«Η σύνταξη της προκήρυξης για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου» σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κ. Ροδόλφος Μορώνης. Οπως επισημαίνει, το πότε θα είναι έτοιμη να δημοσιευτεί εξαρτάται από το ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί από το αρμόδιο υπουργείο με τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις το τοπίο την επόμενη ημέρα για όσους σταθμούς δεν επιθυμούν να λάβουν άδεια εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου. «Θα πρέπει δηλαδή να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι σταθμοί που ενδιαφέρονται για άλλου είδους άδειας, όπως θεματικές ή περιφερειακές» τονίζει ο κ Μορώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα άλλο θέμα που απασχολεί το Συμβούλιο και το οποίο χρειάζεται επίσης νομοθετική ρύθμιση είναι οι περιπτώσεις που σαν ιδιοκτήτες σταθμών εμφανίζονται off shore εταιρείες ή εταιρείες που δεν ανήκουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης πρέπει να ρυθμιστεί το ποσοστό μέχρι του οποίου θα μπορούν να εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες διάφορα funds.

Ο κ Μορώνης επανέλαβε ότι στόχος του Συμβουλίου είναι να πάρουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι τις άδειες καταβάλλοντας το ίδιο τίμημα, ώστε να αποφευχθεί ο σκόπελος μελλοντικών προσφυγών σε ελληνικά ή και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Αργούν οι ραδιοφωνικές άδειες

Προς το παρόν οι ραδιοφωνικές άδειες δεν απασχολούν το συμβούλιο, αφού, όπως υπογράμμισε ο κ. Μορώνης υπάρχουν ακόμα πολλά στάδια προκειμένου να φτάσουμε να μιλάμε για αδειοδότηση ραδιοφωνικών σταθμών. «Το πιο σημαντικό είναι ο καινούριος χάρτης συχνοτήτων. Οπως προκύπτει από τις συζητήσεις μας με το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα καμία προετοιμασία κατάθεσης νομοθετικών ρυθμίσεων για τις ραδιοφωνικές άδειες», σημείωσε ο κ Μορώνης. .

Οσο για τις ψηφιακές άδειες τόνισε ότι βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.