φιλμ) κατά την προσφιλή τακτική της εμφάνισε στην οθόνη του tablet μου και άλλες προτάσεις που πιθανώς θα με ενδιέφεραν, με πρώτη-πρώτη το «Ξυπόλυτοι στο πάρκο», την κλασική κωμωδία όπου πρωταγωνιστούν η Φόντα και ο Ρέντφορντ, πενήντα χρόνια πριν. Οι συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο ταινίες, η μία παραγωγής 1967, η άλλη 2017, αναπόφευκτες. Mε την προσοχή να στρέφεται κυρίως στο πώς ο χρόνος συμπεριφέρθηκε στους δύο πρωταγωνιστές.
Αν ο Ρέντφορντ στα 81 του χρόνια μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος που εξακολουθεί να μοιάζει με εκείνον τον χαριτωμένο άνδρα που είχαμε αγαπήσει στην κωμωδία του Νιλ Σάιμον, απλώς έχοντας περισσότερες ρυτίδες και άσπρους κροτάφους, η σχεδόν 80χρονη Φόντα (γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1937) μοιάζει θαύμα της φύσης. Οσο και αν είναι προφανές πως η εντυπωσιακή εικόνα της οφείλεται και στους ειδικούς που τη φρόντισαν και εξακολουθούν να τη φροντίζουν, η νεανικότητα που αποπνέει η παρουσία της είναι σχεδόν υπεράνθρωπη. Καταβάλλει, θαρρείς, προσπάθεια για να παίξει την ηλικιωμένη γυναίκα στο «Our souls at night», παραμένοντας στην πραγματικότητα μια μεσήλικη – έφηβη, έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκτελέσει τις πιο δύσκολες γυμναστικές ασκήσεις, να χορέψει, να κάνει τζόκινγκ. Η ίδια ενέργεια και στις πρόσφατες φωτογραφίες της από την επίδειξη της L’ Oreal στο Παρίσι. Η Φόντα, άκρως εντυπωσιακή, κάνει πασαρέλα μπροστά στην Αψίδα του Θριάμβου επιβεβαιώνοντας πως είναι φτιαγμένη από σπάνια στόφα που αντέχει στον χρόνο.
Η αμερικανίδα σταρ, γνωστή για τις θαυμάσιες ερμηνείες της σε κινηματογράφο και θέατρο, για το ακτιβιστικό έργο της και τον τολμηρό ενίοτε πολιτικό λόγο της αλλά και για την προώθηση της αεροβικής γυμναστικής και του υγιεινού τρόπου ζωής, δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να δίνει δυναμικό «παρών» στον κόσμο του θεάματος, αποκαλύπτοντας πως βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες περιόδους της ζωής της: «Στα 20 μου έμοιαζα τόσο μεγάλη! Ημουν κυνική, με είχε πάρει η ζωή από κάτω. Στα 30 μου δεν ήξερα τι θέλω, ποια ήμουν. Αν τότε μου έλεγε κάποιος πως στα 70 μου χρόνια θα ήμουν πιο ευτυχισμένη θα τον χαρακτήριζα τρελό».
Η ευτυχία στην οποία αναφέρεται κατακτήθηκε, βεβαίως, μέσα από ένα επίπονο ταξίδι. Η Φόντα νίκησε τον καρκίνο αλλά συνεχίζει να πολεμά την οστεοπόρωση και έχει κάνει πολλές εγχειρήσεις για να αντιμετωπίσει προβλήματα στην πλάτη, στα ισχία και στα γόνατά της. Ομως εξακολουθεί να γυμνάζεται καθημερινά. Και να εργάζεται. Μέσα στο 2018 θα κυκλοφορήσει το «Book club», μια κωμωδία στην οποία συμπρωταγωνιστεί με τις Κάντις Μπέργκεν και Ντάιαν Κίτον. Παράλληλα θα ξεκινήσει η προβολή του τέταρτου κύκλου του σίριαλ «Grace and Frankie» όπου παίζει μαζί με τη Λίλι Τόμλιν. «Θεωρώ», λέει η ίδια, «πως καθώς με το πέρασμα του χρόνου το μυαλό ωριμάζει, μπορεί κατά κάποιον τρόπο να ξεπεράσει τη φθορά του σώματος. Πώς; Διατηρώντας τη νεανική διάθεση, το πάθος για όλα όσα μας προσφέρει η ζωή».
Ρεσιτάλ για δύο


Η ταινία «Our souls at night» («Οι ψυχές μας τη νύχτα») που ανέβηκε στην πλατφόρμα του Netflix πριν από μερικές ημέρες (και με ελληνικούς υπότιτλους) βασίζεται στο ομώνυμο best seller του Κεντ Χάρουφ. Η Τζέιν Φόντα ερμηνεύει με εσωτερική συγκίνηση αλλά και με εντυπωσιακή λιτότητα μια ηλικιωμένη γυναίκα που έχει χάσει τον άνδρα της και για να αντιμετωπίσει τη μοναξιά της ζητάει από έναν επίσης ηλικιωμένο γείτονα που έχει χάσει τη γυναίκα του να κοιμούνται μαζί, χωρίς να υπάρχει σεξουαλική επαφή, μόνο για να συζητούν και να περνάνε πιο εύκολα τα βράδια. Τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και οι αντιδράσεις από το κοινωνικό περιβάλλον τους, θα έρθουν για να βάλουν εμπόδια στη συνάντηση δύο ψυχών που έχοντας συσσωρεύσει τη σοφία μιας ολόκληρης ζωής διψούν για ουσιαστική επικοινωνία, φιλία και συντροφικότητα. Και τις διεκδικούν. Ο Ρέντφορντ αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, όπως και στο «Ξυπόλυτοι στο πάρκο», ιδανικός παρτενέρ. Σκηνοθετεί, με αργούς και άνευρους, δυστυχώς, ρυθμούς, ο Ρίτες Μπάτρα, ο οποίος θα μπορούσε να έχει εκμεταλλευθεί καλύτερα την παρουσία των δύο χαρισματικών ηθοποιών.

HeliosPlus