Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, δια του δικηγόρου Ι. Κ. Μαντζουράνη, δέσμευσε σήμερα Δευτέρα τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εκδότριας της Athens Review of Books κυρίας Μαρίας Βασιλάκη.

Επίσης προέβη σε κατάσχεση των εσόδων του περιοδικού από το πρακτορείο διανομής «ΑΡΓΟΣ».

Στην πραγματικότητα ο κ. Κοτζιάς επιχειρεί το κλείσιμο της Athens Review of Books.

Κατόπιν αυτών με ανακοίνωσή της η ARB θα επισπεύσει την προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

H Ενωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων καταδικάζει την δίωξη του ATHENS REVIEW OF BOOKS

Την ημέρα της εορτής της Δημοκρατίας επέλεξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ για να κατάσχει τα έσοδα και τους λογαριασμούς της Μαρίας Βασιλάκη, εκδότριας του μηνιαίου περιοδικού AthensReviewofBooks, που είναι το αντίστοιχο του γνωστού διεθνούς εντύπου το οποίο εκδίδεται στην Νέα Υόρκη.

Επίτιμο μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, από την οποία έχει τιμηθεί, το ARB εδώ και αρκετά χρόνια διώκεται δικαστικά επειδή δημοσίευσε επιστολή αναγνώστη του στην οποία ο σημερινός ΥΠΕΞ χαρακτηριζόταν ως «ο πιο ακραίος και φανατικός, σκληρός κομμουνιστής της γενιάς του, ένας πραγματικός γκαουλάϊτερ του σταλινισμού».

Αν και η υπόθεση συζητήθηκε στο Ανώτατο Ελληνικό Δικαστήριο με μία έγγραφη εισήγηση του αρμόδιου μέλους του θετική υπέρ της αθώωσης του ARB, τελικά πολιτικές πιέσεις κατέληξαν στην καταδίκη του.

Το γεγονός αυτό η ΕΕΔ (ελληνικό τμήμα) το θεωρεί απαράδεκτο από κάθε άποψη για ένα δημοκρατικό καθεστώς και γι’ αυτό το καταγγέλλει στα αρμόδια όργανα των ευρωπαϊκών θεσμών και του Συμβουλίου της Ευρώπης.