Ο Γκρέιντον Κάρτερ, ύστερα από 25 χρόνια στο «τιμόνι» του λαμπερού αμερικανικού περιοδικού Vanity Fair, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να παραιτηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Η θέση του στο περιοδικό καθιέρωσε τον Κάρτερ σαν έναν ιδιότυπο «θηριοδαμαστή» των ελίτ στο Χόλιγουντ και στο Μανχάταν. Για πολύ καιρό το όνομά του προκαλούσε τρόμο στους πιο διάσημους και ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο. Ολοι ήθελαν να εμφανιστούν στις σελίδες του περιοδικού, αλλά κανείς δεν επιθυμούσε να γίνει στόχος μιας από τις εκτεταμένες έρευνες για τις οποίες το Vanity Fair είχε γίνει γνωστό, από την εποχή που διευθύντριά του ήταν η Τίνα Μπράουν.
Το τελευταίο καυτό επεισόδιο ανάμεσα στο περιοδικό και μια διασημότητα ήταν το πορτραίτο της Ατζελίνας Τζολί η οποία ποζάρει στο εξώφυλλο του τελευταίου του τεύχους. Ενώ οι φωτογραφίες της αποτελούν ύμνο στην ομορφιά της, ένα εδάφιο από τη συνέντευξή της έγινε αιτία για να ξεσπάσει ένα μίνι σκάνδαλο. Συγκεκριμένα γινόταν αναφορά στον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνοι της τελευταίας ταινίας την οποία σκηνοθέτησε η Τζολί, υπέβαλαν σε δοκιμασίες τα μικρά παιδιά που θα επέλεγαν για να συμμετέχουν στην ταινία. Η ηθοποιός έβγαλε ανακοίνωση με την οποία κατηγορούσε το περιοδικό για παραποίηση όσων είχε πει στη δημοσιογράφο. Το Vanity Fair απάντησε δημοσιεύοντας στην ηλεκτρονική του σελίδα το ηχητικό απόσπασμα από τη συνέντευξη και αρνήθηκε να αφαιρέσει από το site το επίμαχο απόσπασμα.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Κάρτερ ήταν το ίδιο διάσημος με τις διασημότητες που κάλυπτε το περιοδικό. Ηταν ο εμπνευστής του πάρτι το οποίο οργανώνει κάθε χρόνο το Vanity Fair μετά την απονομή των Οσκαρ και το οποίο δικαίως θεωρείται το πιο αποκλειστικό πάρτι στη Μέκκα του κινηματογράφου. Μια πρόσκληση σε αυτό είναι απόδειξη ότι ανήκεις στην ελίτ της βιομηχανίας του θεάματος, ενώ δεν είναι λίγοι οι κοινοί θνητοί που κατά καιρούς επιχείρησαν να εισβάλουν κρυφά, χωρίς όμως επιτυχία, καθώς τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.
Ο συνδυασμός λάμψης και αποκλειστικών ρεπορτάζ έχουν κάνει το περιοδικό ένα από τα πιο επιτυχημένα στον κόσμο. Μπορεί στο μεγαλύτερο μέρος του να ασχολείται με τους πλούσιους και τους διάσημους, αλλά ήταν το Vanity Fair που αποκάλυψε ποιος ήταν τελικά το Βαθύ Λαρύγγι, που είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση του σκανδάλου Γουοτεργκέιτ.
Πριν το Vanity Fair ο Κάρτερ ήταν ένας από τους ιδρυτές του σατιρικού περιοδικού Spy που για σειρά ετών ασκούσε ανελέητη κριτική σε όλους και σε όλα. Συχνός στόχος του Spy ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που εξηγεί την αβυσσαλέα έχθρα του αμερικανού προέδρου απέναντι στον Κάρτερ.
«Θέλω να αποχωρήσω τώρα που το περιοδικό είναι στα καλύτερά του» δήλωσε ο Κάρτερ στην εφημερίδα New York Times και εξήγησε ότι είναι έτοιμος για την τρίτη πράξη της ζωής του.
Δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί ποιος ή ποια θα τον αντικαταστήσει. Ο ίδιος δηλώνει ότι στα άμεσά του σχέδια είναι να περάσει μερικούς μήνες στην Κυανή Ακτή.