O Ρότζερ Εϊλς, πρώην διευθύνων σύμβουλος του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες, ήταν ο αρχιτέκτονας της εξάπλωσης των συντηρητικών μέσων ενημέρωσης στην Αμερική. Για πολλές δεκαετίες ήταν σύμβουλος Ρεπουμπλικανών προέδρων, από τον Ρίτσαρντ Νίξον μέχρι τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο και είχε αποκτήσει τη φήμη ευφυούς επικοινωνιολόγου. Ηταν ο άνθρωπος που είχε γράψει για τον Ρ. Ρίγκαν το σλόγκαν: «Δεν θα κάνω την ηλικία θέμα συζήτησης στην προεκλογική μου εκστρατεία. Αρνούμαι να εκμεταλλευτώ πολιτικά το νεαρό της ηλικίας και την απειρία του αντιπάλου μου». Φυσικά το θέμα ήταν η μεγάλη ηλικία του Ρίγκαν, αλλά το σλόγκαν του Εϊλς ανέτρεψε τη συζήτηση προς όφελος του υπέργηρου πρώην ηθοποιού.
Η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν η δημιουργία του Fox News το 1996, ενός καναλιού που ανέτρεψε τις ισορροπίες στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης στην Αμερική, προβάλλοντας συντηρητικές προσωπικότητες και δίνοντας φωνή σε υποστηρικτές των πιο μισαλλόδοξων απόψεων στην πολιτική και μιντιακή σκηνή. Πολύ σύντομα το κανάλι έγινε το αντίπαλο δέος για τα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης που είχαν την έδρα τους στα προοδευτικά αστικά κέντρα στην ανατολική και δυτική ακτή των ΗΠΑ. Ξαφνικά άρχισαν να γίνονται τρανταχτά ονόματα και διασημότητες παρουσιαστές όπως ο Μπιλ Ο’Ράιλι, ο Σον Χάνιτι και ο Γκλεν Μπεκ.
Ηταν επίσης ένας από τους δημιουργούς του κλίματος που επέτρεψε την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα. Επί σειρά ετών το Fox News, το οποίο σάρωνε στις μετρήσεις τηλεθέασης, βομβάρδιζε τους τηλεθεατές με το σύνθημα: Μην εμπιστεύεστε τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Υποβοηθούμενο από τους συντηρητικούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς όπως ο Ρας Λίμπο και ειδησεογραφικά sites όπως το Drudge Report, βοήθησε στη δημιουργία ενός «εναλλακτικού» μιντιακού τοπίου, στο οποίο κυριαρχεί η παραπληροφόρηση και τα fake news.
Από τις πρώτες ημέρες της προεκλογικής του καμπάνιας ο Τραμπ εμφανίστηκε πολλές φορές σε εκπομπές που παρουσίαζαν φιλικοί προς τον ίδιο δημοσιογράφοι όπως ο Σον Χάνιτι για να προπαγανδίσει το μήνυμά του: Ας κάνουμε ξανά σπουδαία την Αμερική. Με λίγα λόγια το Fox News λειτουργούσε σαν μέσο ενημέρωσης, αλλά και σαν πολιτική οργάνωση που προωθούσε τους υποψηφίους της αρεσκείας της. Μετά την αποπομπή του από το «τιμόνι» του καναλιού ο Εϊλς, στενός φίλος του Τραμπ, υπήρξε για μεγάλο διάστημα ανεπίσημος σύμβουλός του.
Ηταν ένας από τους πλέον ισχυρούς «παίκτες» στα αμερικανικά media όταν ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι η Γκρέτχεν Κάρλσον, που είχε εργαστεί ως παρουσιάστρια στο Fox News, τον μήνυσε για σεξουαλική παρενόχληση. Στη συνέχεια υπήρξαν καταγγελίες και από άλλες γυναίκες που εργάζονταν στο κανάλι, όπως η Μέγκιν Κέλι. Η Κάρλσον συμβιβάστηκε εξωδικαστικά, με το κανάλι να της πληρώνει αποζημίωση ύψους 20 εκατ. δολαρίων!
Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του καναλιού ήταν η 24ωρη κάλυψη του σκανδάλου της σχέσης του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον με τη Μόνικα Λιουίνσκι. Για τον λόγο αυτόν η Μόνικα, μετά τον θάνατο του Εϊλς, έγραψε ένα άρθρο στην εφημερίδα «New York Times», όπου σημείωνε μεταξύ άλλων: «Το όνειρό του ήταν ο εφιάλτης μου. Είναι ειρωνεία ότι χρησιμοποίησε ένα σεξουαλικό σκάνδαλο για να χτίσει μια αυτοκρατορία και στο τέλος εκδιώχθηκε από την αυτοκρατορία αυτή εξαιτίας ενός σεξουαλικού σκανδάλου στο οποίο ήταν ο ίδιος αναμεμειγμένος».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ