Ετοιμο να προχωρήσει στη διαδικασία για την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών δηλώνει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. «Εκείνο που περιμένουμε είναι το σχετικό ερώτημα από τον υπουργό προκειμένου και εμείς να μπορέσουμε να απαντήσουμε ακόμα και μέσα σε λίγες ώρες» τονίζει ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου κ. Ρ. Μορώνης. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να υπάρξει κατ’ αρχήν σχετική νομοθετική ρύθμιση σχετικά με το είδος εκπομπής. Δηλαδή, αν οι άδειες που θα προκηρυχθούν θα αφορούν σε εκπομπή High Definition ή Standard Definition ή και τα δύο μαζί. Επίσης αναμένουν τις κινήσεις του υπουργείου ΨΗΠΤΕ σχετικά με σειρά «παρατηρήσεων» που έχει υποβάλει το Συμβούλιο, οι οποίες χρήζουν νομοτεχνικών βελτιώσεων προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος πιθανών προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τελικά το υπουργείο κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη τροπολογία με την οποία επανέρχονται οι αρμοδιότητες της αδειοδότησης στο ΕΣΡ. Επίσης με την τροπολογία ορίζεται ότι το πρόγραμμα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης όλων των κατηγοριών θα μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια (high definition), καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας, και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Οι καιροί γίνονται όλο και πιο δύσκολοι για τους θιασώτες του παράνομου streaming και download κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου «η διάθεση στο κοινό και η διαχείριση πλατφόρμας διαδικτυακής ανταλλαγής προστατευόμενων έργων, όπως είναι η πλατφόρμα «The Pirate Bay», μπορεί να συνιστά προσβολή του δικαιώματος του δημιουργού. Μολονότι τα έργα αυτά τα ανεβάζουν στο Διαδίκτυο οι χρήστες της πλατφόρμας ανταλλαγής, εν τούτοις ο ρόλος των διαχειριστών της είναι καθοριστικός όσον αφορά τη διάθεση των έργων στο κοινό». Να θυμίσουμε ότι το Pirate Bay αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν ταινίες και σειρές στο Διαδίκτυο.
Συνάντηση με τους εκπροσώπους των Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων της χώρας είχε ο ΓΓ Ενημέρωσης κ. Λευτέρης Κρέτσος. Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, εν όψει και του επικείμενου νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί το προσεχές διάστημα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κατατεθεί πρόταση από την πλευρά των Δημοτικών ΜΜΕ, σχετικά με την ιδιαιτερότητα των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών στη διαδικασία αδειοδότησης. Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της κρατικής διαφήμισης. Ο κ. Κρέτσος ενημέρωσε τους εκπροσώπους ότι με νομοσχέδιο που ετοιμάζεται αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό της κρατικής διαφημιστικήςδαπάνης που θα διοχετεύεται στα ραδιόφωνα.
Δύσκολα τα πράγματα για τους εργαζομένους στο εκδοτικό συγκρότημα Πήγασος ΑΕ. Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στον όμιλο την περασμένη Τετάρτη «ο εκδότης κ. Φώτης Μπόμπολας δεν παρείχε καμία δέσμευση για την καταβολή των δεδουλευμένων» ενώ υπογραμμίζουν ότι «αδυνατεί να στηρίξει οικονομικά ακόμα και το κόστος της επανέκδοσης των εφημερίδων στο υποθετικό σενάριο λήξης της απεργίας εφόσον θα υπήρχε αντίστοιχη απόφαση γενικής συνέλευσης».
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε το κύριο και τα καταψηφιστικά αιτήματα της αγωγής της Χρυσής Αυγής και του Γενικού Γραμματέα της εναντίον της ΠΟΣΠΕΡΤ. Να θυμίσουμε ότι η Ομοσπονδία απεργεί κάθε φορά που είναι προγραμματισμένο να προβληθούν από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ