«Το ότι αυτός ο τύπος μπορεί να πατήσει τη σκανδάλη με τα πυρηνικά είναι χειρότερο από όποια ιστορία τρόμου έχω γράψει!» σχολίασε τις προάλλες στον λογαριασμό του στο Twitter ο Στίβεν Κινγκ συνεχίζοντας τη σφοδρή διαδικτυακή (και όχι μόνο) επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. Στο πρόσωπο του οποίου βλέπει να ζωντανεύουν ξαφνικά μερικά τα πιο απαισιόδοξα και τρομακτικά σενάρια που ως συγγραφέας έχει σκαρώσει. Τον τρομάζει, τον διάσημο δημιουργό ιστοριών τρόμου, η νέα εποχή των ΗΠΑ. Και αντιδρά «στολίζοντας» με κάθε ευκαιρία τον νεοαποκτηθέντα πλανητάρχη.
Την ίδια στιγμή τα βαθιά συμβολικά έργα του, με κάποιον τρόπο πάντα επίκαιρα, έρχονται και μέσα από τις νέες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές μεταφορές τους να καταγγείλουν αυτόν τον όλο και γκρίζο κόσμο, τον κόσμο μας. Αλλες φορές για να μιλήσουν με τον πιο καταλυτικό τρόπο για τις ανέλπιδες ζωές των ανθρώπων και άλλες φορές για να αφήσουν μια χαραμάδα ελπίδας ακόμα και μέσα στην πλέον απάνθρωπη κόλαση.

Αθεράπευτα εργασιομανής
Πληθωρική η παρουσία του Κινγκ και τους επόμενους μήνες με τρία σίριαλ, τα δύο έτοιμα να προβληθούν, το τρίτο στα σκαριά, και με δύο κινηματογραφικές πρεμιέρες! Ως συμπαραγωγός, ως (συν)σεναριογράφος ή ως ο «πατέρας» της αρχικής ιδέας (του βιβλίου στο οποίο βασίζεται η όποια τηλεοπτική –κινηματογραφική μεταφορά), ο 69χρονος συγγραφέας, ο «βασιλιάς της ανατριχίλας» όπως έχει χαρακτηρισθεί, εξακολουθεί να εντυπωσιάζει με τον πλούτο της φαντασίας του. Παραμένοντας, δε, αθεράπευτα εργασιομανής: το βιβλίο που έγραψε μαζί με τον Ρίτσαρντ Τσίσμαρ με τον τίτλο «Gwendy’s button box» τοποθετήθηκε αυτές τις ημέρες στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, με τον Κινγκ να εξηγεί «είχα στο μυαλό μου μια ιστορία που δεν μπορούσα να την τελειώσω, και ο Ρίτσαρντ μου έδειξε τον τρόπο». Την ίδια στιγμή, σε συνεργασία με τον γιο του, τον Οουεν Κινγκ, γράφει ένα ακόμα βιβλίο, μια ιστορία που διαδραματίζεται σε γυναικείες φυλακές και που πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2017. Τίτλος του «Sleeping beauties».
Ηταν, τελικά, εξαιρετικά δημιουργικός (και επικερδής) ο δρόμος που του έδειξε η «Κάρι», το πρώτο μυθιστόρημα που εξέδωσε το 1974 και στο οποίο βασίστηκε η ταινία του Μπράιαν ντε Πάλμα με τη Σίσι Σπέισεκ. Εκτοτε δεν σταμάτησε να εργάζεται καταφέρνοντας, ανάμεσα στα περισσότερα από 50 μυθιστορήματά του και στα εκατοντάδες διηγήματά του, να κληροδοτήσει στη λογοτεχνία τρόμου –φαντασίας και ορισμένα «διαμάντια»· κλασικές σήμερα ιστορίες που τροφοδότησαν κινηματογράφο και τηλεόραση με σενάρια που κατατρόμαξαν… ηδονικά τους λάτρεις των θρίλερ. Και που εξακολουθούν να τροφοδοτούν το θέαμα όπως φαίνεται από τα νέα σίριαλ και τις ταινίες που πρόκειται να προβληθούν. Εχουμε και λέμε λοιπόν, ξεκινώντας από τη μικρή οθόνη.

Κάτι κρύβεται στην ομίχλη
Η νουβέλα «The mist» πρωτοδημοσιεύτηκε το 1980 στην ανθολογία τρόμου «Dark Forces», όπου περιλήφθηκαν διηγήματα 23 ακόμα συγγραφέων. Πραγματεύεται το ξύπνημα της αγριότητας και του τρόμου σε μια μικρή πόλη η οποία ξαφνικά τυλίγεται από παχιά, μυστηριώδη, δυσοίωνη ομίχλη. Θέμα ιδανικό για τον κινηματογράφο, έγινε το 2007 ταινία από τον Φρανκ Ντάραμποντ με τον Τόμας Τζέιν στον πρωταγωνιστικό ρόλο και με το κοινό να διχάζεται: άλλοι έμειναν ικανοποιημένοι από το δραματικό τέλος του Ντάραμποντ, το οποίο ήταν διαφορετικό όμως από εκείνο που δίνει ο Κινγκ, και άλλοι θεώρησαν ιερόσυλη την παρέμβαση του σκηνοθέτη. Στην τηλεόραση το «The mist» μεταφέρεται από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Spike: το σίριαλ, που θα έχει τον ίδιο τίτλο με το βιβλίο και με την ταινία, θα κάνει πρεμιέρα στις 22 Ιουνίου με τους Μόργκαν Σπέκτορ, Αλίσα Σάδερλαντ, Φράνσις Κόνροϊ κ.ά. και θα ολοκληρωθεί σε 10 επεισόδια. Το πρώτο διαφημιστικό τρέιλερ έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα και με τις ατμοσφαιρικές (και τρομακτικές) σκηνές του ανεβάζει κατακόρυφα τις προσδοκίες.

Φυλάξου από τον «Κύριο Μερσέντες»!
Σε μια πόλη της χτυπημένης από την κρίση Αμερικής, εκατοντάδες άνεργοι περιμένουν έξω από ένα κτίριο όταν ένας άνδρας που οδηγεί μια κλεμμένη Μερσέντες πέφτει με τρομερή ταχύτητα επάνω τους. Ακολούθως, στέλνει μία επιστολή σε έναν πρώην αστυνομικό, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το μακελειό και προκαλώντας τον να τον αποκαλύψει πριν να κάνει το επόμενο δολοφονικό βήμα του.
«Ο κύριος Μερσέντες» κυκλοφόρησε το 2014. Εναν χρόνο μετά το αμερικανικό δίκτυο Audience ανακοίνωσε τη μεταφορά του μυθιστορήματος του Κινγκ στην τηλεόραση, σε μία σειρά 10 επεισοδίων. Στον ρόλο του ντετέκτιβ Μπιλ Χότζες ο Χάρι Τρέντγουεϊ. Μαζί του, ο Μπρένταν Γκλίσον και η Μαίρη-Λουίζ Πάρκερ. Σε έναν χαρακτηριστικό ρόλο επρόκειτο να εμφανιστεί η Αν Μάργκαρετ, η οποία αναγκάστηκε να αποχωρήσει για οικογενειακούς λόγους. Την αντικατέστησε η (μαμά του «Two and a half men») Χόλαντ Τέιλορ. Τη σειρά σκηνοθετεί ο Τζακ Μπέντερ των «Lost», «Sopranos» και «Game of thrones». Πρεμιέρα στις 9 Αυγούστου.

Το μυστήριο του «Castle Rock»
Ενα βιντεάκι διάρκειας ενός λεπτού και έντεκα δευτερολέπτων (1.11) είναι ό,τι γνωρίζουμε για τη νέα σειρά της διαδικτυακής τηλεόρασης Hulu. Τίτλος της, «Castle Rock». Το φιλμάκι δεν δείχνει πολλά, ή μάλλον δεν δείχνει τίποτα, μια μαύρη οθόνη και μερικές λέξεις και ονόματα, αναφορές σε παλαιότερες δουλειές του Κινγκ και αυτό είναι όλο. Ούτε καν πότε θα κάνει πρεμιέρα δεν αποκαλύπτουν οι δημιουργοί του σίριαλ, στο πλαίσιο μιας διαφημιστικής καμπάνιας που ποντάρει πολύ ως φαίνεται στο απρόοπτο, στην έκπληξη. Το μόνο σίγουρο, πάντα σύμφωνα με τα ελλιπή στοιχεία που αντλούμε από το βίντεο, είναι ότι το «Castle Rock» θα είναι εμπνευσμένο από μυθιστορήματα και διηγήματα του Κινγκ και πως την παραγωγή θα κάνει ο Τζέι Τζέι Εϊμπραμς του «Lost».

Διπλή κινηματογραφική πρεμιέρα

Κεντρικός ήρωας του φιλόδοξου «Μαύρου πύργου» του Κινγκ είναι ο Ρόλαντ, ένας πιστολέρο που κατάγεται από γενιά βασιλιάδων και ο οποίος περιφέρεται σε έναν ζοφερό, κατεστραμμένο και επικίνδυνο κόσμο αναζητώντας το κέντρο του Σύμπαντος (τον Μαύρο Πύργο) από όπου θα μπορέσει να σώσει ό,τι έχει απομείνει από τον αφανισμό. Βασισμένη στον επτάτομο «The dark tower», η ομότιτλη ταινία του Νικολάι Αρσέλ θα κάνει πρεμιέρα στις 4 Αυγούστου με τον Μάθιου ΜακΚόναχι και τον Ιντρις Ελμπα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ο Κινγκ είναι (και) συμπαραγωγός της ταινίας. Εναν μόλις μήνα μετά το «The dark tower», στις 8 Σεπτεμβρίου θα βγει στις αίθουσες η κινηματογραφική εκδοχή του «It» («Το αυτό») με τον Μπιλ Σκάρσγκαρντ στον ρόλο του αποτρόπαιου κλόουν (ενός από τους πιο τρομακτικούς κλόουν στην ιστορία του θεάματος) που καταδιώκει (και εξαφανίζει;) τα παιδιά σε μια μικρή πόλη. Την ταινία επρόκειτο να γυρίσει ο Κάρι Φουκουνάγκα («True detective»), οποίος έχει συνεργαστεί και στη συγγραφή του σεναρίου, αποχώρησε όμως και τον διαδέχτηκε ο Αντρές Μουσιέτι («Mama»). Το πρώτο διαφημιστικό τρέιλερ που ανέβηκε στο YouTube έσπασε ρεκόρ θέασης με περισσότερα από 28.300.000 χτυπήματα μέχρι στιγμής!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ