Διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες Δευτέρα, σχετικά με τη χθεσινή διάσκεψη στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου κ. Ροδόλφος Μορώνης τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν συζητήσαμε καθόλου τον αριθμό των αδειών».

Οπως εξήγησε ο κ. Μορώνης στη χθεσινή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΣΡ με την παρουσία εκπροσώπων της ΕΕΤΤ, της ΕΡΤ, της Digea και του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Χρήστου Καψάλη, η συζήτηση περιορίστηκε αποκλειστικά και μόνο στη χωρητικότητα του φάσματος και όχι στον αριθμό των αδειών.
Ο κ. Μορώνης τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των παρισταμένων ότι το φάσμα χωράει 16 κανάλια HD και 12 κανάλια αν εκπέμπουν και HD και κανονική ευκρίνεια, δηλαδή 4 κανάλια HD ανά πολυπλέκτη και 3 αν μεταδίδει συνδυασμό HD και κανονικής ευκρίνειας.
Ο κ. Καψάλης, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στις συζητήσεις με τις όμορες χώρες σχετικά με τις συχνότητες, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του λέγοντας ότι υπάρχει περίπτωση η χώρα μας να χάσει έναν από τους τέσερις πολυπλέκτες. Οπως εξήγησε ο κ Μορώνης η περιοχή στην οποία εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα και στην οποία υπάρχει περίπτωση να χάσουμε έναν από τους πολυπλέκτες είναι οι κυκλάδες.
Ο κ. Μορώνης είπε επίσης ότι η ΕΡΤ δεν είναι ακόμα έτοιμη να πει πότε θα μπορέσει να εκπέμπει μέσω των δικών της πολυπλεκτών. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η ΕΡΤ χρησιμοποιεί τους πολυπλέκτες της Digea.
Σχετικά με τον αριθμό των αδειών ο κ. Μορώνης είπε ότι το Συμβούλιο δεν έχει ακόμα καταλήξει, αλλά ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην τελική απόφαση. «Δεν είναι σκόπιμο να ληφθούν αποσπασματικά αποφάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι το Συμβούλιο θέλει να έχει καταλήξει στον αριθμό και των θεματικών, σε πρώτη φάση, καναλιών που θα προκηρυχθούν και όχι μόνο στον αριθμό των αδειών γενικού περιεχομένου, δεδομένου ότι όσοι πάρουν μέρος στον διαγωνισμό θα πρέπει να έχουν συνολική εικόνα του επιχειρηματικού τοπίου που θα δραστηριοποιηθούν.
Οσον αφορά στην προετοιμασία της προκήρυξης για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Μορώνης δήλωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί περίπου τα 2/3 της διαδικασίας. Επίσης τόνισε ότι ειδικοί επιστήμονες ελέγχουν τον νόμο Παππά ώστε να αντιμετωπισθούν με τρόπους που δεν θα εκθέτουν την προκήρυξη σε προσφυγές αντισυνταγματικότητας. «Θέλουμε να είμαστε απολύτως έτοιμοι ώστε να δώσουμε μια πλήρη εικόνα στον υπουργό για να συζητήσουμε μαζί του πιθανές αλλαγές στον νόμο», είπε.
Τέλος απαντώντας στις ασφυκτικές πιέσεις της κυβέρνησης για επίσπευση της διαδικασίας αδειοδότησης ο κ. Μορώνης σημείωσε ότι δεν είναι το Συμβούλιο υπεύθυνο για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν δοθεί άδειες στα κανάλια, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις οι οποίες ψήφιζαν νόμους για την αδειοδότηση οι οποίοι σκόνταφταν στο τέλος σε δικαστικές αποφάσεις.