Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωάτων του Ανθρωπου θα προσφύγει ο εκδότης του περιοδικού Athens Review of Books, Μανώλης Βασιλάκης μετά την αποφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να ζητήσει δια του δικηγόρου του Γ.Ματζουράνη την καταβολή ποσού 22.450 ευρώ με απειλή κατάσχεσης .Το ποσόν επιδίκασε τελεσίδικα ο Άρειος Πάγος θεωρώντας ότι δημοσίευμα του περιοδικού που χαρακτήριζε το το Ν.Κοτζιά «γκαουλάιτερ του σταλινισμού » συκοφαντικό.

Όπως αναφερόταν στην απόφαση του δικαστηρίου «Ναι μεν απεδείχθη ότι ο ενάγων [: Ν. Κοτζιάς] υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος (!) του ΚΚΕ» [το οποίο ιδρύθηκε το 1918/1924], όμως «ούτε και από τα κείμενά του που επικαλούνται και προσκομίζουν οι διάδικοι προκύπτει ο θαυμασμός του για το εν λόγω απολυταρχικό καθεστώς και η διαφήμισή του».

Είναι αξιοσημείωτο ότι η εισηγήτρια της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο ενώ στην εισήγηση της ζήτησε να γίνουν δεκτοί τρεις από τους πέντε λόγους της αναίρεσής (θα αρκούσε και ένας για την αναίρεση της απόφασης του εφετείου), στη «διάσκεψη», χωρίς να προβάλει καμιά απολύτως δικαιολογία, «πειθόμενη» προφανώς από ισχυρότερα «επιχειρήματα», καταψήφισε την γραπτή εισήγησή της.
Μια σειρά διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί με δηλώσεις τους χαρακτηρίζουν ακατανόητη και παράλογη την απόφαση του δικαστηρίου.

Μεταξύ αυτών είναι οι Νικηφόρος Διαμαντούρος, Θανάσης Βαλτινός,Πασχάλης Κιτρομηλίδης,Θόδωρος Κουλουμπής,Νάσος Βαγενάς,Άγγελος Δεληβοριάς,Γιώργος Μαργαρίτης, Βασιλική Γεωργιάδου,Δημήτρης Δημουρούλης κ.α.