Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην ΕΡΤ, όπου, όπως όλα δείχνουν, επικρατεί ένας άτυπος «εμφύλιος» στα υψηλά κλιμάκια. Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της εταιρείας Δ. Τσακνής σε ανακοίνωσή του άφηνε σαφείς αιχμές κατά του διευθύνοντος συμβούλου Β. Κωστόπουλου, τονίζοντας μάλιστα ότι η «ΕΡΤ κινδυνεύει να μείνει χωρίς πρόγραμμα». Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, υπάρχουν 22 προτάσεις για εκπομπές, ανάμεσα στις οποίες και τέσσερις για μυθοπλασία, η έγκριση των οποίων εκκρεμεί στο γραφείο του κ. Κωστόπουλου. Επίσης ο κ. Τσακνής καταγγέλλει το γεγονός ότι ενοποιήθηκε η Επιτροπή Προγράμματος με την Επιτροπή Κοστολογίου, γεγονός που, όπως τονίζει, ενοποιεί τον ελέγχοντα με τον ελεγχόμενο. Λίγες ημέρες αργότερα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση παύσης του μέλους του ΔΣ Μ. Γρηγορίου. Μάλλον θα δούμε πολλά στην ΕΡΤ. Εκτός από κανονικό πρόγραμμα.

***

Δύσκολες στιγμές για τους εργαζομένους στην εφημερίδα «Αυγή» μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Την προηγούμενη Τετάρτη παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου του ΔΣ της εφημερίδας ο δημοσιογράφος Ν. Τσαγκρής, ο οποίος σε επιστολή του ανέφερε ότι το σχέδιό του για ανασχεδιασμό της «Αυγής» «παραπέμφθηκε στις «καλένδες» μιας πρωτόγνωρης γραφειοκρατικής και ευθυνοφοβικής αναβλητικότητας σε βαθμό ματαίωσης». Στη συνέχεια παραιτήθηκε όλο του ΔΣ του εντύπου, ενώ σε γενική συνέλευση των εργαζομένων αποφασίστηκε να ακυρώσουν την απεργία που είχαν εξαγγείλει για την περασμένη Πέμπτη. Ταυτόχρονα έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα το αργότερο θα τους καταβληθεί ένας μισθός από τους περίπου τέσσερις που τους οφείλονται, ενώ δεν υπολογίζονται τα οφειλόμενα από το 2011.

***

Αναγνωρίζοντας τις βαθιές αλλαγές που έχουν φέρει στο τοπίο της δημοσιογραφίας οι ενημερωτικές σελίδες, η ΕΣΗΕΑ, έστω και καθυστερημένα, αποφάσισε την άμεση έναρξη των διαδικασιών εγγραφής στην Ενωση δημοσιογράφων που εργάζονται σε ειδησεογραφικά / ενημερωτικά sites. Η Γραμματεία της Ενωσης θα δέχεται αιτήσεις από τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου ως και την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017.

***

Περισσότερο από δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα της 15ης Ιουλίου του 2015 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε τρία πρόστιμα, ένα στον ΑΝΤ1 (15.000 ευρώ) και δύο στον ΣΚΑΪ (15.000 και 20.000 ευρώ), για το γεγονός ότι παραβίασαν τη δεοντολογία προβάλλοντας υπέρμετρα το «Ναι». Ο ΑΝΤ1 τιμωρήθηκε για μη τήρηση ισότιμου χρόνου. Επίσης του επιβλήθηκε η ποινή σύστασης για μη αναγραφή σούπερ για «πλάνα αρχείου». Το ένα πρόστιμο που επιβλήθηκε στον ΣΚΑΪ αφορά την ανισομερή προβολή των απόψεων για το δημοψήφισμα και το δεύτερο για την κάλυψη των συγκεντρώσεων του «Ναι» και του «Οχι».

***

Εξαιρετικά δύσκολοι οι καιροί για τους δημοσιογράφους στην Τουρκία. Μπορεί ο τούρκος δημοσιογράφος Καντρί Γκιουρσέλ να αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από 11 μήνες κράτησης, όμως αποφασίστηκε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο εκδότης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Cumhuriyet» Ακίν Αταλάι και ο διευθυντής της Μουράτ Σαμπουντζού. Προφυλακισμένοι είναι επίσης ο ρεπόρτερ-ερευνητής Αχμέτ Σικ και ο Γιουσούφ Εμρέ Ιπέρ, στέλεχος του λογιστηρίου της εφημερίδας. Συνολικά 17 διευθυντικά στελέχη, δημοσιογράφοι και άλλοι νυν και πρώην συνεργάτες της εφημερίδας «Cumhuriyet» κατηγορούνται για υποστήριξη τριών «ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ