Η «Δυναστεία» επιστρέφει τελικά στις τηλεοράσεις μας στις 11 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια «Δυναστεία» ολοκαίνουργια: η νέα σειρά του CW δεν θα είναι η συνέχεια της παλιάς επιτυχημένης σειράς του ABC αλλά μια παραγωγή που θα πιάνει την ιστορία από την αρχή, με άλλους όμως ηθοποιούς. Απομένει να δούμε αν η οικογένεια Κάρινγκτον μπορεί να συγκινήσει το διεθνές κοινό με τα πάθη και τις έριδές της και στη μετά Τζόαν Κόλινς εποχή. Γιατί, εδώ που τα λέμε, «Δυναστεία» χωρίς τη σατανική Αλέξις Κάρινγκτον-Κόλμπι μοιάζει με μαγειρική συνταγή που παρασκευάζεται χωρίς ένα από τα βασικά (αν όχι το βασικότερο) συστατικά της.
Η «αποτυχία» του «Dallas»
Το πείραμα είχε γίνει και μερικά χρόνια πριν, το 2012, με την αναβίωση του «Dallas». Μόνο που το νέο «Dallas» ήταν κάτι σαν τη συνέχεια του παλιού «Dallas» με ηθοποιούς που έπαιζαν τότε να ερμηνεύουν και τώρα τους ίδιους ρόλους: ο Πάτρικ Ντάφι ήταν ο Μπόμπι Γιούινγκ, η Λίντα Γκρέι ήταν η Σου Ελεν, ο Λάρι Χάγκμαν ήταν ο Τζέι Αρ. Στην περίπτωση της «Δυναστείας» όλοι οι ηθοποιοί θα είναι νέοι, κανένας από τους πρώτους διδάξαντες δεν πρόκειται (τουλάχιστον όπως δείχνουν τα μέχρι σήμερα στοιχεία) να εμφανιστεί. Οπως και αν έχει η υπόθεση του νέου «Dallas» δεν πολυπέτυχε. Τον πρώτο κύκλο παρακολούθησαν κατά μέσο όρο 4.500.000 τηλεθεατές, τον δεύτερο 2.840.000 και τον τρίτο και τελευταίο μόλις 1.920.000 –στο μεταξύ μάς είχε αποχαιρετήσει για πάντα ο Χάγκμαν.
Η αλήθεια είναι πως σαπουνόπερες όπως αυτή μοιάζουν μάλλον παρωχημένες στην εποχή που το είδος έχει περάσει σε… άλλη διάσταση, έχει π.χ. εμπλουτιστεί με βρικόλακες και ζωομορφικούς («True blood») ή έχει ξεφύγει από τους αγελαδάρηδες της αμερικανικής επαρχίας και έχει περάσει στον χώρο της χιπ χοπ με το «Empire» και την Κούκι, την απολαυστική «κακιά» νέας γενιάς που ερμηνεύει η Ταράτζι Π. Χένσον στη σειρά του FOX. Θα καταφέρει η «Δυναστεία» να είναι τόσο… «Δυναστεία» όσο πρέπει για να κερδίσει τους νοσταλγούς της ιστορικής σειράς και τόσο σύγχρονη ώστε να κερδίσει το νέο κοινό;

Ο Μπλέικ (ξανα)παντρεύεται
Η υπόθεση πάντως θα ξεκινάει από εκεί που ξεκινούσε και η παλιά «Δυναστεία». Ο δισεκατομμυριούχος Μπλέικ Κάρινγκτον (τον ρόλο ερμηνεύει ο Γκραντ Σόου, τον ερμήνευε ο Τζον Φόρσαϊθ) ετοιμάζεται να παντρευτεί την Κρίσταλ (στον ρόλο η Νατάλια Κέλι, που φιλοδοξεί να γίνει η Λίντα Εβανς του 21ου αιώνα), με την κόρη του Φάλον (Ελίζαμπεθ Γκιλς) και τον (γκέι) γιο του Στίβεν (Τζέιμς Μακ Κέι) να διαφωνούν με την απόφασή του. Τα παιδιά, κυρίως η κόρη, θα δείξουν με κάθε τρόπο την αντιπάθειά τους προς τη μητριά τους και η μάχη θα ξεσπάσει. Ενδεικτική σκηνή των όσων πρόκειται να ακολουθήσουν η σκηνή στο πρώτο διαφημιστικό τρέιλερ όπου η εκτός εαυτού Φάλον αποσπά από τη γαμήλια τούρτα του Μπλέικ και της Κρίσταλ τη φτιαγμένη από ζαχαρόπαστα νύφη και κόβει και μασουλάει με θόρυβο το κεφάλι της. Ακολούθως ξεμαλλιάζει τη μητριά της, η οποία όμως, με τη σειρά της, όχι μόνο δεν κάθεται να τις φάει αλλά δείχνει με τον δικό της, εξαιρετικά άγριο τρόπο, ποια θα έχει από εδώ και πέρα το πάνω χέρι στην οικογένεια.
Εμπρός λοιπόν στον δρόμο που χάραξαν η Αλέξις και η Κρίσταλ, για να θυμηθούμε τα ιστορικά ξεμαλλιάσματά τους, ένα εκ των οποίων είχε διεξαχθεί με άκρως θεαματικό τρόπο μέσα σε μια δεξαμενή με νούφαρα. Και η νέα «Δυναστεία» υπόσχεται αριστοτεχνικά πισώπλατα μαχαιρώματα, έριδες, μίση και έρωτες που ενοχλούν, προκαλούν, δοκιμάζονται, ό,τι δηλαδή χρειάζεται μια σαπουνόπερα για να είναι επιτυχημένη. Εγγύηση για την επιτυχία μοιάζει να είναι και η συμμετοχή των δημιουργών της πρωτότυπης σειράς, του Ρίτσαρντ και της Εσθερ Σαπίρο, στην παραγωγή. Το σίριαλ θα προβάλλεται και από την πλατφόρμα του Netflix στην οποία μπορεί να έχει πρόσβαση (με συνδρομή) και το ελληνικό κοινό.

Η παλιά «Δυναστεία»
Το δημοφιλές σίριαλ προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 12 Ιανουαρίου 1981, από το ABC, και συνεχίστηκε ως τον Μάιο του 1989. Στην Ελλάδα το έδειχνε αρχικά η ΕΡΤ2 και στη συνέχεια το Mega Channel. Δημιουργοί του ήταν το ζεύγος Ρίτσαρντ και Εσθερ Σαπίρο, και (κύριος) παραγωγός ο Ααρον Σπέλινγκ. Ο πρώτος κύκλος που δεν είχε μεγάλη επιτυχία αναφερόταν στην ιστορία δύο οικογενειών, των μεγαλοεπιχειρηματιών Κάρινγκτον και των μεσοαστών Μπλέιζντελ. Ακολούθως ο ρόλος των Μπλέιζντελ περιορίστηκε και, με την είσοδο της Τζόαν Κόλινς στη σειρά, στον αβανταδόρικο ρόλο της Αλέξις Κάρινγκτον, οι θεαματικότητες απογειώθηκαν. Η αγγλίδα ηθοποιός με τη λιμνάζουσα εκείνη την εποχή καριέρα άδραξε την ευκαιρία για να επανακάμψει θριαμβευτικά και να καθιερωθεί ως τηλεοπτική σταρ. Για την ακρίβεια, για να χτίσει μια καριέρα πιο αποδοτική από την πρώτη καριέρα της. Οι εξελίξεις της σειράς αλλά και η προσωπική ζωή των πρωταγωνιστών της απασχολούσαν σε καθημερινή βάση το κοινό και στη χώρα μας.

Το φιλί του Ροκ
Το 1984 εμφανίστηκε στη σειρά ο Ροκ Χάτσον, ο οποίος σε μια πολυσυζητημένη σκηνή αντάλλαξε ένα φιλί με τη Λίντα Εβανς. Το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν λίγο μετά ανακοίνωσε πως έπασχε από AIDS ήταν μεγάλο, καθώς εκείνη την εποχή ακούγονταν έντονα θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες ο ιός μπορούσε να μεταδοθεί από το σάλιο, ακόμα και από τον ιδρώτα. Πάντως η ίδια η Εβανς ποτέ δεν καταφέρθηκε εναντίον του, αντιθέτως αναφέρθηκε σε εκείνον με μεγάλη συγκίνηση και τρυφερότητα στην αυτοβιογραφία της περιγράφοντας πως παρά τα αλλεπάλληλα γυρίσματα ο Χάτσον αρνούνταν να τη φιλήσει παθιασμένα και απλώς ακουμπούσε τα κλειστά χείλη του στα δικά της. Επειτα από πολλές προσπάθειες ο σκηνοθέτης την κάλεσε και της ζήτησε να κάνει εκείνη το φιλί πιο παθιασμένο.

«Του εξήγησα πως κάτι τέτοιο δεν θα ταίριαζε με τον χαρακτήρα της Κρίσταλ» γράφει η Εβανς. Η σκηνή γυρίστηκε ξανά και ξανά, χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα, με τον Χάτσον να κάνει πάντα πως φιλάει αλλά να μη φιλάει. Οταν αποκαλύφθηκε η αρρώστια από την οποία έπασχε, η Εβανς κατάλαβε: «Ηταν απίστευτα συγκινητικό το πόσο πολύ προσπαθούσε να με προστατεύσει».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ