Μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας των ΗΠΑ που ανήκουν στο κόμμα των Δημοκρατικών με επιστολή τους προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εκλογών να θεσμοθετήσει νέες ρυθμίσεις που θα απαγορεύουν σε πολίτες ή οργανισμούς από άλλα κράτη να αγοράζουν διαφημίσεις σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter με σκοπό να επηρεάσουν τους αμερικανούς ψηφοφόρους.

«Προτείνουμε στην Επιτροπή να διερευνήσει άμεσα τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατικές διαδικασίες της χώρας από τις διαφημίσεις στα social media που αγοράζουν πολίτες ξένων χωρών και να υιοθετήσει νέες οδηγίες για το πώς οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα το φαινόμενο αυτό», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.
«Η Επιτροπή πρέπει να προστατεύσει την αμερικανική δημοκρατία» δήλωσε στο CNN το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζόν Σαρμπάνις.
Την επιστολή υπογράφουν περίπου 10 Δημοκρατικοί, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι προς το παρόν κρατούν αποστάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δύο εβδομάδες το Facebook είχε αποκαλύψει στο Κογκρέσο ότι εντόπισε περίπου 3.000 διαφημίσεις αξίας 100.000 δολαρίων από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2017, που συνδέονταν με πλαστές σελίδες. Σύμφωνα με την εταιρία, οι σελίδες αυτές βρέθηκαν να συνδέονται μεταξύ τους και «λειτουργούσαν πιθανόν» εκτός Ρωσίας.
Οι περισσότερες από τις διαφημίσεις δεν αναφέρονταν στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αλλά ενίσχυαν διχαστικά κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα. Το κοινωνικό δίκτυο δεσμεύθηκε να παράσχει πληροφορίες για τις διαφημίσεις αυτές στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε σήμερα στο Twitter: «Η «ρωσική απάτη» συνεχίζεται», ενώ νωρίτερα εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως η Ρωσία δεν πλήρωσε ποτέ για την αγορά χώρου για πολιτική διαφήμιση στο Facebook.