Θα πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου εν έτει 2017 ειδικοί, ανεξάρτητες αρχές, διεθνή ινστιτούτα, δημόσια τηλεόραση και ιδιωτικός τομέας δεν μπορούν ακόμη να καταλήξουν πάνω στο πόσα κανάλια εθνικής εμβέλειας χωρούν στο φάσμα και σε κάθε πολυπλέκτη. Την περασμένη Δευτέρα έγινε μια σύσκεψη επί του θέματος στο ΕΣΡ με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΕΤΤ, της ΕΡΤ, της Digea και του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) κ. Χ. Καψάλη, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στις συζητήσεις για τις συχνότητες με τις όμορες χώρες. Την επόμενη ημέρα ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου κ. Ρ. Μορώνης δήλωσε ότι σχεδόν όλοι συμφώνησαν ότι το φάσμα χωράει από 12 έως 16 κανάλια, δηλαδή από 3 έως 4 κανάλια σε κάθε πολυπλέκτη. Λίγες ώρες αργότερα ο γενικός διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ κ. Ν. Μιχαλίτσης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι η ΕΡΤ διαφώνησε με την άποψη αυτή και δήλωσε ότι μόνο δύο κανάλια χωρούν σε κάθε πολυπλέκτη. Βγάζει κανείς νόημα;
Την ίδια στιγμή το υπουργείο ΨΗΠΤΕ ασκεί έντονες πιέσεις προς το ΕΣΡ ώστε να συντομεύουν τη διαδικασία προετοιμασίας της προκήρυξης για την αδειοδότηση των σταθμών. Με επιστολή του προς το Συμβούλιο ο υπουργός κ. Ν. Παππάς ζητεί από τα μέλη της Αρχής να τον ενημερώσουν άμεσα για τη γνώμη τους σχετικά με τον αριθμό των αδειών που θα προκηρυχθούν και την τιμή εκκίνησης του τιμήματος. Επίσης ζητεί αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για τη δημοσίευση της προκήρυξης, την καταληκτική προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, τη διενέργεια του διαγωνισμού και τη χορήγηση των αδειών. Σε ένα παράλληλο σύμπαν οι συζητήσεις με τις όμορες χώρες δεν έχουν τελειώσει ακόμη και, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Καψάλης στο ΕΣΡ, δεν γνωρίζουμε αν τελικά η χώρα μας θα διαθέτει 3 ή 4 πολυπλέκτες.
Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για θέματα που αφορούν τον οπτικοακουστικό τομέα αποφάσισε την αυξημένη ποσόστωση 30% υπέρ των ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων που μεταδίδονται στην Ευρώπη από διεθνείς πλατφόρμες Video On Demand (VoD). Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο κ. Παππάς δήλωσε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα ευρωπαϊκά οπτικοακουστικά έργα απροστάτευτα, μετατρέποντας την Ευρώπη σε πεδίο άνισου ανταγωνισμού με τις διεθνείς παραγωγές» και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία του «made in Europe» οπτικοακουστικού προϊόντος». Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στη χώρα μας έχει φτάσει στο ναδίρ.
Αποφασισμένος να πατάξει το «μονοπώλιο των μετρήσεων τηλεθέασης» εμφανίστηκε ο κ. Παππάς μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Οπως έγραψε στο Twitter: «Θα πρέπει να διασφαλιστεί ένας δίκαιος και αντικειμενικός τρόπος μέτρησης της τηλεθέασης. Πρόκειται για μετρήσεις που μοιράζουν χρήμα». Ο υπουργός τόνισε ότι τα θέματα αυτά θα αντιμετωπισθούν με ρυθμίσεις που θα περιέχονται σε πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ