Παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΕΡΤ ο Διονύσης Τσακνής μετά από διαφωνίες που είχε με τον νέο διευθύνοντα Σύμβουλο Βασίλη Κωστόπουλο.

Η θητεία του κ. Τσακνή διήρκεσε περίπου δυόμισι χρόνια καθώς είχε τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ τον Μάιο του 2015.

Οι αιχμές του κ. Τσακνή στην ανακοίνωση είναι σαφείς και στρέφονται τόσο εναντίον του υπουργού ΨΗΠΤΕ, όσο και του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ κ Π. Καλφαγιάννη, ο οποίος στη χθεσινή επίσημη τοποθέτηση του ΔΣ της εταιρείας εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να ενοποιηθούν οι θέσεις Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου. Μάλιστα κατήγγειλε ότι την τελευταία διετία στη δημόσια τηλεόραση επικρατεί ρουσφετολογία και εξυπηρέτηση ημετέρων.

Όπως γίνεται ξεκάθαρο στην ανακοίνωση ο κ Τσακνής εξοργίστηκε από το γεγονός ότι ούτε ο κ. Παππάς, σαν πολιτικός προϊστάμενος, αλλά ούτε και κάποιο από τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης απάντησαν στις καταγγελίες του κ Καλφαγιάννη.

Τον τελευταίο καιρό πάντως η κρίση σιγόβραζε στην ΕΡΤ και η παραίτηση του κ Τσακνή δεν εξέπληξε και πολλούς. Κομβικό σημείο της κρίσης ήταν οι σχέσεις του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ Β. Κωστόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ Τσακνής μετά την παραίτηση του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου κ Λάμπη Ταγματάρχη θεώρησε ότι θα αναλάμβανε ο ίδιος τα καθήκοντα της θέσης αυτής και δεν είχε δει με καθόλου καλό μάτι την τοποθέτηση του κ Κωστόπουλου. Με λίγα λόγια ο κ Τσακνής δεν ήταν ευχαριστημένος με τον ρόλο του Προέδρου που είναι περισσότερο τιμητικός και ήθελε να αναλάβει έναν πιο εκτελεστικό ρόλο. Καταλυτικό σημείο στην κόντρα του με τον κ Κωστόπουλο έπαιξε και η υπόθεση με την ΑΕΠΙ. Το προηγούμενο ΔΣ είχε εξουσιοδοτήσει τον κ Ταγματάρχη να υπογράψει σύμβαση ύψους 1,3 εκατ. ευρώ με την ΑΕΠΙ, απόφαση την οποία ο κ Κωστόπουλος αρνήθηκε αν υπογράψει.

Η ανακοίνωση του κ Τσακνή:

«Τόσο η Κυβέρνηση διά των Υπουργών της με επικεφαλής τον κ. Παπά, όσο και ο Σύριζα διά του γραμματέα του κυρίου Ρήγα, εγκατέστησαν και επισημοποίησαν στην χθεσινή φιέστα στην ΕΡΤ, τη νέα Διοίκηση, με επικεφαλής τον Π. Καλφαγιάννη. Δικαίωμά τους, αλλά, σε ό,τι με αφορά, κατά πως θα έλεγε και ο Μέγας Αλεξανδρινός, «τη εξαιρέσει εμού». Μάταια θα περίμενε κανείς, μια στήριξη στο πρόσωπό μου, εκ μέρους των παριστάμενων αξιωματούχων, όταν ο εκπρόσωπος του πιο άρρωστου τμήματος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, άφησε αιχμές για το ήθος και την τιμιότητά μου.

»Σφίγγω το χέρι στους εκατοντάδες εργαζόμενους της ΕΡΤ που πορευτήκαμε μαζί, και τους εύχομαι να πάρουν την τύχη της εταιρίας στα χέρια τους.

Διονύσης Τσακνής
Πρώην Πρόεδρος ΔΣ ΕΡΤ ΑΕ»

Ν. Παππάς: Οι διαφωνίες για την πορεία της Δημόσιας Τηλεόρασης είναι θεμιτές

Από την πλευρά του ο κ Παππάς δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Διονύση Τσακνή για την προσφορά του στην ΕΡΤ, από την πρώτη μέρα που βάλαμε τέλος στο μαύρο. Οι διαφωνίες για την πορεία της Δημόσιας Τηλεόρασης είναι θεμιτές. Η ΕΡΤ θα ακολουθήσει την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία για την πλήρωση της θέσης του Προέδρου της και ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου».

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ κατηγορεί τον κ Τσακνή ότι «ήθελε να γίνει ο χαλίφης στη θέση του χαλίφη».

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση:

«Για άλλη μια φορά ο πρώην Πρόεδρος της ΕΡΤ, ρίχνοντας μελάνι, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Η αλήθεια είναι ότι διαχρονικά η ΠΟΣΠΕΡΤ είχε τη θέση ότι η ΕΡΤ δεν μπορεί να διοικείται με το φαινόμενο της διαρχίας, γιατί αυτό είχε αποδειχθεί προβληματικό και βλαπτικό για τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Πλήθος εγγράφων και ανακοινώσεων της ΠΟΣΠΕΡΤ το αναφέρουν, καθώς και υπομνήματα που έχουν κατατεθεί στη Βουλή από το 2010 έως και σήμερα. Η ΠΟΣΠΕΡΤ δεν απολογείται γιατί παραμένει σταθερή στις απόψεις της, πόσο μάλλον όταν αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά από την έως τώρα λειτουργία της ΕΡΤ. Άλλωστε ο κ. Τσακνής μετά την αποχώρηση του κ. Ταγματάρχη, μας καλούσε να επαναδιατυπώσουμε δυναμικά αυτή τη θέση γιατί ο ίδιος ήθελε να καταλάβει και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και το είχε εκφράσει με όλους τους τρόπους. Επίσης η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει καταγγείλει με πολλές ανακοινώσεις και την τελευταία διετία , άνομες λειτουργίες της ΕΡΤ, ρουσφετολογία, αδιαφάνεια κλπ. Τότε καμία απάντηση από τη διοίκηση.

»Ο διχαστικός κ. Τσακνής, αφού δεν κατάφερε να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη», παρακινεί τους εργαζόμενους ! να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Τι εννοεί ο ποιητής ; Αφού επί των ημερών του ήθελε να είναι ο μοναδικός ως «δημόσιος φορέας» και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας να είναι «τυπικό», όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του και να εγκρίνει αυτά που είχε προαποφασίσει ο ίδιος. Τώρα που φεύγει ξαναρωτάμε : ποιους εργαζόμενους εννοεί και γιατί τώρα και πώς να πάρουν την τύχη της εταιρίας στα χέρια τους;»